Beslenme Uzmanı-Diyetisyen Hülya ÇAĞATAY: “Yoga, pilates gibi vücutta harekete neden olan, kasların uzunlamasına çalışmasını sağlayan bu egzersizler vücutta sıkılaşmaya neden olur.
Yoga yapan kişiler sakinleşir ve daha mutlu olurlar. Bunların yanında yoga kilo vermeye ve sıkılaşmaya da destek olmaktadır. Özellikle düzenli yoga yapan kişilerin omurgaları güçlenirken bedenlerindeki kaslar da sıkılaşır. Kişi daha ince görünür ve daha hızlı kilo vermeye başlar.
Birçok farklı duruştan oluşan yoga, düzenli bir biçimde yapıldığında vücutta sıkılaşma görülür. Duruşu düzeltir, kasları geliştirir: Joseph Pilates'in “kontroloji” olarak adlandırdığı pilateste varlığın fiziksel beden boyutu üzerinde yoğunlaşılır.
Yoga yapmak inceltir mi? Yoga fiziksel bir aktivite barındırdığı için kalori yakan bir egzersizdir. Fakat direkt olarak kilo vermeye etkisi olacak düzeyde kalori yakılmaz. Doğru ve yeterli beslenme programı ile birlikte uygulanması halinde kilo vermeye yardımcı olur.
Her Gün Yoga Yaparsak Ne Olur? Her gün yoga yapmak, beden ve zihin sağlığı üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Düzenli yoga pratiği kaslarının esnekliğini ve gücünü artırır, duruşunu düzeltir, denge ve koordinasyonunu geliştirir. Ayrıca stresi azaltır, uyku kalitesini artırır ve zihninizi sakinleştirir.
İlgili 36 soru bulundu
Esneklik, kas güçlendirmesi, kilo kontrolü ve cilt sağlığı üzerindeki etkileri ile vücudu güzelleştiren önemli bir etkinliktir. Düzenli bir yoga pratiği ile fiziksel ve zihinsel olarak daha dengeli, daha sağlıklı ve daha güzel bir bedene sahip olmak mümkündür.
Yoganın sağlık üzerindeki etkilerini tam anlamıyla hissetmeniz için düzenli olarak dersleri takip etmeniz ve disiplinli olmanız önemli. En az 3 ay, haftada 3-4 kez yoga derslerini düzenli olarak takip ettiğinizde hem ruhsal hem fiziksel hem de zihinsel olarak kendinizi daha farklı hissetmeye başlarsınız.
Yoga duruşları kaslarınızı gerer ve hareket aralığınızı artırır. Ancak Yoga, aerobik gibi egzersiz olarak kabul edilmez. Yoga aerobik olmasa da, bazı araştırmalar sağlığın düzelmesi için aerobik egzersizleri kadar etkili olabileceğini söylüyor.
Bir saatlik yoga çalışması 244 kalori yakar. Bu, hızlı bir yürüyüşle yakacağınız kalori miktarına denktir; ama yürürken kalp ve akciğerlerinizi kullanırsınız ve önemli ölçüde yağ yakarsınız. Yoga pek iyi bir kardiyovasküler egzersiz; ya da yağ yakmada etkili bir aktivite değildir.
Yoga Göbek Eritir Mi? Yoga göbek eritir mi merak edenler için evet yoga göbek başta olmak üzere vücudumuzdaki birçok bölgeyi eritir ve incelme sağlar. Çeşitli yoga pozisyonlarında özellikle karın bölgesi çalıştırılır ve bu da bu bölgede yer alan yağların parçalanmasını sağlar.
Pratikte ilerledikleri zaman yoga her gün yapılmalı. Her gün beş veya 10 dakika yoga yapmak haftada bir veya iki saat yoga yapmaktan daha faydalıdır.
Örneğin, bacak inceltmek denildiğinde akla ilk olarak squat ve lunge geliyor ve bacak için yegane çözümlermiş gibi bu hareketler akılda kalıcı oluyor. Fakat düzenli yoga yapmak da bacaklarınızı şekle sokmanın etkili yollarından biridir.
Ayrıca temel yoga hareketleri kalp atış hızınızı artırabilir ve yağ yakımını hızlandırabilir. Bu uygulamayı düzenli olarak yaparak formunuzu koruyabilir ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürebilirsiniz.
Vücudunuzun düzenli egzersize ne kadar alışık olduğu gibi etkenler bu sorunun cevabını kendinize göre uyarlamanızın en büyük nedeni. Ancak daha net bir şekilde söylemek gerekirse profesyoneller haftada 2 ile 5 defa yoga yapmanın en iyisi olduğunu söylüyor.
Yoga, vücudunuzu uzun süre koruyan, kaslarınızı çalıştıran, sizi esnek tutarak, genç kalmanıza yardımcı olan çeşitli duruşlara sahiptir. Vücudunuz yaşlandıkça, günlük ağrılar,eklem ve sırt problemleri ve krampları vücudunuza yerleşebilir. Yoga bu ağrıların bir kısmını hafifletebilir.
Yaz mevsiminin kapıda olduğu şu günlerde yoga hareketleriyle düz ve sıkı karın kaslarına sahip olmanız mümkün. Birçok egzersiz deneyip, bir türlü istediğiniz sıkılığı elde edemiyorsanız bu kez yogayı deneyin. Yoga karın kaslarını çalıştırırken aynı zamanda duruşunuzu düzeltir ve vücudunuza esneklik kazandırır.
Tabi ki spor yapan insanlarda kalori yakımı daha fazla iken yapmayan kişilerde bu daha da çok değişmektedir. Günlük yaşamında hiç egzersiz yapmayan ya da çok fazla hareket etmeyen bir insanın günlük yakacağı kalori miktarı 2000 ila 2500 arasında değişmektedir.
Garip gelecek ama tuvalette oturarak geçirdiğiniz 30 dakika size 30 kalori yaktırır.
Yoga egzersizleri ise bunun tam tersi bir etkiye sahiptir. Düşük Etki: Spor salonunda çalıştığınız bar ağırlığına daha fazla ağırlık ekleyerek kas kütlenizi artırmaya çalışmanız eklemlerinize ve dokularınıza zarar vermesi kaçınılmazdır. Oysa yoga uygulaması size düşük etkili bir ortamda kas yapmanıza olanak sağlar.
Aslında herkes yoga yapabilir. Her yaş grubundan insan bu derslere katılabilir. Ama bedeninizin farkında olmanız ve size uygun sınıfları seçmeniz koşuluyla. Kronik rahatsızlıkları olanlar, kalp hastalığı, yüksek tansiyon riski taşıyanlar hekimlerine danışmalılar derse gelmeden önce.
Yinede sıcak duş almakta kararlıysanız antrenmandan minumum 3 saat sonra almanız en doğrusu olacaktır. Antrenman sonrası veya günlük hayatınızda mümkün oldukca sıcak duştan uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Kilo verdiren yoga hareketleri arasında daha fazla yağ yakılan ve kimi kaynaklarda zayıflama yogası olarak geçen vinyasa yoga ve güç yogası akış hareketleri en etkilileri olarak biliniyor. Bu iki yoga akışı hem kardiyo hem de kuvvet antrenmanının mükemmel bir karışımını sağlayan hızlı tempolu akıştır.
İnsanların en çok söylediği şeylerden biri de “Ben yoga yapamam, yeterince esnek değilim” oluyor. Oysa yoga herkesin yapabileceği bir şey. Yoga yapmak için esnek veya bir atlet kadar fit olmak zorunda değilsiniz. Yoga, bedensel anlamda nefes alabildiğiniz ve hareket edebildiğiniz her zaman yapabileceğiniz bir şey.
Aceleniz varsa ve ana yemek için zaman yoksa damak tadınıza uygun tam tahıllı ekmekle tost tüketilebilir. Yogadan 1-2 saat sonra et içeren öğünler yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri