Yoğurt mayalamakta kullanacağınız kabın yapısı da son derece büyük öneme sahiptir. Plastik ve cam kaplar tercih etmemelisiniz çünkü bu kaplar ısı seviyesini koruyamayacağından dolayı yoğurdunuzun kıvamında problemlere neden olabilir. Emaye ya da çelik kaplar kullanmak, yoğurt mayalama için ideal bir seçim olacaktır.
Yoğurt mayalama aşamasında dikkat edilmesi gerekenlerden bir tanesi de kap seçimidir. Yoğurt mayalama kabı seçiminde dikkat edilmelidir. Genel olarak çelik, toprak ya da paslanma yapmayan metal bir kapta mayalanma sağlanmalıdır. Mayalama işlemi için plastik kap tercih edilmemelidir.
Marketlerde satılan UHT ve Pastörize sütlerden kaliteli yoğurt yapmak mümkün değildir. Sütün kaynatılacağı tencerenin mutlaka kalın tabanlı paslanmaz çelik tencere olması gerekmektedir.
Yoğurdun içindeki asit ise daha fazla plastik malzemenin üretildiği maddeleri de eriterek, çözüyor ve bu da yoğurdun içine geçiyor. Yoğurtta bu daha kolay çözülür. O bakımdan kesinlikle yoğurt mayalamak için plastik malzeme kullanılmamalı.”
Süzme yoğurdun uzun süre dayanması ve tüketilebilmesi için mutlaka cam kavanozlarda ağzı sıkı halde kapalı bir biçimde saklanmasında fayda var. Plastik ya da plastik türü malzemeden üretilen saklama kapları, süzme yoğurdun dayanma süresinin kısalmasına yol açacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Yoğurt Ne Kadar Sürede Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmeli, bu süreçte kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paketlenmiş hazır yoğurtlar ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Bu süreden sonra yoğurt besin değerini kaybeder ve bozulmaya başlar.
Sütümüzü kavanozlara alıp hemen kapağını kapatıyoruz. Kavanozun üzerine havlu peçete yada ince bir bez örtüp kapağı öyle kapatırsanız daha iyi olur. Böylece kapaktan buharlaşan suların yoğurda damlamasını önlemiş olursunuz. Son olarak; Kavanozda taş gibi yoğurt mayalamanın artısı ne eksisi ne anlatmaya çalışayım.
PS(Polistyrene)
Kullanıldığı başlıca alanlar: Plastik çatal-kaşık yapımında, ilaç şişeleri, et tabakları, yoğurt ve margarin kapları yapımında kullanılır.
Kabın cam olması hem yoğurdun daha kolay kıvam alması hem de sağlığımız açısından idealdir. Bunun için büyük bir cam kap seçebileceğiniz gibi kavanozlar da kullanabilirsiniz. Elinizde cam kap yoksa tencerede de yoğurt mayalayabilirsiniz.
Yoğurt mayalamakta kullanacağınız kabın yapısı da son derece büyük öneme sahiptir. Plastik ve cam kaplar tercih etmemelisiniz çünkü bu kaplar ısı seviyesini koruyamayacağından dolayı yoğurdunuzun kıvamında problemlere neden olabilir. Emaye ya da çelik kaplar kullanmak, yoğurt mayalama için ideal bir seçim olacaktır.
Özellikle yağ oranı az olan sütler geç mayalanır. Böylece istenilen kıvam yakalanamaz ve yoğurt yumuşak hale gelir. Ancak manda ve keçi ile beraber koyun sütlerinde yağ oranı daha yüksektir. O yüzden bu sütlerden gerçekleştirilen yoğurt çok daha sert ve taş gibi olur.
Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz. Tüm bu püf noktalarından sonra yoğurdunuzu artık afiyetle tüketebilirsiniz!
Bir tahta kaşığı yoğurdu süte ekleyerek iyice karıştırmalısınız. Yoğurt sütün içinde eridikten sonra tencerenin ağzını kapatmalısınız. Peki, yoğurt kaç saatte mayalanır? Yoğurt yaklaşık olarak dört saatte mayalanır.
Yoğurt mayalama işleminde yoğurdu en sağlıklı şekilde muhafaza ettiği için değerli bir üründür. Dolayısıyla bakraçlar biraz maliyetlidir. Özellikle bakır bakraçlar en sağlıklısıdır.
Malzemeler: 3 litre Pastörize Süt. 100 ml/1 çay bardağı Taze Yoğurt. 1 tatlı kaşığı Toz Şeker.
Havalandırma işlemini 10 dk boyunca sürdürün. 10 dk sonra tencerenin altını iyice kısıp sütü kendi halinde 20 dk boyunca kaynatın. Bu işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; ocağın ateşini sütün kaynaması durmayacak şekilde kısmaktır. Bu ayrıntı yoğurdun sert olmasını sağlar.
*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur.
2 numara: HDP veya HDPE koduyla bilinen bu plastik ürünler, genellikle deterjan, süt, poşet, zeytinyağı şişeleri ve oyuncakların yapımında kullanılır. Plastik ürünler arasında en sağlıklı olanıdır. Hiçbir şekilde kimyasal salınım yapmayan bu ürünler, sağlık açısından en güvenilir olanlardır.
Cam, meyve ve sebzelerinizi taze tutmak için de en sağlıklı malzemedir. Plastik kapların aksine içerisine koyduğunuz ürünlerde koku değişimi yaşamamak adına buzdolabında uzun süreli saklayacağınız gıda ürünlerinde tercih etmeniz tavsiye edilir.
Zararsızdır. 5 numara: PE Polietilen'in kısaltmasıdır. Polipropilen türü plasitk en güvenli plastik türü olarak kabul edilir.
Yoğurdu küçük kaplarda mayalayın. Böylece açtığınız yoğurt sulanmasına fırsat kalmadan tükenir. Mayaladığınız kaptan yoğurt alırken metal ya da plastik kaşık yerine tahta kaşık kullanın, böylece yoğurdunuz daha az sulanır.
kullanacağınız mayanın içine yarım çay kaşığı şeker, yarım çay kaşığı da tuz koyarsanız yoğurdunuz ekşi olmaz. bunları mayanın içine koyduktan sonra da mayayı iyice karıştırın, özeyin. bir de mayayı lak diye dökmeyin sütün içine, yavaş yavaş kaşık kaşık dökün, bir yandan da karıştırın.
Eve tekrar dönüşünüzde derin dondurucudan yoğurdunuzu buzdolabına alın, çözdürün ve kullanın. Özellikle derin dondurucuda yoğurt mayası saklamak isterseniz, mayalık yoğurdu buzdolabı torbasında saklamayın. Mayalık yoğurdu kalın cam kavanoz veya plastik kavanozda ağızı sıkıca kapalı olarak saklamanızı tavsiye ederim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri