-yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Bağırsaklardaki faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlayan yoğurt, bebeklere verileceği zaman inek sütü ya da keçi sütü alerjisinin olmaması önemlidir. 6-7. ay aralığında başlanması tavsiye edilen yoğurdun yapılışı da bir hayli önemlidir.
Yoğurt: 4-6 ayda Genellikle ikindi öğünü ek gıdası olan yoğurt, muhallebi yerine de verilebilir. Hazırlanışı: Süt kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa (40 C) kadar soğutulur. Bir litre süte 1-2 çorba kaşığı süt içinde sulandırılmış bir çorba kaşığı yoğurt maya olarak eklenir ve yavaşça karıştırılır.
Uzmanlar, bebeklerin 6.aydan sonra yoğurt yiyebileceğini belirtiyor. Ancak her ihtimale karşı, 3 gün bekleme kuralına uyulmasını ve alerjiye karşı bebeğin dikkatlice gözlemlenmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Zira süte alerjisi olan bebekler, yoğurt gibi süt ürünlerini tükettiklerinde alerjik reaksiyon gösterebiliyor.
Bebekler 5 aydan itibaren anne sütünün yanı sıra püreler, meyve suları veya ezilmiş sebzeler tüketmeye başlayabilir. Özellikle 5 aylık bebeklerin yoğurt ve patates tüketmeleri de önerilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
Anne sütünün yetmediği kesinleşmişse 4. aya kadar mamalarla beslenmelidir.4. Aydan itibaren meyve suları ve püreleri + sebze çorbaları başlanır. 5. Ayda yukarıdaki gıdalara yoğurt eklenir.
Yoğurt yapmak için pastorize günlük süt kullanılmalıdır. Mayalamak için yoğurt mayası tercih edilebilir. Yine 1-2 tatlı kaşığı kadar başlanan yoğurt giderek artırılır. Öğün olarak 40-60 ml kadar verilebilir.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Üzüm bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. 1 porsiyon üzüm 1 salkım (90 gram) kadardır. 15 iri, 30 küçük üzümden oluşur. Üzümün 100 gramı için besin değerleri şu şekildedir.
Bebeğiniz için hem sağlıklı, hem de doyurucu bir meyveli yoğurt hazırlamak istiyorsanız, bu tarif tam size göre. Yapımında bebe bisküvisi, muz ve ceviz kullanılan meyveli yoğurdu 8. aydan itibaren verebilirsiniz.
4,5 ve 6 aylık bebeğe ek gıda olarak anne sütü devam mamaları verilmesi mümkündür. Bebeğe ek gıda olarak meyve suları, sebze suları ya da keçi sütünden yoğurt da verilebilir.
Süt mayalanıp yoğurt haline gelince inek sütünün protein yapısı değişerek alerjenik özelliği azalır, endişelenmeyin. Son yıllarda 1 yaş altı bebekler için belli başlı büyük firmalar tarafından hazır bebek yoğurtları da üretildi. Bunların tüketiminde sakınca yoktur.
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir.
Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz. Kahvaltı Hazırlanması: 1 adet meyve püre, 1 yumurta sarısı,1/2 ince dilim ekmek içi veya 3-4 bisküvi 2 çay kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı akşamdan ıslatılıp tuzu alınmış peynir veya çökelek beraber ezilir.
İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Yoğurt mayalamak için sütün sıcaklığı yeterliyse her bir kavanoza 1 tatlı kaşığı yoğurdumuzu içine koyup karıştırıp kavanozların kapaklarını kapatıyoruz. Sofra yada havluyla sarılır. 6 -7 saat mayalanması için beklenilir.
Yoğurdun ilk olarak kimlerce ve nasıl üretildiği üzerine kesin bir bilgi bulunmamakla beraber, ilk kez MÖ 5000 ve 4000'li yıllarda Mezopotamya'da yapıldığı düşünülmektedir.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
İlk 6 ay sadece anne sütü tüketilmelidir. Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz.
Muzlu Yoğurtlu Püre (6+ Ay)
Ardından muzu çatalla ezerek püre haline getirin. Ardından yoğurt ilavesiyle tüm malzemeleri karıştırarak bebeğinize servis edin.
Peki 4 aylık bebek kaç kilo olmalıdır? 4 aylık kız bebekler ortalama 6.4 kg, erkek bebekler ise 7 kg olabilir. Bebeğiniz 4. ayında ortalama 560 gram kilo alabilir.
Adı üzerinde ek gıdaya geçerken uygulanan bir kuraldır. Yani bebek anne sütü ya da formül mama ile beslenirken uygulanan bir kuraldır. Bebeğinizi yeni bir gıdayla tanıştırdığınızda 3 gün boyunca başka bir gıda vermemelisiniz. Bir de ilk verilen gıda 1-2 tatlı kaşığı kadar az olmalı, daha fazla verilmemelidir.
Bebekler 4 aylık olduklarında başlarını destek almadan sabit tutabilir. 6. aya geldiklerinde destek ile kendi başına oturabilir. Bebeğin oturmak için kullanması gereken kaslar, doğumdan itibaren gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri