Suyu kalmamışsa bile suyunu elde etmenin yöntemleri var. Bir temiz tülbenti süzgecin üzerine yerleştirin. Altına da bir kap koyun. Yeni mayaladığınız yoğurdu bu tülbetin üzerine aktarın ve sularının güzelce süzülmesini sağlayın.
Uç kısmına da bir tabak bırakalım. Peçetenin çektiği su bu kapta toplanacak. Dilerseniz bu suyu içebilirsiniz.
Mayayı süte ekledikten sonra yoğurdunuzun üzerini kapakla kapatmak yerine süzgeç veya kağıt havlu ile kapatıp daha sonra sararsanız, mayalanma işlemi esnasında meydana çıkan su buharlaşır ve yoğurdunuz sulanmaz.
Yoğurt suyu yüksek oranda antioksidan özelliği taşıdığı için hücreleri yeniler ve kanserli hücrelerle savaşır, sağlıklı hücrelerin artmasına yardımcı olur. Sindirim sıkıntılarına iyi gelir, mide şişkinliği ve bağırsaklardaki düzensizlik için şifa kaynağı olan yoğurt suyu aynı zamanda doğal bir probiyotiktir.
İlgili 16 soru bulundu
Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz. Tüm bu püf noktalarından sonra yoğurdunuzu artık afiyetle tüketebilirsiniz!
Süzme yoğurt yapacağınız yoğurdunuzu direk kağıt havlulu süzeğe boşaltın ve süzmesini bekleyin. Süzülünce bir tabağa ters çevirip kağıt havluyu çıkarıp alın çok kolay ve lezzetli bir yoğurt elde edersiniz.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Yoğurt mayası ne kadar konulmalı: Mayanın ölçüsüne gelince... Bir litre süte 1 yemek kaşığı maya önerilir genelde.
Ilınınca iki yemek kaşığı yoğurtu süte ekleyin. Daha sonra 100 derecede 5 dakika ısınan fırına, sütü ağzı açık bir kaba koyup kapağını kapatın. 5 saat bekledikten sonra taş gibi yoğurt elde etmiş olacaksınız.
Yoğurt Suyu Günde Kaç Bardak İçilmeli? Kalsiyum ve potasyum içeren yoğurt suyu düzenli tüketilirse çocuklarda kemik gelişimine önemli katkılar sağlar. Her gün bir bardak tüketilebilir.
Evde yapılan ve hemen herkesin keyifle tüketebileceği yoğurdun aynı zamanda suyu da kendisi kadar faydalıdır. Özellikle yatmadan önce yoğurt suyu içmek gece kilo almanıza neden olabilecek yiyeceklerden sizleri uzak tutar. Aynı zamanda içerisinde bulunan triptofan sayesinde daha kolay bir şekilde uykuya dalabilirsiniz.
Yoğurt suyu içeriğinde kalsiyum, protein ve B vitamini ihtiva eder. Bu sayede de kişide tokluk hissi sağlar ve yağ yakımını hızlandırdığı için de metabolizmayı çalıştırır. Yoğurt suyu ise faydalı bakteriler içerir. Bu sayede bağırsak florası dengelenir ve kabızlık önlenir.
Yoğurt cildin kurumasına engeller. Yaşlanmanın etkilerini azaltır. Haftada 2 – 3 kez uygulanan yoğurt maskesi, yumuşak bir cilde sahip olmanızı sağlayacaktır. Yoğurdun cilde faydaları İbrahim Saraçoğlu görüşlerine göre laktik asit içeriği daha yüksek olan ekşi yoğurtlarda daha etkilidir.
Bir kase yoğurt içine zencefil, zerdeçal birer çay kaşığı, nane, biraz susam ve çörek otu, birkaç ceviz içi, bir tatlı kaşığı zeytinyağı bir küçük salatalık ekleyin. Seveceğiniz gibi miktarları değiştirin ya da canınız tatlı mı çekti meyveli yoğurt yapın. Meyveleri doğrayıp kuruyemişler ekleyin.
YOĞURDUN YEŞİL SUYU DOKULARI YENİLİYOR
Dolayısıyla bu vitaminler de cilt sağlığı konusunda vücudu destekler. Yoğurdun yeşil suyu kesinlikle dökülmemelidir. İçerdiği yüksek miktardaki riboflavin büyüme, doku yenilenmesi ve enerji metabolizmasında görevlidir. Yoğurt günün her öğününde tüketilebilir.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur.
Yoğurt Mayalama Sıcaklığı Yoğurt mayalama sıcaklığı 44-46 derecedir. Dereceniz varsa ölçebileceğiniz gibi, ev usulü ölçmek isterseniz serçe parmağınızı hafifçe süte değdirdiğinizde 7 saniye boyunca parmağınızı çekmeden durabiliyorsanız mayalama sıcaklığı uygun demektir.
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın.
Normalde kaynamış süt 40-45 derece arasında yoğurt mayası ile mayalanır. Sütü mayalarken bu ısı derecelerine uymazsanız yoğurdunuz fazlasıyla sulanır.
Çok sıcak süt ile yoğurt mayalanırsa, yoğurt fazla sulu olabiliyor veya mayası tutmayabiliyor. Uygun sıcaklığı ayarlayabilmek için geleneksel yöntemlerde olduğu gibi önce elinizi yıkayın ve parmağınızı batırın. Parmağınız hafif yanacak sıcaklıktaysa mayalama işlemine başlayabilirsiniz.
5 Litre sütü kaynatıyoruz. Üzerindeki kaymağı alıyoruz. Sütümüze parmağımızı batırdığımızda ılık derece olacak. Mayası için 1-1,5 yemek kaşığı yoğurt alıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri