Yoğurt suyu nasıl çıkarılır? Yoğurt mayalanıp soğuduğunda ilk yapılacak iş, üzerine çift katlı tülbent veya pamuklu bez örtmektir. Bu iki nesne yoğurdun üzerindeki suyu emer. Tülbenti veya bezi alıp sıkarak yoğurdun üstte biriken suyunu almış oluruz.
Suyu kalmamışsa bile suyunu elde etmenin yöntemleri var. Bir temiz tülbenti süzgecin üzerine yerleştirin. Altına da bir kap koyun. Yeni mayaladığınız yoğurdu bu tülbetin üzerine aktarın ve sularının güzelce süzülmesini sağlayın.
Uç kısmına da bir tabak bırakalım. Peçetenin çektiği su bu kapta toplanacak. Dilerseniz bu suyu içebilirsiniz.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Fermantasyonunu tamamlayamayan yoğurt süner ve salyamsı bir yapı ortaya çıkar. Özellikle bu konuda sütün sıcaklığı büyük bir öneme sahiptir. Yüksek sıcaklık üzerinden mayalama yapıldığı vakit, fermantasyonu yapan bakteriler ölür.
*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur.
Ilınınca iki yemek kaşığı yoğurtu süte ekleyin. Daha sonra 100 derecede 5 dakika ısınan fırına, sütü ağzı açık bir kaba koyup kapağını kapatın. 5 saat bekledikten sonra taş gibi yoğurt elde etmiş olacaksınız.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
4-5 kat kağıt havlu yeterli olacaktır. Ama en güzel süzme yöntemi tülbent.
Yoğurt altı suyu (YAS) yoğurdun süzülmesiyle ortaya çıkmaktadır. YAS işlenmesi zor ve maliyetli olduğundan dünya genelinde yoğurt üreticileri için sorun oluşturmaktadır.
Süzme yoğurdu derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Önlemler: 1-İnkübasyon ( Mayalama dönemi ) ısı ve süresine dikkat edin. Mayaladığınız yoğurdu 5 saatten fazla mümkün ise mayalanma sıcaklığında ( 43-45 °C ) tutmayın.Normal şartlarda yoğurt 4-5 saatte tutar. Tutmuş yoğurdu kısa bir süre sonra buzdolabına koyun ve 24 saat kullanmadan üzeri kapalı şekilde bekletin.
Yoğurt suyu kadınlarda istenmeyen tüylerden kurtulmak için bitkisel çözüm amacıyla da kullanılmaktadır. Yoğurt suyu tüy aldırmak için doğal bir iksir olarak istenmeyen tüylere bitkisel ve kesin çözüm sunmaktadır.
Ekşiliği gidermenin bir çözümü var. Hafif ekşimiş yoğurdun içine bir miktar su ekleyin. Ardından yoğurdu ince bir süzgeç yardımıyla süzün. Yoğurdun ekşiliği gidecektir.
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın. Oda sıcaklığındaki yoğurdu cam biz kavanoza aldıktan sonra üzerine 43 derece olan sütü ekleyin.
Özellikle 2,5 litre süt ile beraber 1 yemek kaşığı yoğurt gereklidir.
Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
Yoğurt yaklaşık olarak dört saatte mayalanır. Dört saatin sonunda buzdolabına kaldırmalısınız. Yoğurt bekledikçe üste çıkan suyu alıp dökmelisiniz. Beş litre sütün yaklaşık olarak dört litresi yoğurda dönüşür.
Süt kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 10-15 dakika boyunca kaynatmaya devam etmeliyiz. Daha sonra sütümüzü ılınmaya bırakmalıyız. Süt ortalama 40-45 derece aralığında olmalıdır.
Cam ve plastik kaplar süt ısısını düşürdüğünden dolayı tercih edilmemesi gerekir. Yoğurdunuzu mayalamak için çelik, emaye ya da toprak kapları tercih etmeniz yoğurdunuzun daha iyi bir şekilde mayalanmasını sağlayacak. Bu kaplar ısıyı iyi tuttuğundan dolayı yoğurdunuz iyi bir şekilde mayalanacak.
Hazır paket yoğurtlardan mayalarsak; bunların içindeki jelatinden kaynaklı yoğurtta uzama gerçekleşir. Soğuk mayalanırsa(45 dereceden düşük olursa) yoğurtta uzama olur.
Sütü tam ısısında mayalamıyorsunuz
Sütün ne çok ılınması ne de çok sıcak olması gerekiyor mayalama işlemini yapmak için. Sütünüzü ocaktan aldıktan sonra birkaç dakika kadar havaladırma işlemini yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri