Bunu yaklaşık 10 dakika ya da ağrı geçene kadar yapın. Enfeksiyona neden olabileceğinden yanığa merhem, diş macunu, tereyağı gibi şeyler sürmeyin.
Yoğurt: Güneş yanığına karşı en çok kullanılan uygulamadır ve gerçekten işe yarar. Yoğurt cildi yatıştırır, soğutarak rahatlama sağlar. En iyi etki için yağsız yoğurt kullanın ve yoğurdu sürmeden önce dolapta bir süre soğutun. Cilde sürüp 3-4 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayabilirsiniz.
Halk arasında, güneş yanığı sebebiyle oluşan yanma ve ağrı hissinin giderilmesi için yoğurt veya diş macunu sürmek halen devam eden yanlış uygulamalardır. Cildin hava almasının bu gibi ürünlerle engellenmesi, cildi daha fazla tahriş eder.
Yanık yerin üzerine buz, krem veya jel uygulanmaması gerektiğini vurgulayan Şahin, "Yoğurt, diş macunu gibi ürünler kesinlikle yanık üzerine sürülmemelidir. Bu tip uygulamalar yanıktaki hasarı ve enfeksiyon riskini artırır. Ayrıca su dolu kabarcıklar enfeksiyon riskini artıracağı için patlatılmamalıdır.
Güneş yanığı durumunda yaranın acısını alıp kişiyi rahatlatacağı düşüncesi ile yanık bölgesine yoğurt ve diş macunu sürülmesi son derece yanlış bir uygulamadır. Tıbbi etkisi bilinmeyen ve bakteri üremesine yol açabilecek bu maddelerin kullanımından mutlaka kaçınılması gerekmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Bir bakım kremi olarak tercih edilebilecekler arasında yer alan vazelin cilt kuruluğunu gidererek cildin gün boyu yumuşak ve nemli kalmasına yardımcı olur. Ciltte oluşan yara, çizgi, çatlak ve yanık gibi durumlarda etkin şekilde kullanılır.
Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmemektedir. Yanık tedavisinde yara olan bölgeye halihazırda, derinliğine göre bir ay boyunca soğuk su uygulaması önerilirken, sık sık serin duş herhangi bir zarar vermeyeceği gibi yarayı rahatlatır.
Prensip olarak tüm yanık yaraları kapalı olarak tedavi edilmelidir. Antibiyotikli ya da yağlı kremler uygulandıktan sonra yara gazlı bez veya petlerle sarılarak kapatılmalıdır.
Yanık bölge max 15 dk soğuk olmayan suya tutulabilir. Yanık bölge temiz, soğuk bir bezle örtülmeli veya hafif ıslak bir bandajla sarılmalıdır. Mümkünse yanmış bölge kalp seviyesinin üzerinde tutulmalı.
Dibi yanık yoğurt da denilir. İnek ve keçi sütünden yapılabileceği gibi daha çok koyun sütünden yapılır. Normal yoğurttan farkı; süt kaynatılırken dibi tutturulur ve bu şekilde yanık kokusunu alan süt toprak kaplarda mayalandırılır. Yanık yoğurt fazla tüketilmediği taktirde zararlı değildir.
Hindistan cevizi yağı, E vitamini, laurik asit ve kaprilik asit içerdiği için yanık bölgeyi hızlı bir şekilde tedavi eder. Birinci derece yanıklarda soğuk su ve çay karışımı kullanılabilir. Siyah çay poşetini birkaç dakika soğuk suda bekletin. Sonrasında yanık bölgede çok bastırmadan uygulayabilirsiniz.
Yanık Kokulu Yoğurt - Denizli
Denizli yöresinde has kese yoğurt türüdür. Dibi yanık yoğurt da denir. Daha çok koyun sütünden yapılır. Normal yoğurttan farkı; süt kaynatılırken dibine tutturuluyor ve bu şekilde yanık kokusunu alan süt toprak kaplarda mayalandırılıyor.
Yoğurdun yüze faydaları arasında nemlendirme özelliği dikkat çeker. Cildinize yavaşça süreceğiniz yoğurt, içeriğindeki laktik asit ile yüzünüzdeki yorgun görünümü azaltır. Yoğurtta B vitamini gruplarından bolca bulunur. B2 vitamini cildi nemli tutmaya yardımcı olur ve parlak ve sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlar.
Enfeksiyona neden olabileceğinden yanığa merhem, diş macunu, tereyağı gibi şeyler sürmeyin. Antibiyotikli krem uygulamayın.
1. Derece Yanık Tedavisi. Bu tip yanıklarda yanan bölgeye buzlu olmayan soğuk su ile yıkanarak müdahale edilir. Yanan bölgenin 10 dakika kadar musluk suyunun altında tutulması yeterlidir.
Yanık yarasına olay yerinde hiçbir ilaç veya madde sürülmez, yara temiz bir örtü ile sarılarak en yakın acil birime ulaştırılır. Gelişebilecek ödem nedeniyle yanık bölgesine yakın yüzük, bilezik, kolye benzeri takılar çıkarılmalıdır.”
Pansumanı Nasıl Yapılır? Yanık yaraları belirli süre içinde günlük, gün aşırı veya 3 güne 1 pansuman yapılmak üzere kapatılır. Açık bırakılan yanık yaraları kurur ve bu da yaranın iyileşme sürecini yavaşlatır.
1. yara ve yanı kremi deyince çocukluğumdan beri aklıma silverdin gelir. 2. hametan'dır. 3. silverdin çok iyidir, ama yanık ciddi boyutta ise kesinlikle kortizonlu bir krem de kullanılmalıdır.
Dereceye göre ağrı karakteride değişmektedir. Birinci Derece Yanıklar: Epidermisin süperfisiyel tabakasını içerir ve 1 hafta içinde skar bırakmadan iyileşirler. Bu derecede Yanıklarda ki ağrı hafif veya orta derecede tarif edilen karakterdedir. Genellikle ilk 24 saat içinde ağrı kalmaz.
Yanık hastanın yara bakımı, hastanın genel durumu ve hayati fonksiyonlarını kontrol altına alma işlemleri tamamlanana kadar ertelenir ya da üzerine önemle etkin olarak gidilmez. Yara başlangıçta serum fizyolojikle yıkanır ve temizlenir. Eğer yara kirli ise hafif bir sabunla da yıkama yapılabilir.
Gazlı bez veya petlerle sarılarak kapatılmalıdır. İkinci derece yanıkları, serum fizyolojikle yıkanır, sonra uzun süreli kapama materyallerinden biriyle kapatılır veya yanık pomatlarından biri kullanılarak her gün değiştirilip, kapalı pansuman yapılır.
İyileşme süresi yüzeyel yanıklarda 1 hafta ile 10 gün arasındadır. Derin 2. derece yanıklarda ise iyileşme 2-3 hafta arasındadır. Üçüncü derece yanıklarda deriyi yenileyecek deri ekleri kalmamıştır. İyileşme yanık kenarlarından gelişen deri ile oluşur ve rahatsız edecek yara izi gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri