Zerdeçal kürünü hazırlarken de bu yan maddelerden destek alacağız. 1 kase zerdeçal kürü için; 1 kase dolusu yoğurt (yaklaşık 4 tepeleme yemek kaşığı), 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı tarçın ve 2 yemek kaşığı zeytinyağına ihtiyacımız var.
Zerdeçallı Yoğurt Kürü Nasıl Kullanılır? Hazırladığınız bu kürü gece yatağa yatmadan yarım saat kadar önce tüketin. Bu karışımı tükettikten sonra kesinlikle bir şey yemeyin.
Not: Bu kürü haftada 2 kez uygulayabilirsiniz; daha fazlasını yapmayın ki vücudunuz buna alışıp yağ yakmayı durdurmasın. Ayrıca, zencefil çok etkili bir baharattır; fazlası yan etkilere sebep olabilir yani her gün zencefilli yoğurt kürü yemeyin; hiçbir işe yaramaz ve yan etkilere sebep olur!
Hindistan'da yaygın olarak kullanılan, kökleri koyu sarı bir bitkidir. Peki, zerdeçal ne kadar tüketilmeli? Bir günde kabul edilebilir tüketim oranı 6-8 gramdır. Bu da 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Katılımcıları üç gruba ayırdık: Bir gruba 3,2 mg (yaklaşık 1 çay kaşığı) baharat içeren zerdeçal kapsülü verildi, diğer gruba plasebo kapsül verildi, geriye kalanlardan ise her gün yemeklerine 1 çay kaşığı zerdeçal eklemeleri istendi.
Yoğurtlu zerdeçal kürü tarifi şu şekilde hazırlanabilir: 1 kâse yoğurt, 1 çay kaşığı zerdeçal, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı tarçın iyice karıştırılır. Hazırlanan bu karışım sabah aç olarak, ara öğün olarak ya da ana öğün niyetine günde 1 defa olacak şekilde tüketilebilir.
Zerdeçal her türlü tüketilebilir, fakat içerdiği kurkumin yalnızca yağda çözünebilir olduğundan yağ içeren yemeklerin yanında veya yoğurt gibi içeriğinde doğal olarak yağ bulundurulan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi daha sağlıklı bir seçenektir.
Eklem ağrılarına, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olan zerdeçalın tüketim konusunda kolay bir tarifi vardır. 2 çay kaşığı zerdeçalı 2 bardak su, 1 çay kaşığı zencefil ve isteğe bağlı şekilde limon, bal ile karıştırıp tüketirseniz birçok hastalığa yakalanma ihtimaliniz düşecektir.
Zerdeçalın yan etkileri nelerdir? Zerdeçal uzun bir süre boyunca, çok yüksek bir dozda kullanıldığında; ağız kuruluğu, mide ağrısı, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı veya gaza neden olabilir. Zerdeçal kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Bu, kanama bozukluğu olan kişilerde morarma ve kanama riskini artırabilir.
Karaciğeri yenileme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasını yine düzenli kullanımda engellemeye yardımcıdır, karaciğer yağlanması tedavisinde de kullanılır. Kanın temizlenerek cildin de güzelleşmesini sağlar. Kan şekerinizi dengeler, açlık hissinizi azaltır, uzun süre tokluk hissi verir.
Sadece zerdeçal limon çayı ile bile soğuk algınlığı ve gribe karşı önlem alarak sağlığınızı koruyabilirsiniz. Zerdeçal yoğurt ile birlikte mükemmel bir ara öğün oluşturur ve kan şekerinizi düzenlemeye yardımcı olur.
- Gaz ve idrar söktürücü özelliğe sahip olan zerdeçal ödem attırır. - Mide asitliğini düzenler ve mideyi güçlendirir. - Karaciğer dostudur.
Zerdeçal sindirim sistemini korurken özellikle bağırsaklara da iyi gelmektedir. Özellikle zerdeçal kürü düzenli tüketildiğinde şişkinlik ve gaz sorunu da giderilir. Ayrıca kabızlık sorunu yaşayan kişiler mutlaka zerdeçal kürünü uygulamalılar. Zerdeçal kürü kişiyi kansere karşı da korumalıdır.
Zerdeçalın kilo vermede görevi, kalori yakıcı olmasıdır. Yani sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlayarak, kalori tüketimini yükseltir. Vücut harcadığı kalorinin üzerinde harcamaya başlar. 2000 bin ortalama kalori harcayan vücut, zerdeçal yardımıyla bunu 2500 seviyesine çıkarır.
Zerdeçal doğal bitki kaynağının daha etkili olabilmesi için gece yatarken kullanmak oldukça önemlidir. Bu bağlamda örneğin ılık bir suyun içerisine biraz zerdeçal katmak suretiyle kullanmak mümkündür. Aynı zamanda ılık bir süt ya da yoğurt içerisine katarak gece yatmadan önce tüketilebilir.
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Faydaları saymakla bitmeyen zerdeçal pek çok hastalığa faydası bulunurken sofralarda da kullanılır. Soğuk algınlığı, grip, enfeksiyon, vücut direncini artırma, gaz problemleri, kemik erimesi gibi hastalıklara faydası bulunur. Zerdeçal baharat olarak tüketilebildiği gibi çay şeklinde de kullanılabilir.
Uzmanların özellikle sabah kahvaltıda aç karan tüketilmesini önerdikleri zerdeçal, yüzyıllardır sağladığı faydalar açısından alternatif tıpta kullanımı önde gelen besinlerden biridir. Tavuk suyuna katılarak tüketildiğinde gün içinde vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar.
Toz zerdeçalın ortalama raf ömrü 3 yıldır. Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
Çünkü kendisi iltihaplanmaların önüne geçmede oldukça etkili. Üstelik bu etkisinden faydalanmak için zerdeçal suyunu 1 yıl kullanmayı beklemeniz gerekmiyor. İçtiğiniz her gün bu fayda, kendiliğinden daha etkili bir şekilde kendini göstermeye başlıyor.
Kurutularak baharat halini alan zerdeçal tatlılarda, pilavlarda, et yemeklerinde, çeşitli sebzelerde ve söğüşlerde kullanılarak tüketilebilir. Evde yapılan peynir ya da sürmelik yağların renginin sarıya dönmesi için kullanılabilir.
Zayıflatan yoğurtlu zerdeçallı zencefilli kürü 2 hafta boyunca 2 gün kullanıp 1 gün ara verip öğle ve akşam yemeklerinden 1 saat önce aç karına kullanmalısınız. 2 hafta kullanıldıktan sonra kilo verdiğinizi göreceksiniz. 2 hafta kullanımından sonra zayıflatan yoğurt zencefil zerdeçal kürünü kullanmaya 1 hafta kadar ara ...
Rengi, tadı ve birçok yararlı özelliği ile öne çıkan zerdeçal çayı, gün içinde bir fincan içilebilir. Zerdeçal çayının olumlu etkilerinden faydalanmak için genellikle sabah kahvaltısıyla birlikte içilmesi önerilir.
Yarım bardak yoğurda ekleyeceğiniz birer çay kaşığı toz zencefil ve zerdeçal, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi hastalıklardan ve kışın daha sık görülen kalp krizinden koruyor. Soğuk havanın damarları büzücü etkisiyle, kalp krizi ve ani ölüm riski ortaya çıkabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri