Kalsiyum içeriği ile bilinen süt grubu, protein açısından da yüksek olup ayrıca rehidrasyon için elektrolit dengesi adına mükemmel bir kaynaktır. Süt, peynir ve yoğurttaki bu benzersiz bileşim, egzersiz çevresindeki çeşitli durumlarda hedeflenmiş sporcu gıdaları olarak kullanılabilir.
Sporcular için süt ne zaman tüketilir? Egzersizden önce: Egzersizden önce süt ve süt ürünleri tüketmek (süt, aromalı süt, yoğurt, sütlü tatlılar ve sıvı öğün takviyeleri), karbonhidrat sağlar, enerji ve sıvı ihtiyacı gereksinimlerini karşılar. Çoğu lif açısından düşük olan süt ürünleri, egzersiz öncesi için uygundur.
2- Yoğurt: Spordan hemen sonra bir kase dolusu yoğurt yenebilir. Özellikle hızlı ve sağlıklı bir şekilde yağ yakmak isteyenler yarım yağlı ya da tamamen yağsız olan yoğurtları tercih edebilir. Kilo vermek değil kilo almak için spor salonuna gidenler ise kesinlikle yoğurt ve benzeri süt ürünleri tüketmemelidir.
Yağ yakan besinler arasında yoğurt, yüksek miktarda protein içermesiyle üst sıralarda yer almaktadır. Kalori ihtiyacınıza bağlı olarak tam yağlı ya da yağsız yoğurdu kas yapma sürecinize dahil edebilirsiniz.
Spordan sonra yoğurt yiyin
Yoğurt içerdiği protein sayesinde özellikle egzersiz sonrası yıpranan kasların onarılmasında görev alır. Protein dokuların gelişmesi ve onarılmasını sağlayan temel besin öğesidir. Doğru protein kaynakları tüketerek de kas gelişimi ve yıpranan kasların onarımını sağlamak mümkün.
İlgili 20 soru bulundu
Protein ihtiyacı kişiden kişiye değişebilir, ancak genel olarak spordan sonra 20-25 gram protein almak yeterli olabilir. Bu miktar, kas onarımını ve sentezini desteklemek için genellikle yeterlidir. Protein kaynakları arasında tavuk, hindi, balık, yumurta, süt ürünleri, baklagiller ve tofu gibi besinler bulunur.
Egzersiz öncesi enerji kaynağı olarak genellikle karbonhidrat içeriği yüksek makarna, pirinç pilavı, patates, enerji barları, meyve, enerji içecekleri gibi sindirimi kolay besinler tercih edilir.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Kalsiyum ve D vitamini deposu yoğurt, kasların gelişimi ve sindirimin düzenlenmesi için oldukça faydalıdır.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
D vitamini takviyeli yoğurtlar, bağışıklık sağlığını daha da artırabilir ve soğuk algınlığı gibi hastalıkları önleme potansiyeline sahip olabilir. Sonuç olarak, düzenli olarak yoğurt tüketmenin, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için önemli bir adım olduğu söylenebilir.
Kahvaltılarda peynir yenildiği, günde 1 bardak da süt tüketildiği düşünüldüğünde; öğle ya da akşam öğününde mutlaka 1 kase yoğurt veya 1 bardak ayran tüketmek gerekir. Ancak süt ve peynir hiç tüketilmiyorsa, günde 3-4 kase tüketilmelidir.
Yoğurdun zayıflama üzerinde de etkili olduğu bilinen bir gerçektir. Düzenli şekilde yoğurt tüketirseniz metabolizmanız hızlanır ve sindirim de kolaylaşmış olur. Mümkünse ev yapımı ya da tam yağlı yoğurt tüketilmesi gerekir. Yağ oranı azaltıldığı zaman bağırsak faaliyetlerini zayıflatır ve etkisi de azalmış olur.
Gece öğününde karbonhidrat kaynağı olarak hazırlanacak bir salata ve içerisine eklenecek mercimek vb. kurubaklagiller iyi karbonhidrat kaynağı olabilir. Ayrıca yulaf ve glisemik indeksi düşük ayva, elma gibi meyveler de tüketilebilir.
Egzersiz sonrası tüketilen süt, belirtilen protein özelliği ile kas kütlesinde beklenen artışa ulaşmayı kolaylaştırmaktadır. Egzersiz sonrası içilen süt ayrıca egzersiz sonrası toparlanmayı yani kişinin egzersiz öncesi haline kısa sürede dönmesini de sağlar.
Pek çok diyet içerisinde sütlü ve süt ürünleri tavsiye edilir. Süt, kasları güçlendiren yapıya sahiptir.
The Independent'a konuşan Jacobchick konuyla ilgili şunları aktardı: “Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
Hem büyüme (anabolik) hormonu olan insülin seviyesini artırır hem de kasları glikojenle (karbonhidratın depolanmış şekli) doldururlar ki bu iki nedenle önemlidir. İlk olarak glikojen kasları sert ve iri tutar. Glikojen kas hücrelerine su çeker ve böylece onları balon gibi şişirir.
Kasların büyümesinde proteinle beslenmek önemli bir detaydır. Ağırlık kaldırmak ve kas hacmini zorlamak, kasların büyümesine yardımcı olacaktır. Kasların büyümesinde protein ürünleriyle beslenmek de önemlidir. Protein ve karbonhidrat içeren gıdaların daha yoğun tüketilmesi gerekiyor.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Karbonhidrat ve protein bakımından zengin içecekleri tüketerek kas gelişimini destekleyebilirsiniz. Bununla birlikte kalori yakımını hızlandırabilir, spor sonrası yorgunluğu azaltabilirsiniz. Meyve suyu, protein tozu, su ya da süt; antrenmandan hemen sonra tüketmeniz gereken içeceklerdir.
Aşırıya kaçılmadan aç karnına yapılacak sabah sporu, yağ yakımını daha etkin bir şekilde desteklemeye yardımcı olur. Çünkü, gece boyunca enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmıştır. Sabah sporu, solunumu önemli derecede rahatlatır.
Beslenme. Kas gelişiminde yeni doku oluşturmak için, yaktığınızdan daha çok kalori almalısınız. Yani 2-3 saat de bir yemek yemelisiniz ve antrenman öncesi ve sonrası kas büyümesini ve dinlenmesini desteklemek için yeterli protein ile karbonhidrat almalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri