Günümüzde pek yaygın olmasa da eskiden tereyağı evde yoğurtla yapılırdı. Yoğurttan tereyağı yapmak oldukça sağlıklı ve basit. Tereyağı çok sık tüketilen ürünler arasında.
1 kg tereyağ 12 kg sütten yapılan yoğurttan elde edilebilir, ayrıca yağını aldıktan sonra elinde yaklaşık olarak 2,5 kg kadar süzme yoğurt kalır.sütün toptan fiyatının 2 tl olduğu düşünülürse 24 tl karşılığında 1 kg tereyağı (tamamen doğal) 45 tl, ayrıca 2,5 kg süzme (tamamen doğal) 30 tl elde edebilirsin.
Yoğurt Tereyağı Nedir, Nasıl Yapılır? Yoğurt Tereyağı geleneksel yöntemle köylü kadınlar tarafından üretilen büyük oranda inek sütünden yapılan, tamamen doğal, çok lezzetli ve besleyici bir yağdır. Yoğurt Tereyağı Faydaları; Yoğurt Tereyağı katkısız ve doğal olduğu için sağlık için en faydalı yağların başında gelir.
Anadolu'da tereyağı genelde kendi ihtiyacı için yayık ayrandan üretilen tereyağıdır. Geçmiş dönemlerde genellikle ev tipi tereyağı üretimi yaygınken, günümüzde sanayi üretimi geleneksel üretimin yerini almış ve teknolojinin gelişmesi ve farklı katkılar eklenmesi ile tereyağı üretimi de çeşitlenmiştir.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
İlgili 19 soru bulundu
Gerçek tereyağı için ihtiyaç duyulan malzeme tam yağlı çiğ süt ya da taze sütle mayalanmış ev yoğurdudur. Özellikle sık sık çiğ süt alanlar, sütü kaynatınca üzerinde biriken kaymakları biriktirip tereyağı yapımında kullanabilir. Aynı şekilde ev yoğurtlarının kaymakları da tereyağı yapımı için uygun bir malzemedir.
Yoğurttan tereyağı: Yapımı: Mayalanan üç kilo kadar yoğurttan yarım kaseden fazla kaymak alıyorsanız iki seferlik yoğurt kaymağından yarım kaseden biraz fazla tereyağı elde edebilirsiniz. Bu miktar tamamen yoğurdun üzerindeki kaymak miktarına bağlıdır.
Kavanozun içine 1 çay kaşığı, borcama 1 tatlı kaşığı, tencereye ise yarım yemek kaşığı tereyağı ekleyin. Sütten kepçe ile alıp borcam, kavanoz ve tencere aktarın. Karıştırarak tereyağının erimesini sağlayın. Borcam, kavanoz ve tenceredeki sütü, normal süt tenceresine aktarıp yavaş yavaş karıştırın.
Evde tereyağ yapımı için tam yağlı çiğ süt, çiğ krema veya taze sütle mayalanmış yoğurt kullanılabilir. Seçtiğiniz malzeme hangisi olursa olsun tereyağı yapımı sırasında uygulanan işlemler aynıdır.
Teknik olarak keçi, koyun gibi evcil hayvanların sütü de tereyağ yapımına elverişli olmakla beraber, tereyağı hemen takiben inek sütünden elde edilir.
Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
Çünkü oda sıcaklığında bir su eklediğiniz takdirde su ve yağ birbirinden ayrılmayacağından tereyağı yapımı mümkün olmayacaktır. Sütün kaymağını bir anda çıkarmak yerine toplamayı tercih ederseniz kaymaklarınızı kaplar içerisinde derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Sütü veren hayvanlar ilkbahar ve yaz aylarında taze otlarla beslendikleri için yazın üretilen bir tereyağının daha sarı renkte olması normaldir. Sonbahar ve kış aylarında ise, sütü veren hayvanlar kuru gıdalarla beslenmeye başlayacakları için bu dönemde üretilen tereyağları daha açık renkte olabilmektedir.
Ama Türkiye'de genellikle ortalama 1 kg yoğurt için 1,4 litre süt kullanılıyor.
► 10 litre sütten 7 kilogram yoğurt eldeediliyor. 50 litre sütten kaç kilogram yo- ğurt elde edilir?
antalya yörüklerinin yaptığı, pek kimsenin bilmediği, eşsiz bir yoğurt türü. kırk kilo keçi sütünden ancak üç kilo yağ yoğurdu yapılıyormuş. kese yoğurduna çok benziyor ama tadı biraz mayhoş, yoğun bir lezzete sahip, insanı mest eden bir yoğurt.
Sütün üzerindeki kaymağı aldığımız için kaymak o kadar fazla olmuyor. 10 kilo kaymaktan 9 kilo yağ çıkıyor. Dolayısıyla bir kilo tereyağı elde etmek için 25 litre süt gerekiyor” dedi.
Çiğ sütün üzerine çıkmış olan kaymağı kepçe ile alın ve küçük kavanozun içine koyun. Sütün üzerinde kaymak kalmayıncaya kadar bu işleme devam edin. Yarım çorba kaşığı kremayı içerisine koyarak, 5 ila 12 saat olgunlaşmaya bırakın. Tereyağın hızlı olması için sıcak su dolu bir kabın içinde 24 derece sıcaklıkta bekletin.
Anadolu ve Kafkaslar'da “sade yağ” olarak bilinen ghee, inek sütünden yapılmış tereyağından elde edilen, yağın en doğal halidir.
Özellikle bu konuda sütün sıcaklığı büyük bir öneme sahiptir. Yüksek sıcaklık üzerinden mayalama yapıldığı vakit, fermantasyonu yapan bakteriler ölür. Her ne kadar geride az bir miktar bakteri kalsa bile, istenilen fermantasyon gerçekleşmez ve yoğurt jelimsi bir yapıya döner. Yani diğer bir ifade ile süner.
Ufak bir kasede 3 kaşık yoğurt üzerine 4 – 5 kaşık ılık süt koyup bir çatal yardımıyla homojen bir karışım olacak şekilde mayayı çırpın. Ve mayayı süte kaşık kaşık ekleyip azıcık karıştırın. Uygun bir sofra bezine sarıp tencerenin ağzı açık olacak şekilde çalışmayan ve ısıtılmamış fırında 5 saat mayalayın.
Süzme yoğurtla maya yaparken yine ılık sütle mayayı açmanız gerekiyor. Önerilen yoğurt mayalarından hiçbiri elinizde yoksa süzme yoğurtla sütü mayalandırıp ev yoğurdu elde edebilirsiniz. Dinlendirme aşamasının ortalama 5 saat olduğunu ardından buzdolabında beklemesi gerektiğini unutmayınız.
Evde yoğurt mayalarken eğer önce ev yoğurdundan kalmış ise maya olarak kullanabilirsiniz yoksa hazır yoğurtla mayalayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri