Hermetik kombilerde doğalgazın yanması sonucu oluşan atık gaz yüksek sıcaklıklarda doğrudan atmosfere gönderilir. Buna karşılık tam yoğuşmalı kombilerde atık gazın içerisinde bulunan su buharının enerjisi, eşanjör yapısı sayesinde tekrardan kullanılır.
Yoğuşmalı kombilerde ise buharlaşma ısısı kullanılabildiği için bu ısıdan faydalanılmış olur. Yoğuşmalı kombiler ayrıca yoğuşmasız kombilere kıyasla daha az enerji harcar. Verimliliği yüksek olan yoğuşmalı kombi modelleri, maksimum tasarruf sağladığı için önemli bir yere sahip bulunur.
Bacalı kombiler tıpkı soba sistemi gibi direkt olarak baca çıkışına bağlıdır. Bunun için de sobada olduğu gibi atık gazdan dolayı zehirlenmeler meydana gelebilmektedir. Ancak hermetik kombi sistemleri hem oksijen kullanımını dışarıdan yapmakta hem de gaz sızıntısı riskini tamamen ortadan kaldırmaktadır.
Yoğuşmalı kombi, standart kombilere göre daha düşük gaz ve enerji tüketimi yapar. Bu kapsamda ilk yatırım maliyeti kullanıcılar için yüksek gelse de yoğuşmalı kombi, kullanırken tasarruf edeceğiniz cihazlar kategorisindedir.
İlgili 27 soru bulundu
Eğer yoğuşmalı kombi kullanıyorsanız kombinizin ısı ayarı 55 dereceyi geçmemelidir. Yoğuşmalı kombilerde ısı ayarı 50 derecenin üzerine çıkarsa yoğuşma oranı düşecektir. Yoğuşma oranının düşmesi demek, kombiden istenilen performansı alamamak demektir.
Kısaca çok daha az yakıt tüketimi için yoğuşmalı kombi önerilir. Ancak yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması için yukarıda bahsettiğimiz gibi su sıcaklığının yaklaşık olarak 50°C üzerine çıkmaması gerekir.
Hermetik kombiler, yoğuşmalı kombilere göre daha ulaşılabilir ve uygun fiyatta olduğundan konut tiplerinde hermetik kombiler daha fazla tercih edilmektedir. Hermetik kombiler ilk yatırım olarak daha ekonomikken, yoğuşmalı kombiler uzun vadede daha fazla tasarruf sağlar.
Hermetik kombi ya da tam yoğuşmalı kombi olması fark etmeksizin yanma esnasında belli bir miktar su buharı ortaya çıkar. Hermetik kombilerde su buharı atık gazlar ile birlikte doğrudan atmosfere salınır. Ancak yoğuşmalı kombilerde su buharının, ısı üretiminde rolü vardır.
Tabloya göz atarak, 24 kw kombi kaç metre petek ısıtır sorusuna karşılık 5 metre - 9 metre arası yanıtını bulabilir veya 6 metre petek için kaçlık kombi sorusuna karşılık 24kW kombi kapasitesinin uygun olduğunu söyleyebiliriz.
Bir kombi 24 saatte kaç m3 gaz yakar? Bir kombi 24 saatte kaç m3 gaz yakar, 40 derece çalışan kombi 24 saatte 10 metreküp doğalgaz tüketir.
En iyi kombi markası olarak ülkemizde satışı yapılan yabancı markalar Vaillant Kombi, Viessmann , Bosch Kombi, Buderus diyebiliriz. Kombi içinde kullanılan malzemelerin kalitesi ve performansı diğer yerli markalara göre iyidir denilebilir. Genelde kombi ömrü daha uzun ömürlüdür.
Yarı yoğuşmalı kombilerde, mevcut yapının içerisine bir eşanjör ilave edilerek %101 verimle yoğuşma sağlanır. Tam yoğuşmalı kombilerde ise özel bir yapı içerisinde yoğuşma sağlandığı ve bunun için de özel bir yanma odası tasarlandığı için verim %109'a kadar çıkabilmektedir.
Hermetik cihazında avantajları bacalı cihaz gibi temiz havayı ortamdan alma hadisesi yok yani. O mutfağın içinden direk dışarıdan alıyor yanan havayı da direk dışarıya veriyor. Hermetik cihazlarda bu açıdan karbonmonoksit zehirlenmesi, baca gazı zehirlenmesi söz konusu değil.
Bacalı kombilerde ise hava akışı bağlı bulunduğu bina bacası yardımı ile gerçekleşir, atık gaz bina bacasından dışarıya gönderilir. Hermetik kombiler havayı kirletmez, bacalı kombiler ise atık gazı doğrudan dışarıya verdikleri için kirletir.
Hermetik kombilerde ortamda bulunan oksijen yanma işlemi sırasında kullanılmadığından ve tamamen izole edildiğinden ortamın havalandırılmasına ihtiyaç duyulmaz. Hermetik kombiler bacalı kombilerin ihtiyaç duyduğu havadar çalışma ortamının sağlanamadığı konutlarda yaygın olarak tercih edilir.
Yoğuşmalı kombi, standart kombiye göre daha düşük gaz sarfiyatı yapacağından daha az doğalgaz faturası ödeyerek kâra geçmenizi sağlar. Yoğuşmalı kombilerin sadece gaz tüketiminde değil, elektrik gibi diğer kaynaklarda da verimliliği yüksektir.
Yoğuşmalı kombileri en verimli şekilde kullanabilmek için kalorifer sıcaklığının 50 derecenin üstüne çıkmaması önerilir. Uzmanların önerdiği ideal ortam sıcaklığı olan 22 dereceyi yakalayabilmek için yoğuşmalı kombinin 50 derece olarak ayarlanması yeterlidir.
Nisan 2018 itibariyle ülkemizde yürürlüğe giren Erp Yönetmeliği kapsamında firmalar artık sadece Yoğuşmalı kombi üretebilecek. Son tüketici halihazırda kullandığı konvansiyonel kombiyi kullanmaya devam edebiliyorken, piyasada bulunan stoktaki konvansiyonel kombileri de satın alabilecek.
Ortalama 10 saat çalıştığını kabul edelim günde çektikleri elektrik 1kw ile 1,5 kW arasında bir değerde olacaktır. Kombiler 30 gün*1kw= 30kw ile 30 gün*1,5kw = 45 kW arasında elektrik tüketirler . Bunun parasal olarak tutarını hesap edersek ; Elektriğin 1kW ı 0,80 TL dir.
Isı mühendisliğine göre; Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Tam yoğuşmalı kombiler piyasada 20 kw güç kombiden başlatarak 45 kw güce kadar satılır. Yarı yoğuşmalı kombiler ise 20 kw ila 24 kw güçte satışa sunulur. Bu bağlamda tam yoğuşmalı kombi olduğu ancak, 24 kw gücün üzerinde bir güce sahip olduğunda anlaşılabilir.
40 derecede doğalgaz ne kadar yakar: 40 derecede çalışan bir kombi yaklaşık olarak saatte 0.42 metreküp doğalgaz tüketir. Yani kabaca saatte 96-97 kuruş artı KDV tüketim yapacaktır.
Kombinizi ihtiyacınızdan daha yüksek ısılara ayarlamak fazladan enerji tüketimine neden olur. Oturma odanız için önerilen sıcaklık 22 °C (Santigrat derece), yatak odaları içinse 20 °C'dir. Ayrıca bu sıcaklıkları birer derece düşürerek enerji tüketiminde %7 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz.
Yoğuşmalı kombilerde kazan suyu sıcaklığının 50 dereceyi geçmemesi gerekir. Soğuk kış günlerinde yoğuşmalı kombinizi 45-50 derecede çalıştırabilirsiniz. Yoğuşmalı kombi tasarruflu kullanım seçeneklerinde bu aralık yeterlidir. Bu sayede yoğuşmalı kombi tasarruf oranı yüzde 40 dolayında gerçekleşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri