85-90 °C ye kadar ısıtılan süt 43-45 °C ye kadar soğutulur. Canlı yoğurt bakterilerin en aktif olduğu uygun ortam bu sıcaklıktır. Yoğurt bakterileri sütün içinde bulunan süt şekerini ( Laktoz ) yerler ve çoğalmaya başlarlar. Yedikleri Laktozu Laktik Aside dönüştürürler.
Yoğurt yapmak için; Süte maya veya taze yoğurt eklenir. Mayada veya taze yoğurtta bulunan bakteriler büyüdükçe süt şekeri (laktoz) 'laktik aside' dönüşür. Laktik asit oluşumu ile sütün pH'ı düşer; bu işleme 'fermantasyon' denir.
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir.
Yoğurt, süt proteinlerinin fermentasyonla çökelmesi sonucu oluşan pıhtıdan ibarettir. Genelikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır. Ilık olan sütün ortasına, daha önceden aynlmış ve suyla karıştırılarak inceltilmiş bir miktar yoğurt yavaş yavaş eklenir.
Doğrulanmış Cevap. yoğurdun mayalanmasını adından da anlaşıldığı gibi maya mantarları sağlamaktadır. Mayalar, tek hücreli mantarlardır. Bazı türleri ekmek kabartmak ve hatta yakıt pillerinin çalışmasında kullanılır.
İlgili 22 soru bulundu
1-Sütün kuru maddesinin az olması 2-Sütte antibiyotiklerin, inhibitörlerin ( Kostik,hidrojen peroksit vb sütte kesilmeyi önleyen maddelerinin olması ), deterjan kalıntıların bulunması. 3-Süte uygulanan ısı işleminin düşük veya yüksek olması. 4-Starter kültürün ( maya olarak kullanılan yoğurt ) düşük aktivitede olması .
Yoğurt kültüründe bulunan laktik asit bakterileri, L. Bulgaricus ve S. thermophillus'tur. Her iki bakteri cinsi, yoğurtta simbiyoz olarak yaşamaktadır. Simbiyoz yaşam; farkı mikroorganizmaların karşılıklı avantajlarla ortak yaşaması olarak tanımlanır.
ÖZET : Sütün yoğurda dönüşümü sırasında birçok fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal değişiklikler meydana gelmektedir.
Türk Gıda Kodeksi'ne göre yoğurt Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ve Streptecoccus thermophilus bakterilerinin laktik asit fermantasyonu ile meydana gelen koagüle bir süt ürünüdür. Yoğurdun kimyasal bileşimi, üretildiği süte ve uygulanan teknolojik işlemlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Yoğurt: Sütten elde edilen fermente bir gıdadır. Yoğurt üretiminde laktik asit fermentasyonu söz konusu olmasına rağmen, yoğurt kültürüne bulaşan diğer süt asidi bakterileri heterofermentatif olarak sütü fermentasyona uğratır ve bunun sonunda süt şekerinden süt asidiyle beraber, etanol ve karbondioksit meydana gelir.
Bildiğimiz kadarıyla insan eli ile yapılan ilk yoğurtlarda karınca yumurtası ve karınca yuvası toprağı kullanıldı. Ama tam anlamıylan ilk yoğurdun nasıl mayalandığı bilinmemekte. Sadece ilk yoğurtların karınca yumurtası ve karınca yuvası toprağı kullanılarak yapıldığı biliniyor.
Bu bakteriler sadece sütte bulunan Laktozu ( Süt şekeri ) yemeye başlar ve laktik asit üretmeye başlarlar. Sütteki asitliğin değişimini farkeden proteinler birbirlerine tutunmaya başlayarak ağ oluştururlar. Sütte bulunan su,yağ ve diğer bileşenler bu ağa tutunarak yoğurt oluşumunu sağlar.
Bu ısıda, yoğurttaki en yaygın iki bakteri, Laktobasilus bulgarikus ile Streptokokus termofilus çoğalmaya başlar. Bunlar çoğalırken süt içindeki şekeri, yani laktozu alıp laktik aside dönüştürürler. Sütteki asit oranı arttıkça pH seviyesi düşer.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Laktik Asit
Homofermantatif laktik bakterilerin temel metabolik ürünü laktik asittir ve yoğurda karakteristik asit tadı vermektedir [12]. Laktik asit yoğurt bakterilerinin biyokimyasal reaksiyonları sonucu laktozun fermantasyonuyla oluşmaktadır [2] .
Yoğurt; sütteki proteinlerin laktik asit fermentasyonu ile presipitasyonu sonucu oluşan, fermente bir süt ürünüdür. Pıhtılaşan proteinler kazein ve denatüre olmuş serum proteinleridir.
Yoğurttan ayran yapıldığı zaman maddenin özelliklerinde bir değişim meydana gelmemektedir. Yoğurttan ayran yapılması durumunda sadece dış görünüşte bir değişim olmaktadır. Bu nedenle yoğurttan ayran yapılması fiziksel bir değişim olarak adlandırılmaktadır. Bunun dışında tüm hal değişimleri de fiziksel değişimdir.
Yoğurt demenin nedeni ısıtma için uygun değil yoğurtta en değerli laktik asit bakterilerinin bulunmasıdır. Pişirme ısıtılırsa, büyük miktarda aktif laktik asit bakterileri öldürülecek, fiziksel özellikler değişecek, ayrılma ve çökelme meydana gelecek, tat kaybolacak ve besin değeri ve sağlık bakımı işlevi azalacaktır.
Sokaklarda satılan sütten yapılan yoğurdun zararlı mikroorganizmalar içerebileceği, bu yüzden sütün güvenilir kaynaklardan temin edilmesi gerektiği uyarısında bulunuldu. Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof.
Doğal yoğurt probiyotik kaynağı
Katkı maddesiz ev yapımı doğal yoğurtlar, yüksek miktarda probiyotik içerir. Bu bağırsak dostu bakteriler ise bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimini sağlayan villusların yapısını koruyarak, bağırsak hareketlerini düzenler.
Yoğurt mayası nasıl elde edilir diye merak edenler 15 tane nohut ve 1 bardak günlük süt ile tarifi kolaylıkla yapabilir. Derin bir cam kavanoza nohutları yerleştirip üzerine kaynatılmış sütü dökebilirsiniz. Bir gün boyunca bu karışımı bezle sararak veya kapalı fırında bekletebilirsiniz.
Evde yoğurt mayalamak için kullanılan süt pastörize edilmiş yani dışarıda satılan hazır kutu sütlerden ise yoğurt tutmaz. Maya için kullanılacak olan yoğurdun köy yoğurdu ya da süzme yoğurt olması önemlidir. Eğer hazır kap yoğurt kullanılırsa, yoğurt sulu bir kıvamda olacaktır.
Özellikle yağ oranı az olan sütler geç mayalanır. Böylece istenilen kıvam yakalanamaz ve yoğurt yumuşak hale gelir. Ancak manda ve keçi ile beraber koyun sütlerinde yağ oranı daha yüksektir. O yüzden bu sütlerden gerçekleştirilen yoğurt çok daha sert ve taş gibi olur.
Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur. Mayalanan yoğurdun üstüne kapak yerine süzgeç konulmazsa kapakta oluşan buhar su damlacığına dönüşüp tekrardan yoğurdun üstüne damlar ve sulanmaya neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri