Yemeklerden ve asitli içeceklerden hemen sonra dişleri fırçalamaktan kaçınılmalıdır. Çünkü bu tür gıdalardan sonra yaklaşık bir saat diş minesi asit saldırısı altında olup minenin yumuşadığı ve hemen yapılan fırçalamanın diş yüzeyinden bir miktar madde kaldırdığı bilinmektedir.
Her halukarda, Amerikan Diş Hekimleri Birliği Ağız Sağlığı Departmanı, bir şeyler yedikten veya içtikten sonra dişlerinizi fırçalamanız gerektiğini düşündüğünüzde en az 60 dakika beklemenizi önerir. Bu, tükürüğe yiyecek parçacıklarını doğal olarak temizleme şansı sağlar, böylece ağzınız doğru pH seviyesine döner.
Dr. Apoena de Aguiar Ribeiro'ya göre sabah uyandığında insanın ağzındaki bakteri seviyesi en üst seviyeye çıkıyor ve "bu yüzden uyandığımızda ağız kokumuz olur" diyor. Diş sağlığı uzmanları genelde sabah ve yatmadan önce olmak üzere günde iki kez diş firçalamanın ideal olduğunu belirtir.
Her gün sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce ikişer dakika diş fırçalamak, ağız ortamındaki gıda artıkları ve mikropları gidermeye yardımcı olabilir. Buna ek olarak diş çürüğüne yatkın olan ve kötü beslenen bazı kişilere her yemekten sonra diş fırçalama önerilebilir.
Anestezi yapılmadıysa işleminin ardından 2 saat boyunca hiçbir şey yememeli ya da içmemelisiniz. İlk 24 saat boyunca sıcak ve soğuk yiyecek / içeceklerden uzak durmalısınız. Diş taşı temizliği sonrasında diş etlerinde sızıntı olması ve birkaç gün sıcak soğuk hassasiyeti yaşanması mümkündür.
İlgili 23 soru bulundu
Dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta daha vardır: Gece yatmadan önce süt içme alışkanlığı olan çocuklarda dişler fırçalansa bile sütün tamamen diş yüzeyinden uzaklaştırılması zor olmaktadır. Bu nedenle sütün yatmadan en az 1 saat önce içilmesi ve dişlerin sütü içtikten sonra fırçalanması gerekir.
Diş fırçalama işlemi ortalama 2 dk sürmeli, her dişin üzeri 8-10 kez fırçalanmalıdır. Diş fırçalarken mutlaka diş diş eti birleşim yeri özellikle fırçalanmalıdır. Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir.
Dişler, macun ve fırça ıslatılarak fırçalanmalı. (
Macunun köpürmesi için de tükürük yeterli olacaktır.
Kaplan ise bütün hastalarına kahvaltıdan sonra diş fırçalamayı önerdiğini söyledi: Bu, diş lekelerine sebebiyet veren yiyecek artıklarının ve içeceklerin temizlenmesinin en iyi yolu. Öte yandan, asitli bir yiyecek ve içecek tüketiliyorsa kahvaltıdan önce diş fırçalamak daha iyi bir seçenek.
Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Günde 3 kereden fazla diş fırçalama işlemi yapmak diş macununun da etkisiyle diş yüzeyine ve diş minelerine zarar verebilir. Bu nedenle günde 3 kere en az 2 dakika boyunca dişler fırçalanmalıdır. Gerektiği durumlarda ya da isteğe bağlı olarak ağız gargarası ürünlerinden faydalanabilirsiniz.
Ancak ağzınıza su girdiğinde diş macununuzdaki florürün verimliliği düşer. Bazılarınız ağzını arındırmak isteyecektir. Su yerine flouride içeren bir gargara veya ağız yıkama suyu kullanın. Ayrıca su içmek veya içecek tüketmek için dişlerinizi fırçaladıktan sonra en az yarım saat bekleyin.”
Tüm gece boyunca dişleriniz savunmasız kalabilir. Çürükleriniz artabilir. Koku oluşturan bakteriler ağızda kalmış olur. Sabah ağız kokusuyla uyanabilirsiniz.
Genel olarak diş ipi, fırçalamadan önce kullanılmalıdır. Sonuç olarak, diş macunu temiz olmayan ve dişlerin arasında yemek parçacıkları ile tıkanmış bölgelere ulaşamayabilir. Bu nedenle ağız hijyenine dikkat etmek gerekir. Dişlerinizi fırçalamadan önce diş ipi kullanın.
Dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanması gerekir. Kahveden hemen sonra su ile ağız içi güzelce gargara yapılmalıdır. Düzenli aralıklarla diş temizliği için diş hekimine başvurulması gerekir.
Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır? Doğru diş fırçalama en az iki dakika yani tam 120 saniye sürse de çoğu yetişkin dişlerini bu kadar süre fırçalamaz. En az iki dakika fırçaladığınızdan emin olmanız için zaman tutabilirsiniz.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Tartar ve plak oluşumları dışında; yiyecek ve lekelenmesi gibi durumlar olabilir. İyi bir diş temizliği ve cila ile bu durum geri alınabilir. Eğer, temizlik sonrasında sararma geçmeyecek olursa; diş eti çekilmesi ya da aşırı fırçalama sonrasında oluşan boşluklarda diş çürüğü meydana gelebilir.
Dişlerinizi fırçaladıktan sonra, ağız çalkalama alışkanlığı, yerleşik bir alışkanlık olsa da, diş macunun korucu özelliğinin yok olmasına neden olur. Diş minesini korumak için, fırçalama sonrası su veya gargara ile durulamayı bırakmaya çalışabilirsiniz.
Peki diş fırçamı ne sıklıkta değiştirmeliyim diye düşündünüz mü? Uzmanlara göre diş fırçasının ömrü üç aydır.
Diş macununun bilinenin aksine suyla ıslatılmaması gerekir.
Macun sıktıktan sonra su altına tutmak da doğru bildiğimiz yanlışlardan bir tanesidir. Çünkü ıslatılan fırçalar daha çabuk köpürür. Bu da dişlerimizin hemen temizlendiği hissine kapılmamıza neden olur. Diş macunu ağzımızda tükürüğümüzle birleşerek köpürmelidir.
düzgün bir şekilde temizleyebilmek için bize daha fazla zaman tanır. Bütün bunlarla birlikte, ideal olanın hem uyanır uyanmaz hem de kahvaltıdan yarım saat sonra dişlerinizi fırçalamak olduğunu unutmayın!
Dişleri günde ortalama üç kere fırçalamak ideal olsa da günde en az iki defa fırçalanmalı.
Fırça uçları diş etlerinize bakacak biçimde 45 derece açıyla diş fırçanızı tutmalısınız. Başka bir deyişle çapraz açı ile tutmanız bunu sağlayacaktır. Dişlerinizi fazla baskı uygulamadan nazikçe dairesel, oval hareketlerle fırçalayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri