Keş peyniri; genel olarak süzme yoğurtla yapılan, sert peynirler içerisinde yer almaktadır.
Yoğurdun tüm suyunun süzülüp süzülmediğini kontrol ettikten sonra tülbenti açarak oluşmuş peyniri bir tahta kaşık yardımıyla karıştırın. Şu durumda peyniriniz tüketilmeye hazır hale gelmiştir.
Keş süzme yoğurdun kurutulmasıyla elde edin bir gıdadır. Bolu mutfağıyla özdeşleşmiş olsa da Zonguldak ve Beypazarı gibi farklı coğrafyalarda da bilinir ve kullanılır. Aynı zamanda jameed adıyla Ürdün mutfağında da yer bulur. Genellikle kavrulduktan sonra erişte veya makarnada sos olarak kullanılır.
Yoğurdu karıştırıp, tuzu ekleyip, ocağa aldım ve orta ateşte, 5 dk. hiç karıştırmadan kendi haline bıraktım. İçinde yeşil suyun ve beyaz lorun birbirinden ayrıldığı görülür.
İlgili 18 soru bulundu
Kurutulmuş yoğurt, taze süzme yoğurt kullanılarak kurutulup üretilen ve üretim sonucunda öğütülerek elde edilen kurutulmuş üründür. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün öz kısmı kalır. Bu sebeple kuru yoğurt besin değerleri özellikle karbonhidrat, vitamin, protein, yağ gibi oranlar çok yükselmiştir.
-Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynatın ve ocaktan alın. -Soğumasını bekleyin. -Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırın. -Fazla yaptıysanız derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Yoğurdumuza az su koyup maksat sulandırmak ocağa alıyoruz. Orta ateşte kaynayana kadar bekliyoruz. Ara ara karıştırın, kaynadıktan sonra altını hafif kısın ve kaynamaya devam etsin. Peynir kıvamında kesilmeye başladığında içine bir miktar tuz, atıp dört beş taşım daha kaynatın.
Ülkemizde en çok beyaz peynir, koyun peyniri, keçi peyniri ve kaşar peyniri tüketilmektedir. Ayrıca Kars gravyeri, İzmir tulumu, Hatay peyniri, Ezine peyniri gibi yöre ile özdeşleşen peynir türlerimizde ülke çapında yaygın bir şekilde tüketilmektedir.
Keş peyniri, Orta Asya Türkleri'nden Anadolu'ya gelmiş bir lezzettir. Orta Asya köylülerinin keçi, koyun, manda gibi hayvanlardan elde edilen sütü, ilerleyen zamanlarda da kullanabilmek adına kurutulması ile ortaya çıkan bir peynir çeşididir.
Kurut, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'n- de genellikle köy ve kasabalarda sütün fazla miktarda olduğu yaz aylarında yapılan koyu kıvamlı bir süt ürünüdür. Kurutun, Türk mutfağında özellikle Doğu Anadolu'nun yöresel yemeklerinde kullanıldığı bilinmektedir.
Doğal ortamlarda otlamış hayvanların sütleri doğru oranda karıştırılarak 67 derecede 30 dakika pastörize edilir ve pastörize işleminin ardından mayalanması için buzağıların midesinden alınan şirden adlı enzim kullanılır. Mayalanma ardından oluşan pıhtı, kesilme ve presleme işlemine tabi tutulur.
Öncelikle tutmayan yoğurdunuzu ocağa alıp içine tuzunu da atıp iyice topak topak olana kadar kaynatalım. Zaten kaynamaya başladığı zaman suyu üstüne çıkacak daha sonra yavaş yavaş topaklar oluşacaktır. Topaklar oluştuktan sonra bir beş dakika daha kaynatıp, ocaktan alalım.
Yoğurdunuzu sulandırıp ayran haline getirin ve ocağa koyun. Kaynamaya başladıktan sonra altını kapatın ve yarım saat veya bir saat kadar bekleyin ve süzün. Suyu iyice süzülene kadar süzekte tutun. ben erken aldığım için biraz sulu oldu.
Labne peyniri, kahvaltılarda ve çeşitli tariflerde kullanılan popüler peynir çeşitlerinden biridir. Beyaz renkli ve az tuzlu bir peynirdir. Sürülebilir bir kıvama sahiptir ve kreme benzer yumuşak ve pürüzsüz bir yapısı vardır.
Sütü ve kefiri, hava almayacak (fırında 50 ° C dayanıklı olursa iyi olur) bir kavanoz veya tencereye koyun (ben düdüklüye koydum) ve iyice karıştırın. Ağzını sıkı kapatın ve 2 gün yani 48 saat oda sıcaklığında bekletin ( yaz ayında olduğumuz için ayrıyetten havluya falan gerek yok).
labne - Nişanyan Sözlük. Arapça lbn kökünden gelen labna(t) لبنة “süt pıhtısı, bir tür taze peynir” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça laban لبن “süt” sözcüğünün faˁla(t) vezninde ism-i merresidir.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Yoğurt oluşumunda en etkili unsurlar mayalanmayı sağlayan canlı yoğurt bakterileri ( Lactobacillus Bulgaricus ve Streptococcus thermophilus ) Laktoz ( süt şekeri ) ve enzimler ( Kazein proteinleri, serum proteinleri, yağ proteinleri vb ) dir.
Yoğurdumuzun içine su katıp çalkalayalım, ayranı tencereye dökelim.3 çay kaşığı tuz atıp ocağın altını yakalım ve kaynamaya bırakalım. Yeşil suyu çıkana kadar kaynatalım. 5 dk daha kaynadıktan sonra soğumaya bırakalım. Sonra ilistirden geçirelim 5-6 saat suyunu süzdürelim. Sonra saklama kabına koyup dolaba kaldıralım.
Kesilmiş yoğurdu ocağa alıp orta ateşte kaynayana kadar tuz limon ve sirkeyi katıp karıştırın. 15 dk sonra kesilmeye başlar 2- 3 dk daha kaynatıp süzgece toplanan peynirleri koyun . Süzüldükten sonra o peynirleri sıvı yağ ile birlikte robottan geçirin isterseniz 1 kibrit kutusu kadar evdeki peynirden koyabilirsiniz.
Evde yoğurt mayalarken eğer önce ev yoğurdundan kalmış ise maya olarak kullanabilirsiniz yoksa hazır yoğurtla mayalayabilirsiniz.
Aliminyum,emaye tencere kullanılması durumunda gevşek yapıda bir yoğurt elde edilir.Bunun nedeni aliminyum ve emaye malzemenin ısı iletim katsayısının çok yüksek olması süt serum protenlerinin aşırı ve kısa sürede yapı değiştirmesine neden olur ki bu yoğurtta gevşek yapıya neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri