Kurutulmuş yoğurt, taze süzme yoğurt kullanılarak kurutulup üretilen ve üretim sonucunda öğütülerek elde edilen kurutulmuş üründür. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün öz kısmı kalır. Bu sebeple kuru yoğurt besin değerleri özellikle karbonhidrat, vitamin, protein, yağ gibi oranlar çok yükselmiştir.
Keş süzme yoğurdun kurutulmasıyla elde edin bir gıdadır. Bolu mutfağıyla özdeşleşmiş olsa da Zonguldak ve Beypazarı gibi farklı coğrafyalarda da bilinir ve kullanılır. Aynı zamanda jameed adıyla Ürdün mutfağında da yer bulur. Genellikle kavrulduktan sonra erişte veya makarnada sos olarak kullanılır.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile... YAPILIŞI: Çökelek ve tuzu karıştırarak, yumurta büyüklüğünde yuvarlıyoruz. Bir tepsiye dizerek güneşte kurutuyoruz.
Kurut Nasıl Yapılır? Yaklaşık 15 kilogram kadar süt kaynatılır ve mayalanarak yoğurt yapılır. Yoğurt 1 gece dinlendirildikten sonra bez torbaya konularak ve üzerine bir de taş koyarak iyice süzülmesi sağlanır. 2 gün kadar bekleyen yoğurttan yaklaşık 2-3 kiloluk kuru maddesi kalır.
İlgili 24 soru bulundu
Yoğurdumuzun içine su katıp çalkalayalım, ayranı tencereye dökelim.3 çay kaşığı tuz atıp ocağın altını yakalım ve kaynamaya bırakalım. Yeşil suyu çıkana kadar kaynatalım. 5 dk daha kaynadıktan sonra soğumaya bırakalım. Sonra ilistirden geçirelim 5-6 saat suyunu süzdürelim. Sonra saklama kabına koyup dolaba kaldıralım.
Kurut, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'n- de genellikle köy ve kasabalarda sütün fazla miktarda olduğu yaz aylarında yapılan koyu kıvamlı bir süt ürünüdür. Kurutun, Türk mutfağında özellikle Doğu Anadolu'nun yöresel yemeklerinde kullanıldığı bilinmektedir.
Soğanı yemeklik doğrayıp bir tencereye aktarın ve yağ ekleyerek kavurun. Salça, tuz, ve et suyu ilave ederek, bir taşım kaynatın. Daha sonra erişte, mercimek, nane, tarhun ya da doğranmış maydanoz ilave edin. Eriştesi pişince kurut ekleyip, bir taşım kaynatarak ocaktan alın.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kurut nasıl saklanır? Cam kavanoz, bez torba ya da ağzı kapalı hava almayan kaplar kullanabilirsiniz. Gün ışığından uzak gölge bir yerde serin bir ortamda saklayabilirsiniz.
fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız, bu kürü öğle ve akşam yemeklerinden yaklaşık 1 saat öncesinde aç karnına tüketin. Fakat içeriğinin çok güçlü olması dolayısıyla kürün her gün değil, 2 gün kullanıp 1 gün ara, sonrasında yeniden 2 gün kullanıp 1 gün ara vermek şeklinde uygulanması gerekiyor.
4- İdeal mayalama süresi 45-50 °C sıcaklıktaki bir ortamda ( fırın vb ) 3,5 – 4 saat bekletmektir. Daha uzun süre mayalanması yoğurtta sulanma ve ekşimeye neden olabilir. 5- Mayaladığınız yoğurt tutmuş ise 8-10 °C sıcaklıkta buzdolabında 24 saat bekletiniz.
Yoğurt Ne Kadar Sürede Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmeli, bu süreçte kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paketlenmiş hazır yoğurtlar ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Bu süreden sonra yoğurt besin değerini kaybeder ve bozulmaya başlar.
Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yavuz Dizdar, sağlık için yoğurt yenmesinin şart olduğunu söyledi.
Mayanın ölçüsünü kaçırmayın
Az olması yoğurdun tutmamasına, fazla olması ise tadının ekşi olmasına sebep oluyor. 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt mayası yeterli. Süt mayalanma için uygun sıcaklığa ulaşınca yoğurt mayasını ekleyip sütün her yerine eşit dağılması için iyice karıştırın.
Toz ürün; kuru meyveli karışımlarda, meyve aromalı yoğurt içeceklerinde, hazır içecek karışımlarında, ekmekçilikte, hazır toz çorba karışımlarında kullanılabildi- ği gibi, rekonstitüe edilerek taze yoğurt formunda da kullanılabilmektedir.
Büyük bir karıştırma kasesinin içine 250 gram yoğurt ve süzme yoğurdu alıp çırpın. 1 su bardağı haşlanmış nohut ve buğdayı ekleyin. 1 tatlı kaşığı tuz da ilave ederek karıştırın. Üzerine 1 su bardağı soğuk suyu azar azar ekleyerek kıvamını ayarlayın.
Aşılamak için gerekli malzemeler aşı seti olarak da müşterinin hizmetine sunulur. Yedek bıçakları, düzeltme makası ve tamponlarla gerekli olan ekipmanları tek bir çantada bulmak mümkündür. Ayrıca macun ve bant içeren ağaç aşı seti de bulunur. Makasın yanı sıra bıçak modelleri ile aşılama yapabilirsiniz.
Aşı, insanları hastalıklardan ve hastalıkların neden olduğu sonuçlardan koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma geliştirir.
Ayran yapılan yoğurt çalkalanıp yağı alınır. Ardından kalan yağsız ayran ince tülbentlerle süzülür. Çoğu zaman, düğün çorbalarında, böreklerde süzme yoğurda nispetle yağsız olduğundan dolayı daha uzun süre saklanabilen katık kullanılır. Adından da anlaşılacağı gibi katık, Anadolu'da ekmeğin yarenidir.
Bölgenin en iyi Keş markası Gerkeş üretimidir. Bolu Gerede yöresinden yoğurdun kurutulup tuzlanması ile üretilmektedir. Makarna üzerine yada erişte üzerine sos olarak kullanılır. Rendelenip Tereyağında hafifçe kavrulduktan sonra kullanıma hazırdır.
Kesildikten sonra altına bir kap koyduğunuz ve üzerine bir tülbent yerleştirdiğiniz süzgece kesilmiş yoğurdunuzu aktarın. Güzelce süzdürdükten sonra tülbentinizi hafif yüksekçe bir yere bağlayarak tüm sularının süzülmesi için bekletin. Suları tamamen süzüldükten sonra peynirleriniz hazır! Afiyetle tüketebilirsiniz.
Kurut yoğurt ya da yayık altı ayranından elde edilen ve uzun süre saklanabilen fermente bir süt ürünü olarak ifade ediliyor. Kurut yoğurdun süzülüp koyulaştırılarak, tuz, yağ/ krema ile karıştırılıp güneş altında kurtularak yapılmaktadır.
Kurut kemik yapısı, kas büyümesi, kas gerginliği, sinir iletimi, kalbin düzenli çalışması, gebelikte süt artırımına yardımcı olması gibi faydalar da sağlamaktadır. Özellikle düşük gelirli halkın yiyeceği olan kurutun kadınlar ve çocuklara faydası fazladır.
Kurut'un tansiyon, şeker ve kalp gibi hastalıklara iyi geldiğini belirten satıcı Abdulkadir Toprakçı, soğuk geçen kış aylarında hastalıktan korunmak için iyi bir besin kaynağı olduğunu belirtti. Uzun yıllardan beri tüketilmekte olan kurut, özellikle soğuk geçen kış günlerinde sofralarda eksik olmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri