Yoğurt demenin nedeni ısıtma için uygun değil yoğurtta en değerli laktik asit bakterilerinin bulunmasıdır. Pişirme ısıtılırsa, büyük miktarda aktif laktik asit bakterileri öldürülecek, fiziksel özellikler değişecek, ayrılma ve çökelme meydana gelecek, tat kaybolacak ve besin değeri ve sağlık bakımı işlevi azalacaktır.
Genellikle satın alınan yoğurt buzdolabında saklanır ve kışın doğrudan tüketilmemelidir. Yoğurt yaklaşık 45 °C'lik ılık suda yavaş yavaş ısıtılabilir ve ısıtılarak içilebilir.
Yoğurt, bolca kalsiyum ve protein içeren özellikle kemik sağlığı için son derece önemli olan besinlerden biridir. Her yemeğin yanına yakışan lezzeti sayesinde onu bolca tüketmek oldukça kolaydır.
"Yoğurt, meyve içindeki şekerin kanda yükselişini yavaşlatır. Meyveyle yoğurdu birlikte tüketmek bu bakımdan harika bir fikirdir" diyen Uzman Diyetisyen Işın Sayın, şunları söyledi: "Hele ki bir de içine tarçın eklerseniz, şekerin hücre içine girip enerji kaynağı olarak kullanılması kolaylaşacaktır.
Bu değişiklikler, süte uygulanan ısıtma ve komojenizasyon gibi fiziki işlemlerin yamstra, yoğurt bakterileri olan Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus'un laktoz, protein ve yağ gibi besin maddelerini fermente etmeleri ile de oluşmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yavuz Dizdar, sağlık için yoğurt yenmesinin şart olduğunu söyledi.
İçinde canlı laktik asit olan yoğurt magnezyum,potasyum ve protein kaynağıdır. Her yaştan rahatça tüketilebilen bir besin kaynağıdır. Tüm öğünlerimizde tüketebileceğimiz Her Gün 1 Kase Yoğurdun İnanılmaz Faydaları vardır.
Yoğurt: Meyveler, peynir, yumurta, balık, sıcak içecekler, et, süt, patlıcangiller yoğurtla birlikte tüketilmemeli.
Uyumadan önce yoğurt yemek sağlıklı olmasının yanında, kilo almanıza da sebep olmaz. Proteinler yağsız kas gelişimini destekler. Yoğurt protein açısından faydalı ve uyumadan önce yediğiniz takdirde kas kaybını önlemeye yardımcı olur ve mevcut kaslara fayda sağlar.
Salatayla yoğurt, çoğu zaman yardımcı yemek olarak sofraları süsler ve genellikle tüketilmez. Halbuki yemeğe salata ve yoğurtla başlarsanız ve onları bitirdikten sonra ana yemeğe geçerseniz, daha yüksek kalori değeri olan ana yemeği daha az yemeyi başarırsınız. Böylelikle sofradan daha çabuk doyarak kalkarsınız.
Yoğurt ve ayranı günün her saatinde tüketebilirsin.
Günün her saatinde rahatlıkla yoğurt veya ayran tüketebilirsiniz. İçerisinde bulunan kalsiyum sayesinde yoğurt ve ayran, vücutta yağ yakımını sağlar. Tüm öğünlerde rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Yoğurdun zayıflama üzerinde de etkili olduğu bilinen bir gerçektir. Düzenli şekilde yoğurt tüketirseniz metabolizmanız hızlanır ve sindirim de kolaylaşmış olur. Mümkünse ev yapımı ya da tam yağlı yoğurt tüketilmesi gerekir. Yağ oranı azaltıldığı zaman bağırsak faaliyetlerini zayıflatır ve etkisi de azalmış olur.
Doğal yoğurt probiyotik kaynağı
Katkı maddesiz ev yapımı doğal yoğurtlar, yüksek miktarda probiyotik içerir. Bu bağırsak dostu bakteriler ise bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimini sağlayan villusların yapısını koruyarak, bağırsak hareketlerini düzenler.
Yoğurt besin değerini hızlı kaybeden bir gıda olduğundan açık ve ev yapımı yoğurtların 2-3 gün, hava ile temas etmeyecek şekilde paketlenmiş yoğurtların ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmesi önerilir. Yoğurt bu süreden sonra besin değerini kaybetmeye ve bozulmaya başlayacaktır.
Mantıyı fazla yaptıysanız ilk olarak dikkat etmeniz gereken nokta soslamadan saklamaktır. Sonrasında ısıtımak istediğinizde yoğurt tekrar ısınmamalıdır.
Yoğurttan alınan kalsiyum yağ yakımını da hızlandırmaktadır. Yoğurt ayrıca potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko, A, E ve B vitaminleri içermektedir. Bu da yoğurdu gastrointestinel bozukluklara, hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ve kalp-damar hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu haline getirmektedir.
Uzmanlar yoğurdun oluşan alt suyunun kesinlikle dökülmemesi gerektiğini vurguluyor. Aç karna tüketildiğinde mide asidini dengeler. Yemek borusundan başlayıp tüm sindirim sistemindeki organlarda besin atığı bırakmadan dışkılama ya da idrar yolu ile atar. Bağırsakların işlevselliğini artırır.
Özellikle sürekli fast-food tarzı katı yiyeceklerle beslenen kişilerde daha sık görülür. Çörekotu, zeytinyağı ve yoğurt ile yapılacak karışım kabızlığı hemen kesecek daha sağlıklı bir sindirim sistemi sağlayacaktır. Özellikle çörekotu sindirim sistemi üzerine inanılmaz etkileri olan bir besindir.
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin.
Patates ve yoğurt
Aslında patates ve domates gibi patlıcangiller ailesine mensup yiyecekler süt ev yoğurt ile tüketilmemeli.
Yumurta ile yoğurt neden yenmez? Süt kalsiyum deposu olan protein grubundan bir besin maddesidir. Kendisi gibi protein grubundan başka besinlerle birlikte tüketilmemesi gerekir. Örneğin; tavuk, balık, peynir, yumurta ve yoğurt süt ile birlikte tüketildiğinde alınan fazla protein vücutta toksik etki yaratabilir.
Yemekle birlikte yenen yoğurdun, bazı yemeklerin besin değerini olumsuz etkileyebildiğini uzmanların ağzından duymak mümkün. Bu yüzden yoğurttan tam bir verim alabilmek ve içindeki minarelleri, vitaminleri alabilmek için yemekten 2-3 saat sonra veya gece yatmadan önce yememiz tavsiye ediliyor.
Yoğurt yüze sürülürse içerisindeki besin maddeleri ile daha parlak ten rengi elde etmenizi sağlar. Cildi besler ve genel görünümünü iyileştirir. Yoğurt içerisinde bulunan bol miktardaki kalsiyum, sağlıklı ve zahmetsiz cilt yenilenmesine yardımcı olur. Yaşlanmayı önler.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yoğurt kürü yedikten sonra su içilir mi? Kürü tükettikten sonra daha iyi etki almak için kesinlikle başka bir gıda almayın. Yatana kadar küçük yudumlar ile 4-5 bardak sade su tüketebilirsiniz, ancak başka bir içecek de tüketmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri