Mevsiminde taze taze semizotu ile yoğurdu buluşturduk. Üzerine serptiğimiz pul biberin lezzetini ne ölçüde değiştirdiğiniz denediğinizde göreceksiniz. Yoğurtlu semizotu tarifi özellikle et, tavuk ve meze sofralarında müthiş bir uyuma sahip. İçerisindeki yeşillikler ve sarımsak ile besleyici bir tabağa dönüşüyor.
Yoğurtla birlikte tüketilmesi durumunda müthiş faydaları ortaya çıktı Semizotu en faydalı besinlerden. Uzmanlara göre günde bir tabak yoğurtlu semizotu tüketerek uzun süre hem tok kalmayı sağlıyor hem de vücudun enerjini yüksek tutuyor. *Besin değerleri bakımından yüksek olan semizotu kas sistemini de güçlendiriyor.
Hafif ekşi lezzetinin bol yoğurtla buluşması hep en favori hallerinden biri oldu semizotunun. Bol ceviz, süzme yoğurt, sarımsak ve zeytinyağı desteğiyle de meze sofralarının aranan tarifine dönüşüveriyor.
İsterseniz semizotunu çiğden kullanmak yerine hafifçe haşlayabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Çiğ bir şekilde salataya doğranarak tüketilebilir. Aynı zaman da yoğurt içerisine de çiğ bir şekilde ilave edilerek tüketimi son derece sağlıklı olmaktadır. Semiz otunun diğer bir kullanımı ise pişirilerek elde edilir.
Semizotu buzlukta 9 aya kadar muhafaza edilebilir.
Yüksek A vitamini içeriği, normal görme yetisinin korunmasına katkıda bulunur. K vitamini içeriği sayesinde normal kan pıhtılaşmasına ve normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunur. Semizotu, demir ve folik asit gibi mineraller açısından zengin olduğu için anemiden korunmaya yardımcı olabilir.
Semizotu, faydaları saymakla bitmeyen önemli bir besin kaynağı. Demir, kalsiyum, potasyum ve C vitamininden zengin olan mesizotu, diğer yeşil yapraklı sebzelere oranla daha çok omega 3 yağ asidi içeriyor. Ancak zengin potasyum kaynağı olduğundan kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmemesi öneriliyor.
Semizotu Yemek Gaz Yapar mı? (
En zararsız olması ile beraber aynı zamanda en sağlıklı yeşilliklerden biri olarak semizotu öne çıkar. Bu sebepten dolayı kişi de herhangi bir olumsuz etki yaratmayacağını ifade etmek mümkün. Yani semizotu gaz ve şişkinlik gibi problemler ortaya çıkarmaz.
Bir kapta yoğurt, tuz ve rendelediğiniz ya da ezdiğiniz sarımsağı karıştırın, Semizotu yapraklarını ve saplarını da ekleyerek ezmeden karıştırın, Geniş bir servis tabağına alıp üzerine zeytinyağ ve pul biber gezdirin.
Magnezyum oranı açısından oldukça zengin olan semizotu, yüksek tansiyon hastaları için vazgeçilmez bir tat olacak.
Düşük kalorili ve yağsız olması ile, kilo vermek isteyenler için de hem iyi bir garnitür hem de iyi bir ana yemek seçeneğidir. Sofranızda yer verebileceğiniz sade veya yoğurtlu semizotu salatası, diyette gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz, düşük kalorili bir alternatiftir.
1, 5 çay kaşığı tuz. 1 çay kaşığı kuru nane. 1/2 (yarım) çay kaşığı sumak. İsteğe göre bir diş rendelenmiş sarımsak.
Semizotunu yıkayarak, suyunun süzülmesini sağlayın. Rendelediğiniz sarımsakları, tuz, zeytinyağı ve yoğurt ile karışım pürüzsüz olana kadar karıştırın. Hazırladığınız yoğurtlu karışımı semiz otunun üzerine dökerek karıştırın. İsteğinize göre üzerine pul biber serperek servis edebilirsiniz.
Damak tadınıza göre tuz ve 1 buçuk çay bardağı kadar su ekleyip, 1-2 kere karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, yemeği kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp, 15-20 dakika kadar pişirin. Semizotu yemeği piştikten sonra ocaktan alıp, oda ısısında soğumaya bırakın.
Semizotu Zararları
Fazla tüketildiğinde böbrek taşı oluşma ihtimalini arttırır. Bazı kişiler alerjen bünyeye sahiptir, tüketildiğinde alerjik reaksiyon oluşturabilir. Hassas mideye sahip olanlar için tavsiye edilmez, ishal problemi yaratabilir.
Yaklaşık 1 su bardağı kadar sıcak su ilave edelim ve tuzunu ayarlayarak tencerenin kapağını kapatalım. Semizotu yemeğimizi kısık ateşte bulgurlar şişip yumuşayana kadar pişirelim. Pişen semizotu yemeğimizi isteğe bağlı olarak sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt ile tüketebilirsiniz.
Özellikle semizotu salatası çeşitleri kilo vermek isteyenler için en lezzetli diyet yemeklerindendir. Özellikle ödem attırıcı olması metabolizmayı hızlandırması için gereken en önemli özelliğidir.
Semizotu nasıl tüketilir? Semizotunun faydalarından yararlanmak için bitkinin tamamını (kirlenmemiş yerlerde) toplayın, birkaç su ile yıkayın ve bir salataya koyun. Ayrıca semizotunu biraz yağda kızartabilir veya çiğ doğrayıp tostun üzerine sürdüğünüz süzme peynirle karıştırabilirsiniz.
Aynı zamanda yüksek dozlarda alındığında müshil olan bir idrar söktürücüdür. Semizotu yaprakları, cilt ve mukoza zarları ve dokular için pürüzsüzleştiren, yaraları iyileştiren ve iltihapları azaltan bir madde üretir.
Semizotu yaygın olarak birçok ülkede çeşitli alanlarda kullanılır. Halk arasında ateş, ishal, dizanteri, egzama, sedef ve hematokezya (kanlı dışkılama) tedavisinin yanı sıra kas gevşetici, idrar söktürücü, iltihap önleyici olarak kullanılır.
İyice kurulayıp, doğradığınız semizotlarını buzdolabı poşetleri içine yerleştirin. Semizotlarının üzerine güzelce bastırıp, poşetin havasını iyice alarak poşeti düğümleyin. İsteğe göre kilit poşette kullanabilirsiniz. Hazırladığınız kışlık semizotunu derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.
Taze yeşil yapraklı semizotlarınızı temizleyip, iyice yıkayın. Yıkama işleminden sonra semizotlarını doğrayın. Birer pişirimlik olarak Koroplast Kilitli Poşetleri içerisine yerleştirin.Poşetlerin havasını alın, ağzı sıkıca bağlayın. Sonrasında derin dondurucuya koyun,saklama süresinin 9 aydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri