Probiyotik yoğurt, mide hareketlerini hızlandırmaya ve şişkinliğin azaltılmasına yardımcı olur. Özellikle de gaz ve şişkinlik sorunu yaşayan kişilerin probiyotik yoğurtları bol miktarda tüketmesi gerekir.
Vücudumuz yoğurtta bulunan laktozu sindiremediği zaman yoğurda karşı gıda intoleransı gelişir ve bunun sonucunda yoğurt yedikten sonra gaz ve şişkinlikle karşılaşılır. Laktoz intoleransı yoğurdun gaza neden olmasının en sık karşılaşılan nedenlerinden biridir.
Dr. Suna Yapalı “Bazı kişiler belirli karbonhidratları sindiremezler. Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir .
İlgili 43 soru bulundu
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Kimyon tohumu çiğnenerek bağırsak gazı giderilebilir. Nane çayı mide gurultusunu azaltmaya yardımcı olduğu gibi bağırsak gazı sorununa iyi gelir. Bal kabağı tüketimi, gaz birikmesine engel olarak sindirimin kolay hale gelmesini sağlar. Bağırsak gazına iyi gelenlerden birisi de papatya çayıdır.
Mayanın ölçüsünü kaçırmayın
Az olması yoğurdun tutmamasına, fazla olması ise tadının ekşi olmasına sebep oluyor. 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt mayası yeterli. Süt mayalanma için uygun sıcaklığa ulaşınca yoğurt mayasını ekleyip sütün her yerine eşit dağılması için iyice karıştırın.
Laktoz intoleransı, laktaz adı verilen ve süt şekeri olan laktozun parçalanarak sindirilmesini sağlayan enzimin, ince bağırsakta üretilmemesi ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle laktoz intoleransı olan kişilerde süt tüketiminden 30 dakika sonra mide spazmı, şişkinlik ve hatta ishal görülüyor.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Bu durum beslenmeden, hareketsizlikten, sinir, stres ve az su tüketiminden kaynaklanıyor olabilir. Doktorunuzla birlikte sizde gaz yapabilecek ürünleri teşhis edip bir beslenme listesi oluşturabilirsiniz. Bu ürünleri tüketmemeye, tüketmeniz gerekiyorsa da tabağınızın küçük bir kısmında bulundurmaya özen gösterin.
Probiyotikler, bağırsak dostu mikroorganizmalardır. Vücuda gıda veya takviye olarak alındığında bağırsak florasını düzenler; gaz sıkışması, ishal, kabızlık gibi sorunları giderir. Doğal yollarla probiyotik almak için ev yapımı yoğurt, turşu, kombu çayı, boza, ayran ve kefir gibi fermente gıdaları tüketebilirsiniz.
Süt ve süt ürünlerinin (peynir ve yoğurt gibi) içeriğindeki laktoz şişkinlik hissine ve gaza neden olabilir. Yüksek oranda lif içeren tam tahıllı gıdalar da mide şişkinliği yapabilir.
Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir.
Hazımsızlığınız için 1 soda tüketmek mide gazınızı rahatlatacaktır. Dolayısıyla mide gazı problemi yaşadığınız durumlarda soda içerek bu şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.
İbrahim Saraçoğlu'nun gaz sıkışmasına karşı önerdiği bu kürü mutlaka denemelisiniz. Hazırlaması oldukça kolay olan bu kürü uygulayabilmek için sadece bir tutam süpürge otu ve birkaç yudum içme suyuna ihtiyacınız olacak. Yapmanız gereken tek şey süpürge otunu havanda dövmek ve birkaç yudum içme suyuyla birlikte yutmak.
Mayaladığınız yoğurdu 5 saatten fazla mümkün ise mayalanma sıcaklığında ( 43-45 °C ) tutmayın.Normal şartlarda yoğurt 4-5 saatte tutar. Tutmuş yoğurdu kısa bir süre sonra buzdolabına koyun ve 24 saat kullanmadan üzeri kapalı şekilde bekletin. 2-Buzdolabınızın sıcaklığını kontrol edin 10 °C altında olmasına dikkat edin.
Yoğurdu küçük kaplarda mayalayın. Böylece açtığınız yoğurt sulanmasına fırsat kalmadan tükenir. Mayaladığınız kaptan yoğurt alırken metal ya da plastik kaşık yerine tahta kaşık kullanın, böylece yoğurdunuz daha az sulanır.
Kadınların çıkardığı gazda daha fazla Hidrojen Sülfit bulunduğu için de bunların koklanmasının sağlığa faydaları daha fazladır. Hayır şaka yapmıyorum. Bağırsak gazı koklamanın kanser, felç, kalp krizi, diyabet, artrit ve bunamayı önleyebileceğine dair bilimsel araştırmalar vardır.
Bağırsakta aşırı gaz; gıdaların süratli veya yeterince çiğnemeden, yada iyi sindirmeden yenilmesi yada ince bağırsak yada kalın bağırsaktaki bakteri üretiminde artış cevabında meydana gelir.
Her insan günde ortalama 14 kez, toplamda 1-2 litre gaz çıkarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri