Kış aylarında mayalama işlemini yaparken yoğurdu mayaladığınız kapları daha fazla sarın ve sıcak tutun. Yazın yoğurt yapıyorsanız eğer üzerini fazla örtmeyin. Aksi halde yoğurdunuz çabuk ekşir ve sulanır. Mayalama işleminde maya olarak kullanacağınız yoğurdun da ev yoğurdu olmasına dikkat edin.
Yoğurdun lezzeti için eğer mümkünse paketli ürünler yerine doğal süt kullanmaya özen gösterin. Bir püf noktası olarak sütü kaynatırken kepçe yardımıyla karıştırın ve karıştırırken kepçeyle sütü alıp tekrar havadan tencereye dökün. Bu sayede sütün içindeki suyun buharlaşmasını hızlandırmış olursunuz.
Sütün sıcaklığını mutlaka kontrol edin
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Bildiğimiz kadarıyla insan eli ile yapılan ilk yoğurtlarda karınca yumurtası ve karınca yuvası toprağı kullanıldı. Ama tam anlamıylan ilk yoğurdun nasıl mayalandığı bilinmemekte. Sadece ilk yoğurtların karınca yumurtası ve karınca yuvası toprağı kullanılarak yapıldığı biliniyor.
Yoğurt mayalama sırrı ve püf noktaları
Yoğurt mayalama yapmak için süte atacağınız yoğurdun organik olarak yapılması gerekmektedir. Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Yoğurdun sulanmaması için mayalama sıcaklığının doğru olması önemli bir durumdur. Yoğurt mayalanırken öncelikli olarak alınan sütün iyice kaynatmanız gerekmektedir. Süt kaynattıktan sonra ise mayalama sıcaklığı olarak bilinen 40-45 dereceye gelene kadar beklemeniz gerekir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan “Yoğurdun, mayalanması için genellikle 4-5 saat süre beklemesi idealdir. Eğer daha fazla mayalanırsa yoğurt sulanır ve daha sıvı bir hal alır. Mayalandıktan sonra yoğurdun dinlenmesi için 1 gün buzdolabında bekletilebilir. Bu sayede daha kıvamlı bir yoğurt haline gelecektir” diyor.
Yoğurdu küçük kaplarda mayalayın. Böylece açtığınız yoğurt sulanmasına fırsat kalmadan tükenir. Mayaladığınız kaptan yoğurt alırken metal ya da plastik kaşık yerine tahta kaşık kullanın, böylece yoğurdunuz daha az sulanır.
Yoğurdu bir kaba alıp çırpıyoruz ve içine sütten bir kaç kaşık koyup karıştırıyoruz ve süte ekliyoruz sütü karıştırdıktan sonra kapağını kapatıp battaniyeye sarıyoruz gece yapıyorsak sabaha kadar kalması yeterli gündüz yapacaksak 7 saat kapalı kalması yeterli olacaktır. Sonra açıp buzdolabına koyuyoruz.
Sütü tam ısısında mayalamıyorsunuz
Evinizde ısı termometresi yoksa serçe parmağınızı sütün içerisine daldırın, 10 saniye kadar bu sıcaklığa parmağınız dayanabiliyorsa sütünüz mayalanmaya hazır demektir. Hala çok sıcaksa ya da çok soğuk olmuşsa mayalandırma işlemini gerçekleştirmeyin.
2 yemek kaşığı yoğurt mayasını ( önceden kalan yoğurdumuzdan 2 yemek kaşığı kadar ayırıyoruz) bir kepçenin içine alıyoruz. Kaşıkla az az sütten alıp bu mayayı eziyoruz ve kepçenin içinde karıştırıyoruz. Daha sonra içinde yoğurt süt karışık olan bu kepçeyi yavaş yavaş borcamdaki süte yediriyoruz. İyice karıştırıyoruz.
İçine mayalı sütü ağzı açık olacak şekilde yerleştirin ve bu şekilde 5-6 saat bekletin. 5 dakika sonra fırını kapatın, içine hazırladığınız mayalı sütü ağzı açık olacak şekilde yerleştirin ve bu şekilde 5-6 saat kadar mayalandırın. Daha sonra buzdolabına koyun.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
Mayaladığınız yoğurdu 5 saatten fazla mümkün ise mayalanma sıcaklığında ( 43-45 °C ) tutmayın.Normal şartlarda yoğurt 4-5 saatte tutar. Tutmuş yoğurdu kısa bir süre sonra buzdolabına koyun ve 24 saat kullanmadan üzeri kapalı şekilde bekletin. 2-Buzdolabınızın sıcaklığını kontrol edin 10 °C altında olmasına dikkat edin.
Yoğurt yaklaşık olarak dört saatte mayalanır. Dört saatin sonunda buzdolabına kaldırmalısınız. Yoğurt bekledikçe üste çıkan suyu alıp dökmelisiniz. Beş litre sütün yaklaşık olarak dört litresi yoğurda dönüşür.
Ev yapımı yoğurtlar doğal ve katkısız oldukları için sağlık açısından daha uygundur. Fakat katkı maddesi olmaması bozulma süresini kısaltmaktadır. Ev yapımı yoğurtlar 2 – 3 gün içinde tüketilmelidir. Bu süre sonunda yoğurt besin değerini kaybetmeye başlayacağı gibi 5 – 6 gün sonunda bozulmaya başlayabilir.
Ayrıca yoğurdu zamanında tüketmemek de bozulmasına neden olabilir. Yoğurt Ne Kadar Sürede Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmeli, bu süreçte kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paketlenmiş hazır yoğurtlar ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmelidir.
İstenilen ısıya ulaşıp ulaşmadığını anlayabilmek için serçe parmağını sütün içine batırarak 7'ye kadar sayın. Parmağınızın dayanabildiği ısı seviyesi, yoğurdun mayalanmaya hazır olduğu anlamına gelir.
Yoğurtlarınız en az 6-7 saat, ideali bir gece mayalandıktan sonra dolaba kaldırın. Soğuttuktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz. Kavanozda mayalanıyor olması hem porsiyonluk tüketim için şahane hem de kıvamı tam hayalinizdeki gibi oluyor.
Adana Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gıda Mühendisi Deniz Kaypak Tona, süt ürünlerinde yapılan taklit, tağşişte peynir içerisine bitkisel yağ, yoğurtta ise kıvam beklentisini karşılamak için nişasta katılabildiğini açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri