Dünya dillerine Türkçeden geçen “yoğurt” sözcüğü kendisi ile yaşayan “sütü uyutmak” tabirinde kökünü saklamaktadır. Tarihî ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkiye Türkçesinde “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılmaktadır.
yoğurt - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yoġrut “katılaştırılmış süt ürünü” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yoġur- “kabartmak, yoğunlaştırmak” fiilinden Eski Türkçe +Ut ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için yoğur- maddesine bakınız.
Yoğur- eylemine, Eski Türkçede yaygın bir fiilden isim yapma eki olan -t eklenmesiyle yogurt türemiştir.
Yoğurt (< Yuğurt) Türkçe kökenlidir.
Türkçe ne "soru sıfatı ve zamiri" sözcüğünden +rA sonekiyle türetilmiştir.
İlgili 15 soru bulundu
Etimoloji. İtalyancada "külde pişmiş küçük hamur işi" anlamına gelen focaccia kelimesinden Türkçeye geçmiştir.
9- yeşil: Türkçe'deki "yaş" (diri) sözcüğünden geliyor. Anlam genişlemesiyle, "diri, yeşil bitki"den benzetilerek renk ismi yapılmış. Yeşermek, yeşil, yeşim (taş), yaş (ömür) hep "yaş" kökünden gelmektedir.
Eski Türkçe yogur- "katıştırmak, yoğunlaştırmak" fiilinden +Ut sonekiyle türetilmiştir. yoğur- maddesine bakınız.
Ayran sözcüğünün “beyaz” anlamına gelen eski Türkçe ürüŋ sözcüğünden geldiğini ile- ri sürmekteyiz. Bunun için öncelikle Proto-Türkçe döneminden günümüze ka- dar ürüŋ sözcüğünün beyazlık ve süt ürünlerini bildiren anlamlarına göz atalım.
Yo-ğurt şeklinde hecelenir.
Türemiş kelime veya türemiş sözcük, isim ve fiil köklerine veya diğer türemiş sözcüklere yapım ekleri getirilerek türetilen sözcük. Yalın hâldeki türemiş sözcükler gövde olarak da bilinir.
Türemiş isim:
İsim veya fiil kök ve gövdeleriyle yansıma kelimelere bir yapım ekinin getirilmesiyle oluşturulmuş, şekil ve anlam olarak yeni isimlere denir.
Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *yumur- "top haline getirmek" fiilinden +gA sonekiyle türetilmiştir. Eski Türkçe fiil Eski Türkçe yum- fiilinden +Ur- sonekiyle türetilmiştir.
Küçük beyaz çiçekleri olan yapışkan otu 120 santime kadar uzayabilir. Çalılıklarda ve yol kenarlarında sıklıkla görebileceğimiz kaz otu (çobansüzgeci) ise yoğurt otunun bir diğer çeşidi. Sarı veya beyaz çiçekleri olan bu tür, çiçek açma dönemlerinde yana doğru yatar.
Farsça aynı anlama gelen χurōs خروس sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen χrōs sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) χrōstan "bağırmak, çağırmak" fiilinden türetilmiştir.
Köken bilimi. Baklava sözcüğü Türkçe kökenlidir. Eski Türkçede baklağu, baklağı olarak geçer.
Kefir kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Kefir, Kafkas dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
Yoğurt kelimesi Türkçe'de "katıştırmak, yoğunlaştırmak" anlamına gelir. Eski Türkçe yogur- "katıştırmak, yoğunlaştırmak" fiilinden +Ut sonekiyle türetilmiştir.
Tarihçe. MS 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler, ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su eklediler. Böylece tesadüfen ayran ortaya çıkmış oldu.
Kelime sözcüğü Arapça "söylenen şey, söz" manasına gelen كلمة (kalima(t)) sözcüğünden ödünçlenmiştir. Arapça sözcük yine aynı dilde bulunan كَلَمَ (kalama) "söyledi" fiilinin faˁila(t) vezninde türevidir.
Deha kelimesinden türetilmiş olan dahi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Deha, üstün zeka manasına gelirken, dahi kelimesi de üstün bir zekaya ve ferasete sahip olan kişi demektir. Dahi kelimesi dilimizde hem bağlaç hem de sıfat olarak kullanılır.
Horoz kelimesi Farsça kökenlidir.
Eski Türkçe kızġıl veya kızıl “kızıl, kan rengi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *kızıġ biçiminden Eski Türkçe +Il² ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kızar- maddesine bakınız. Alacalı ve belirsiz renk adları yapan +Il ekiyle.
Farsça panbe پنبه "pamuk" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen pambak sözcüğünden evrilmiştir.
Kahvehane kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Kahvehane kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ḳahve + Farsça ḫāne şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri