Kabızlık için yoğurt tüketildiğinde, bağırsaktaki dost bakterilerin sayısını artırabilir ve bağırsak bariyerindeki hücrelerin onarılmasına katkıda bulunabilirsiniz.
Zengin lif içeren gıdalarla beslenme ve bol sıvı tüketimi kabızlığın düzeltilmesinde büyük rol oynar. Günlük sıvı alımı günde 2 litreye çıkarılmalıdır. Kuru erik, elma, portakal, bezelye, yeşil fasulye, barbunya, pişmiş yulaf ezmesi, badem, yer fıstığı ve tam buğday ekmeği lif açısından oldukça zengin gıdalardır.
Yoğurt, bağışıklık sistemini destekleyen, hastalık ve enfeksiyon gibi durumlarla savaşan T hücrelerinin aktivasyonunu artırır ve daha güçlü hale getirir. Bağırsak sağlığı için önemli dost bakteriler sayesinde de bağışıklığı destekleyerek vücudu enfeksiyona karşı dirençli hale getirir.
Fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi baklagillerde lif kaynağı açısından oldukça zengin yiyeceklerdir. İçerdiği besin değerleri açısından hem sağlığa hem de sindirim sistemine olumlu etkisi oldukça fazladır. Enginar da içerdiği besinler sayesinde kabızlığa iyi gelen sebzeler arasında bulunur.
Süzme yoğurt kolaylıkla sinirilebilir olmasının yanı sıra diğer yiyeceklerin sindirimini de kolaylaştırır. Süzme yoğurtta bulunan iyi bakteriler bağırsak hareketlerinizi düzenler. Böylece kabızlık sorununun önüne geçer.
İlgili 20 soru bulundu
Herhangi bir nedenden dolayı dengenin bozulması kötü bakteri sayısını artırarak kabızlık, ishal, şişkinlik, gaz gibi bağırsak problemlerine yol açabilir. Kabızlık için zeytinyağı kullanarak bağırsak florasının sağlığının korunmasına yardımcı olabilirsiniz.
Tüm malzemeleri 1 kasenin içerisinde karıştırın Altın yoğurt kürünü 2 günde 1 aç karna tüketebilirsiniz. Yoğurdun içerisinde soda ve limon suyu karıştırarak hazırlayacağınız bu kür bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kabızlık sorununu ortadan kaldırıyor.
Mutlaka günde 8-10 bardak su içilmelidir. Bol lifli gıdalar geçilmeli ve diyette mutlaka günlük 20-25 gr kadar lif alınmalıdır. Tam tahıllardan yapılmış ekmekler yada gıdalar yanında, bakliyat, yulaf gibi liften zengin gıdalar tercih edilmelidir.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Yumurta. Yumurta protein açısından zengin olsa da lif açısından düşük değere sahiptir. Bu nedenle kabızlığa yol açabilir ya da var olan durumun kötüleşmesine neden olabilir.
Sindirim sağlığı: Yoğurt, probiyotikler içerir ve sindirim sistemi için yararlı bakterileri besler. Yatmadan önce yoğurt yemek, gece boyunca sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir.
Ne var ki marketlerde satılan yoğurtların çoğunun içinde üretim teknolojisinin doğal neticesi olarak yeteri kadar probiyotik bakteri bulabilmek mümkün değil. Durum böyle olunca da tercihi öncelikle ev yoğurdundan yana kullanmanız daha iyi netice verir.
9- 18 yaş grubu çocuklar için günde 4 porsiyon yoğurt tüketimi uygundur. Yetişkinler günde 3 porsiyon yoğurt tüketirken 65 yaş üstü kişiler ise günde 4 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmelidir.
Kabızlığı dengede tutmak için 20 ila 35 gram lif tüketmeyi hedefleyin. Lif içeriği yüksek bazı gıdalar fasulye, mercimek, yulaf ezmesi, badem ve arpadır. Egzersiz yapmak tuvalete çıkma sayınızı değiştirmez fakat kabızlıkla birlikte gelen sıkıntıları büyük ölçüde azaltır.
Bazı insanlar günde 3 kez tuvalete çıkabilirken bazıları ise haftada 3 kez çıkabilir. Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3'ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir. Eğer haftada bir tuvalete çıkma söz konusuysa ciddi bir kabızlık olabilir. Kabızlık iki haftadan fazla sürüyorsa mutlaka hekiminize başvurun.
Bunun yanı sıra Türk kahvesi kabız yapabilir. Türk kahvesi genel olarak dışkı içindeki sıvıyı çeker. Bunun yanı sıra dışkı katılaşacağı için kabızlığa da zemin hazırlanmış olur. Eğer kabız olunursa Türk kahvesinden uzak durulmalıdır.
Lifli besinler bağırsakları uyararak sindirim sistemi fonksiyonları iyileştirir. Yeşil yapraklı sebzeler, sebze suları, kuru yemişler, baklagiller, tahıllar, yaş ve kuru meyvelere beslenme rutininizde daha fazla yer açarak kabızlığı yenebilirsiniz.
BAĞIRSAKLARI TEMIZLEMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER
Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir ve hurma gibi kuru meyveler içerdiği lif sayesinde bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratır ve temizlik aşamasına katkıda bulunur. Kurubaklagil içeren çorbalar da yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak temizliğinde ilk sırada yer alır.
Aç karnına ılık su içmek en heyecan verici sabah ritüeli gibi gelmeyebilir, ancak sadece bir bardak metabolizmanızı başlatmanıza ve bağırsaklarınızı harekete geçirmenize yardımcı olabilir. Sindirim sistemini çalıştırmak için uyandığınızda en az 1 ila 2 bardak su içmek iyi gelecektir.
Magnezyum eksikliği kabızlığa neden olur. Magnezyum kasları gevşetir ve sindirim sisteminiz de büyük bir kas yapısına sahiptir. Magnezyum da hücrelerde kullanılmak için bazı kofaktörlere ihtiyaç duyar.
Dışkının tam boşalmamasına neden olan faktörler; 🔹 Makat çatlağı 🔹 Makat darlığı 🔹 İleri düzey hemoroid 🔹 Makatta aşırı kasılma 🔹 Makatta sarkma 🔹 Bağırsak fıtıklaşması 🔹 Makat kanseri 🔹 Bağırsak kanseri Detayı bir makat kontrolünden sonra, konunun kaynağı belirlenmelidir.
Bağırsaklarınızda dışkı birikmesi bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Her zaman sabahları mideniz boşken bir bardak sıcak veya ılık su içilmesi önerilir. Bu su bağırsaklarınızda bulunan herhangi bir kalıntıyı çözer ve bağırsaklarınızın daha düzgün ve ağrısız çalışmasına yardımcı olur.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Kabızlığı Giderir:Ayranın sulu bir içecek olması bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar ve kabızlık sorununun giderilmesinde etkili olur. Birçok içeceğin aksine aç karınla içilmesinin bir sakıncası olmadığından dolayı aç karınla tüketildiğinde daha etkili sonuçların alınmasına yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri