Yapılışı Yumurtanız, yoğurdunuz, erişteniz, biraz da naneniz hazırsa buyurunuz. Hem besleyici hem de çok sağlıklı.
Yoğurt Çorbası | MALZEMELER: 1 çay bardağı pirinç 7 su bardağı su 2 çorba kaşığı tereyağ 1 çorba kaşığı nane 1 tatlı kaşığı pul biber 1 tatlı kaşığı tuz Terbiyesi İçin | MALZEMELER: 4 çorba kaşığı yoğurt 2 adet yumurta sarısı DEVAMI: http://sevilayinmutfagi.com/yogurt-co... Herkes Yemek Yapabilir!
8) Çorbanın Ekşiliğini Ne Alır? Genellikle yoğurt çorbalarında ve salçalı soslarla hazırlanan çorbalarda karşılaşılabilen bu durumun da çözümü oldukça basit: süt.
Çorbayı pişireceğiniz tencereye 2 su bardağı yoğurt, 1,5 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyip pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın. 1 yumurta sarısını da karışımın üzerine ekledikten sonra tekrar karıştırın. 6 su bardağı soğuk suyu da ilave edip orta ateşte kaynamaya bırakın.
Pirinçler yıkanır ve su dolu tencerede yumuşayana dek pişirilir,içerisine tavuk bulyon atılır. Ayrı yerde un ve yoğurt karıştırılır ve kaynamakta olan çorbaya terbiye yapılır. 2-3 dakika daha pişirilir ve margarinle erittiğimiz kuru nane eklenir, karıştırılır. Afiyet olsun.
İlgili 38 soru bulundu
Çorbanın kesilmemesi için en önemli şey su ile yoğurtlu karışımdan birinin soğuk olmaması ve çırpıcı ile sürekli karıştırılmasıdır.
Yumurta tat ve kokusu olmaması için beyazı kullanılmaz. Un ilave edilerek pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar iyice karıştırılır. Bir miktar pirinçlerin suyundan alınır ve bu yoğurtlu karışıma katılır.
İçerisinde yoğurt olduğu için kaynadığı zaman kesilebilir. Çorbaya kıvam vermek için tereyağı ve unu tavada kavurun. Kavurduğunuz un ve tereyağı karışımını çorbaya ekleyerek karıştırın, kıvam alana kadar pişirin. Çorbanın altını açarak yüksek ateşte fazla suyu buharlaştırarak uçurabilirsiniz.
PATATES, PİRİNÇ YA DA ŞEHRİYE KULLANIN
Bunun yanı sıra, patates, pirinç, şehriye, nohut gibi malzemeler de çorbaların kıvamını koyulaştırmak için çok etkilidir. Pirinci haşlayarak, patatesi haşlayarak ya da pişirerek kullanabilir hatta çorbanıza bayat ekmek ilave edebilirsiniz.
Un dışında kıvam artırıcı olarak nişasta takviyesi yapabilirsiniz. Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir. Eğer çorbanın unu az gelmiş ise ayrı bir kap içerisinde un ve tereyağı pişirilerek çorbaya ilave edilebilmektedir.
Çorbanın yoğurdun kesilmemesi için kaynayana kadar sürekli karıştırmalısınız. Çorbaya tuzunu kaynadıktan sonra eklemeniz çorbanın kesilmesini önleyecektir. Çorbanın kıvamı çok yoğun olduysa kaynamış su ilave edebilirsiniz.
Çorba terbiyesi neden kesilir? Çorba yaparken her şeyin yolunda gittiğini düşünüyor, çorbanın terbiyesini hazırlayıp içerisine atıyoruz ve sonuç;kesik çorba. Çorbanın kesilmesinin başlıca sebeplerinden biri malzemelerin taze olmayışı olabiliyor.
Çorbanızın terbiyesi soğuk, çorbanız da çok sıcak olursa her ne kadar dikkat edersek edelim çorbamız dilediğimiz gibi olmayacaktır ve kesilmeler meydana gelecektir. Çorbanın suyundan terbiyenin içerisine birkaç kepçe yedirin ve güzelce çırpın.
Terbiyesi için; çukur bir kaba 1 buçuk su bardağı yoğurt koyun. Üzerine 1 adet yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı un ekleyin. Tel çırpıcı ile iyice çırpın. Ardından çorbanın kaynayan suyundan 1-2 kepçe alıp, terbiyenin üzerine ekleyin.
Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpılır. Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya eklenir. Kaynayana kadar karıştırılır. Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dk kaynatılır.
Her malzemenin yoğurtlu veya sütlüsünü yapmak mümkündür. Örneğin kabak kullanarak sütlü veya kremalı kabak çorbası yapabileceğiniz gibi yoğurt+yumurta+limon kullanarak ekşili bir çorba da yapabilirsiniz. Ancak birini diğerinden lezzet açısından üstün tutmak ve hatta kıyaslamak mümkün değildir.
Tutmayan yoğurdunuzdan hızlıca bir şey yapmak istiyorsanız enfes bir yoğurt çorbası da hazırlayabilirsiniz.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
Not: Yoğurt çorbasına nişastalı ve kekikli pişirmek yayla köylülerinden öğrendiğim bir yöntem, çorbaya kıvam kazandırıyor, ölçüsünden fazla koymayın çorbanızı pelteleştirir. Tarifte arzu ederseniz kuru nane de kullanabilirsiniz.
Çorban soğukken bi kapta çırptıgın yogurdu azar azar ilave et çorbana tekrar kaynat bi sorun olmaz.
Kaplarınızın üzeri açık bir biçimde fırının içerisine yerleştirin ve 75 derecede fansız programda fırınınızı çalıştırın. 1 saat bu şekilde fırında yoğurtlarınızı bırakın. Ardından fırının kapağını açın ve 15 dakika kadar soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra yine üstleri açık bir şekilde dolapta 1 saat kadar bekletin.
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. – Kaynadığında kıvam koyu olursa, sıcak su ilave edebiliriz kesinlikle soğuk su ilave etmeyelim.
Unutmayın çorbanız kaynayınca tuz ekleyeceksiniz. Bu aşamada ( kaynadıktan sonra) tuz ile bir adet bulyon da ekleyebilirsiniz bulyon eklerseniz çorbanız daha lezzetli olacaktır.
En son soğana naneyi ekleyeceğiz yanmasın diye. Bu arada tencere kaynayınca içine artık o gün elinizde hangisi varsa tercihinize göre şehriye veya yarma veya erişte/kesme ve tuzu ekleyip bir taşım kaynatıyoruz. Piştikten sonra tavadaki soğan/naneyi yağıyla birlikte tencereye döküyoruz.
Yoğurtlu karışım, kaynamakta olan suya yavaşça dökülür ve sürekli karıştırılır. Tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı eklenir ve eriyene kadar karıştırılır. Çorbanın kıvamı koyulaşana kadar kaynatılır. Son olarak yoğurt çorbasına hangi baharat eklenir diye merak ediyorsanız genellikle tuz ve karabiberi kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri