SİS NEYİN HABERCİSİ? Yoğun sis, görüş mesafesinde azalma, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzlukları beraberinde getiriyor. Sise sebep olan yüksek basınç ise kuraklığın habercisi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Dr.
“Sis yüksek basınç şartlarında meydana gelir. Yüksek basınç da alçalıcı hava hareketleriyle meydana gelir, yani hava aşağıdan yukarıya çıkmıyor, aşırı soğuyan hava ağırlaşarak yere doğru çöküyor. Bu da genellikle kış aylarında gerçekleşir. Biz buna kararlı hava diyoruz, kararlı hava kütlelerinde yağış asla oluşmaz.”
Yatay görüş mesafesini 1 km.nin altına düşüren meteorolojik bir olaydır. Stratus bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinir. Yerle temas eden hava içindeki subuharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelmiştir.
Enverziyonla beraber yükseklik arttıkça sıcaklık da artar. Eğer aşağıdaki soğuk havanın sıcaklığı, yukarı seviyedeki daha sıcak havanın çiğ noktasını yakalarsa sis meydana gelir. Genellikle gece başlar, gündüz hava ısınınca öğleden sonraya doğru ortadan kalkar. Bazen durgun havalarda günboyu etkili olabilir.
Soğumanın havanın çiğ noktasına kadar inmesi durumunda sis meydana gelir. Bu hava olayı, gece başlar ve gündüz hava ısınınca genellikle ortadan kalkar. Sıcak ve nemli olan havanın soğuk bir yüzeyde hareket etmesi durumunda alt katmanlar soğumaya başlar.
İlgili 33 soru bulundu
Sisli, nemli ortamda partikül yoğunluğu da çok fazla oluyor. Havadaki partiküllerin yoğunlaşması solunum yoluna virüslerin özellikle partiküllerle birlikte hızlı taşınmasına neden oluyor. Böyle havalarda özellikle kronik akciğer hastalığı olan hastalarımızın mümkün olduğu kadar evden çıkmaması öneriliyor.
Yorum Yap. Düşük sıcaklıklarda nem, sis oluşumunu teşvik eder. Bu nedenle, göllerin, su yollarının ve nehirlerin yanı sıra çayırların çevresinde sis yoğun olarak görülmektedir.
Sis türleri
Ülkemizde ise sis olaylarının en çok görüldüğü yerler Karadeniz ve Marmara bölgeleridir. Örnek olarak, Karadeniz kıyılarında bölge halkının duman dediği sisler, daha çok yamaç sisleridir. Bu tür sislere daha çok ilkbaharda rastlanır. Marmara Bölgesi'nde ise adveksiyon sisleri yaygındır.
Kışın da güneşten korunmak gerekli
Güneşin zararlı ışınlarının yüzde 80'i ince bulutlardan, sisten geçer ve dünyaya ulaşır. Bu nedenle güneşin kırışıklık yapma, benlere sebep olma ve cilt kanseri gibi zararlı etkilerinden korunmak için kışın da 15 ve üzeri güneş koruma faktörlerini kullanmak faydalı.
Bulut, serbest bir hava kütlesinde toplanmış, gözle görülebilir su damlacıkları, buz kristalleri veya her ikisinin karışımından oluşan yapıdır. Bulutlar yer seviyesinden yüksekte bulunur. Yer seviyesinde oluşan sığ bulut katmanları ise sis olarak adlandırılır.
Rüyada Sisli Hava Görmek Nedir? Rüyada sisli hava görmek, sıkıntılı ve zorlu bir süreçten geçeceğinizi simgeler. Güneşin çıkıp tüm sisi dağıttığını görmek, yaşanılan ekonomik sıkıntıların alınan tedbirlerle atlatılacağına işaret eder. Önünde sisin dağılması, önemli bir mevki sahibi olacağınıza delalet eder.
Rüyada beyaz sis içinde olmak uzun süredir gösterilen çabanın karşılığını almak demektir. Rüyayı gören kişi ticaret konusunda başarılı biridir ve kariyerinde emin adımlar ile yükselir. Rüyada beyaz sis içinde olmak yüklü kazançlar elde edilmesine de işaret eder.
Sis gece oluşmaya başlar ve gündüz öğleye doğru havanın daha da ısınması ile ortadan kalkar. Sıcak ve nemli olan havaların soğuk bir yüzeyin üzerinde hareket etmesi ile alt katmanlar soğumaya başlar.
SİS EN ÇOK HANGİ BÖLGEDE GÖRÜLÜR? Ülkemizde sis en çok Karadeniz ve Marmara bölgesinde görülür. Sonbahar ve ilkbahar döneminde oldukça yoğunlaşır. Genel olarak gece başlar, gündüz sıcaklıkları ile ortadan kalkar.
Sis ile hava kirliliği birleşince daha fazla zararlı olmaktadır. Uzmanlar, sisli havalarda, hava kirliliği de var ise kalp, astım, bronşit, KOAH hastalarının daha dikkatli olması gerektiğini ve bu hastaların mümkün olduğu kadar dışarı çıkmaması gerektiğini belirtmektedir.
Doğada gerçekleşen, yağmur, kar, dolu, sis ve rüzgâr gibi olaylara hava olayları deniliyor. Bunlar doğanın düzeninde olduğu kaçınılmazlar.
Soğuk olan toprak veya deniz üzerindeki nemli hava, güneşin doğumu ile birlikteki sıcaklık artışından dolayı, yoğunlaşarak sis oluşturur. Havanın daha da ısınması ile birlikte sabahın ilerleyen saatlerinde sis dağılır. Ayrıca rüzgar da sisin dağılmasına sebep olacak olan başlıca etkenlerden biridir.
D-Yoğuşma (Yoğunlaşma)
Gaz haldeki maddenin sıvı hale geçmesine yoğuşma denir. Yoğuşma sırasında madde dışarıya ısı verir. Buluttan yağmur yağması, sis oluşması, sabahları otların üzerinde çiy oluşması, soğuk havada camlarda buğulanma olayları yoğuşmadan kaynaklanır.
Hareket halindeyken dörtlü flaşörlerinizi yakmayınız. Siste taşıt kullanırken sürücülerin yaptığı başka bir hata da, dörtlü flâşörlerin görülmek için yakılmasıdır. Dörtlü flâşörler, sadece bir tehlike durumunda ve taşıt durduğunda yakılmalıdır.
Gece sis ışıklarının; sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakılması”. Yukarıdaki kanun kapsamında belirlenen sınırlar içerisinde sis farı kullanılmaz ise 436 tl para cezasına maruz kalınabilir. Bu sebeple sis farı sadece gerekli hallerde kullanılmalıdır.
3.Sis Farlarını ve Kısa Huzmeli Farlarınızı Kullanın
Uzun huzmeli farlar, önünüzdeki siste bir ışık duvarı oluşturarak görüş mesafesini olumsuz etkileyecektir. Bu tür havalarda sis farları ile birlikte kısa huzmeli farları kullanmak gerekir.
Görüş alanımızdan geçerken bulanık görünen nesneler, net görünen nesnelere göre daha yavaş hareket ediyormuş gibi algılanır. Bazı bilim insanları sisli havalarda araç kullanırken de benzer bir etkinin ortaya çıktığını düşünüyor. Sisli havalarda insanlar genellikle normalde olduğundan daha yavaş araç kullanır.
Çıkış Sis havayı ve şeyleri ıslatır, ses ısıyı belirginleştir, sis ışığı dağıtır, sis kokuyu daha bir açığa çıkartır, sis görüş mesafesini kısaltır...
Hava ısısı ve çiy noktası arasındaki ısı farkı 2.5 ila 4 C olduğu durumlarda sis oluşur. Sis su buharının havada asılı kalan sıvı su damlacıklarına dönüşmesi sebebiyle ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri