Tantuni, Türk mutfağında yer alan Mersin'e has bir dürüm çeşididir.
Lavaşımızın içine etimizden, domates ten ve kuru soğandan sıralı şekilde koyup saralım bıçakla iki parmak kalınlığında keselim servis tabağımıza alın. Üzerine yoğurt dökelim daha sonra sosumuzdan gezdirelim. Servise hazır. Afiyet olsun.
Yoğurtlu tantuniyi kırmızı et veya bu tarifteki gibi tavuk eti ile yapabilirsiniz. Etlerin kuşbaşı boyutundan çok daha küçük doğranmış olması tantuni yapımının olmazsa olmazlarındandır. Yoğurtlu tantuniyi ev yapımı lavaşlara sarmak isterseniz lavaş yapımının videolu tarifine göz atabilirsiniz.
Yoğurtlu tantuni ne zaman bulundu? Tantuni tarihi bakımından 1800'lü yılların ortalarına kadar götürülebilmektedir. Ancak yaygın bir şekilde geniş kesimler tarafından tercih edilmesi daha yakın zamana karşılık görmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Klasik tantunisi güzel, yoğurtlu olanı süper. Yiyecekseniz yoğurtlusunu yiyin. Yanında turşu, biber, salata, roka da geliyor.
Tantuni Nerede Çıktı? Tantunin çıkışı yani ilk kez yapıldığı yer olarak kesin kayıtlar bulunmamaktadır. Genelde kabul edilen görüş pratik yapımı sayesinde Yörük kültürüne ait olan bir yemek olduğudur. Aynı şekilde Türkmenler tarafından da ilk kez yapıldığı yine ifadeler arasındadır.
Şimdi 100 gramlık 1 porsiyon tantuni besin değerleri listesine göz atalım ve rakamları inceleyelim: 168 kcal.
Tantuni, Mersin'le özdeşleşmiş sevilen bir et dürüm dürü. Antakya mutfağında da farklı bir tarifle yeri olan bir lezzet.
Tantuni hazırlamak için ama en iyi tantuniyi hazırlamak için en birinci kural iyi etin temin edilmesi olmuştur, çünkü iyi bir tantuni önce iyi bir etin kullanılması ile mümkündür, yetişkin danaların bonfile, tranç (ayna diye tabir edilen kısım) ya da kontrfile kısımlarından seçilen etler ile hazırlanmaktadır.
söylediğiniz lavaş önünüze geldiğinde, dürümü şöyle 3 parmak açıp içine biraz kimyon serpin, bolca da limon sıkın. sonra geri sarıp yanında minik acı biber turşusu ve acılı şalgam eşliğinde afiyetle yiyin.
İnce kıyılmış dana etinin biraz su ilave edilerek geniş tavalarda kavrulmasıyla ortaya çıkan yöresel bir tat tantuni.
Tantuni gibi içeriğinde domates, maydanoz ve soğan gibi sebzelerin çok olduğu bir gıda tüketiliyorsa bu durumda limon oldukça lezzet verici bir katkı sunacaktır. Çünkü limon ister tavuk ister kırmızı et olsun tantuninin tadının dengelenmesi için yardımcı olmaktadır.
Evde tantuni yaparken gerekli olan malzemeler ince doğranmış dana kontrfile, gerçek Mersin usulü tantuni için olmazsa olmaz pamuk yağı, tandır lavaşı ve etini lezzetlendirmek için baharatlar ancak tantuniyi dürüm yaparken içerisine doğanmış domates, soğan ve maydanoz koymanız da lezzetini daha da arttıracaktır.
Bir lahmacun kaç kalori dediğinizde şu yanıtları verebiliriz: 80 gramlık 1 adet küçük lahmacun 118 kalori. 120 gramlık 1 adet orta lahmacun 177 kalori. 1 porsiyon – 1 adet büyük lahmacun (150 gr) ortalama 220 kalori.
100 gramlık orta boy bir adet susamlı simitte yaklaşık olarak 272 kalori bulunur. 150 gramlık bir adet büyük boy simitte ise 108 kalori vardır ve susam oranının simitin kalori oranını değiştirebileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. 50 gramlık yarım simitteki kalori oranı ise 136'dır.
Tantuni, Türk mutfağında yer alan Mersin'e has bir dürüm çeşididir.
Mersin'de kuyruk yağı olmayan dürüme Biftek denir, Tantuni denmez. Kuyruk yağı işin içine girince o zaman Tantuni adını alır. Tantuni İsmi Mersin'de anlatılan bir rivayete göre satıcıların kaşığa yapışan eti, tepsiye veya tencereye düşürmek için vurduğu sesten aldığı söylenir.
Tantuni - Mersin
-Yağ (Tereyağı, Zeytin Yağı vd.) Türkmen Sıkması, Kara kavurma, Et Sote, Sebzeli Kavurma'nın sentezinden oluşan Tantuni, Arapça yumuşak yemek manasına gelir.
Ekmeği ortadan açılıp içine sıcak tantuni yerleştirilir, üzerine kimyon dahil pul biber, toz kırmızı biber ve tuz serpilir. Adana tantuni tarifinde kimyon gereklidir. Üzerine maydanoz, soğan ve domates konulur. Yanında ayranla sunulur.
Tantuni eti yağsız ve sinirsiz olduğu için oldukça hafif bir yiyecektir. Burada domatesler, naneler, maydanozlar taze olarak doğranır, günlük tüketilir. Tantuninin yanında Şalgam ya da ayran tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri