Ekşi yoğurdumuzu kaseye alıp çok az tuz ekleyip 3 kaşık soğuk süt ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz tadına bakın eğer biraz eksilik varsa çok az daha süt ekleyin ve tekrar karıştırın. Yoğurdunuzu tatlı tatlı yiyin :) Evde yoğurt çalmadan deneyebilirsiniz de tabi ki.
Ekşiliği gidermenin bir çözümü var. Hafif ekşimiş yoğurdun içine bir miktar su ekleyin. Ardından yoğurdu ince bir süzgeç yardımıyla süzün. Yoğurdun ekşiliği gidecektir.
Veya aynı miktarda maya koyulsa da, maya ekşi ise mayalama süresi kısaltılmalıdır. Sütün sıcaklığı ideal kıvamda bir yoğurt elde etmek için önemli noktalardan bir diğeridir. Kaynatılan sütün yeterince ılımasına fırsat verilmeden, sıcakken mayalama işlemi yapılırsa, yoğurdun tadı ekşi olur.
Mayanın tekrar tekrar kullanılması durumunda maya özelliğini kaybeder. Özelliğini kaybeden maya ile yapılan yoğurt ekşi olur. Ekşi yoğurtta kimsenin işine gelmez. Bu sorunun önüne geçmek için çok sık kullanılan yöntem, ekşi yoğurdun içine şeker ve tuz katarak sütü mayalamaktır.
Her yaştan insanın rahatlıkla tüketebildiği yoğurdun bir faydası daha ortaya çıktı! En az 24 saat mayalanmış yoğurt ve yoğurt suyu tüketiminin, grip başta olmak üzere benzeri solunum yolu enfeksiyonlarından koruduğu belirlendi. Yoğurdun bu özelliğe sahip olması için tadının ekşimtırak bir hal alması ayrıca önemli.
İlgili 32 soru bulundu
Ev yoğurdu mayalanırken kullanılan yoğurt kültürü içinde yer alan L. Bulgaricus isimli bir bakterinin fazla olmasıyla yoğurdun tadı daha ekşi olur. Ev yoğurdunun mayalanma sıcaklığının yüksek olması, uzun süre mayalanmak için bekletilmesi gibi nedenler bu bakterinin sayısının artmasına neden olur.
Ekşi yoğurdumuzu kaseye alıp çok az tuz ekleyip 3 kaşık soğuk süt ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz tadına bakın eğer biraz eksilik varsa çok az daha süt ekleyin ve tekrar karıştırın. Yoğurdunuzu tatlı tatlı yiyin :) Evde yoğurt çalmadan deneyebilirsiniz de tabi ki. Ben bu yaptığımla yoğurdumu yapıyorum ve tutuyor.
Yoğurt mayalamak için önceden ayırdığınız 1 tatlı kaşığı yoğurdu, kaynattığınız sütten 3-4 yemek kaşığı alarak başka bir kapta karıştırın. Karışımı fazla çırpmayın. Bu tarifte 1 litre sütten söz ediyor olsak da her bir litre için tepeleme bir tatlı kaşığı yoğurt ile mayalama yapabilirsiniz.
Yoğurtta ekşime söz konusu olduğunda sıcaklık kontrolü sağlıklı yapılmamış ve sıcak ortamda daha kolay gelişen lactobacillus hızla çoğalmış demektir. Bu sağlığa zararlı değildir, sadece yoğurdunuzu alışılagelmiş tadından uzaklaştırır.
Tarihi geçmiş olsa bile yenilebilir ancak yoğurt soğuk isteyen yiyecek olduğu için eğer yoğurt açık ve sıcak ortamda kalmışsa ekşir ve yenmez, ancak ekşi yoğurt olanları genellikle hamur işlerinde daha etkisizdir ve zarar vermez.
Yumurtayla şekeri iyice bembeyaz olana kadar çırpın. Sonra yoğurdu ve sıvı yağı ekleyip bir daha güzelce çırpın. Unu, kakaoyu, kabartma tozu ve vanilyayı da koyup bir daha çırpın. Damla çikolata varsa içine onu da koyup biraz karıştırdıktan sonra yağlanmış, unlanmış kek kalıbına keki dökün.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
Eğer daha fazla mayalanırsa yoğurt sulanır ve daha sıvı bir hal alır. Mayalandıktan sonra yoğurdun dinlenmesi için 1 gün buzdolabında bekletilebilir. Bu sayede daha kıvamlı bir yoğurt haline gelecektir” diyor.
Karbonatlar, özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin kesilmesini engellemek amacıyla kullanılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında 'süte soda katmak' olarak ta tanımlanır.
Bir kase yoğurt içine zencefil, zerdeçal birer çay kaşığı, nane, biraz susam ve çörek otu, birkaç ceviz içi, bir tatlı kaşığı zeytinyağı bir küçük salatalık ekleyin. Seveceğiniz gibi miktarları değiştirin ya da canınız tatlı mı çekti meyveli yoğurt yapın. Meyveleri doğrayıp kuruyemişler ekleyin.
Yörsan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan'ın verdiği bilgiye göre, yoğurt kültüründe (mayasında) bu bakteri fazla bir şekilde bulunursa ve yoğurdun mayalanma sürecinde (inkübasyon) sıcakta ve soğukta bekleme süreleri iyi ayarlanamazsa yoğurt ekşir.
Son kullanma tarihi geçen veya geçmesine az kalan ürünleri kesinlikle satın almayın. Ayrıca yoğurdu satın alırken ambalajında herhangi bir yırtılma olmamasına da özen gösterin. Ambalajı açılmış, yırtılmış veya delinmiş ürünleri tüketmeyin.
Marketlerde satılanlar probiyotik mayalardır. Evde yapılanlar söz konusu olduğunda ise bu çeşitlere doğal mayalar ve nohuttan yapılanlar eklenmektedir. Evinizde veya yakınlarda yoğurt mayası yoksa karınca toprağından az bir miktar alarak kullanma yöntemini deneyebilirsiniz.
En sevdiğim tarifle giriş yapmak istedim. 😉 Bu pişi mayalı olana göre ben ve benim gibi mide sorunu olan kişiler için bire bir veeee tadına doyum olmaz😋😋😋 Ben kalan ekşi yoğurdum ile yaptım. Hem daha güzel kabarıyor hemde daha lezzetli oluyor 😊😊 Evet yapımına geçelim.
-yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Dizdar, "Özellikle mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelen yoğurt, aynı zamanda sağlıklı beslenmeye de yardımcı oluyor. Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç.
Yoğurdunuzun bozuk olup olmadığını daha iyi anlamak istiyorsanız rengine bakmanız gerekir. Açık beyaz renkte olması gereken yoğurduğunuz eğer özel bir yoğurt değilse ve sarıya çalmaya başlıyorsa bozulduğunun ilk işaretini görmüş olursunuz.
Özellikle 2,5 litre süt ile beraber 1 yemek kaşığı yoğurt gereklidir.
kullanacağınız mayanın içine yarım çay kaşığı şeker, yarım çay kaşığı da tuz koyarsanız yoğurdunuz ekşi olmaz. bunları mayanın içine koyduktan sonra da mayayı iyice karıştırın, özeyin. bir de mayayı lak diye dökmeyin sütün içine, yavaş yavaş kaşık kaşık dökün, bir yandan da karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri