Yok kelimesinden türetilmiş olan yokluk, bir şeyin ya da kimsenin var olmaması ve bulunmaması anlamına gelir. Bu kelime aynı zamanda fakirlik ile eş anlamlıdır.
Ona göre varlık ve yokluk iki zıt ilke olup bir dayanağa muhtaçtırlar. İşte bu zıtların kendisinde yer ettiği dayanak, maddedir. Yokluk, bir keyfiyetin maddede bulunmaması halidir. Mutlak bir oluş yoktur; her oluş, nisbî veya potansiyel bir gayri mevcudun (no-existant, ma'dûm) varlık haline dönüşmesidir.
Yoksulluk denilince aklımıza çoğu zaman zenginliğin karşıtı olan fakirlik, yani sefalet, açlık, yokluk, muhtaçlık, hayatla sürekli mücadele, hayatta kalabilme savaşı, temel ve zorunlu ihtiyaçları yeterince karşılayamama, yeterli varlığa sahip olamama ve gelirden mahrum olma gelmektedir.
Farsçada yek bir demektir. Pare ise hem parça hem de adet ve sayı manasına gelir. Bu iki kelimenin birleşmesiyle oluşan yekpare sözcüğü, cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır. Örneğin: ''Yekpare ev'' - ''Yekpare kalem'' Ek olarak bu kelime, birinin özel olduğunu söylemek için kullanılan sevgi sözcüklerinden biridir.
Mutlak; sınırsız, sonsuz, koşulsuz, değişmez, zorunlu olduğu varsayılanı anlatan felsefe terimidir. Felsefi anlamda mutlak kavramı, bu bilinen genel anlamıyla eş fakat kısmen daha kompleks bir anlaman katmanına sahiptir. Buna göre, mutlak, her şeyi kuşatan, en temel gerçeklik anlamındaki felsefi ilkedir.
İlgili 42 soru bulundu
İnziva, kişinin insan içine çıkmadan, topluma karışmama isteğiyle bulunduğu ortamı terk edip tek başına yaşaması anlamına gelmektedir. Bunun, kişiye bir başkası tarafından yaptırılması ise tecrittir.
Var olan bütün sonsuzları tek çatıda toplayabilen evrensel küme mutlak sonsuzdur. Dolayısıyla ondan büyük bir sonsuzluk olamaz.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Bir yapının ya da oluşumun tamamına bütünsel denir. Kelime ''bütüncül'' şeklinde de kullanılır.
Yeis kelimesi genel anlamı itibariyle Türk Dil Kurumu üzerinden, 'Umutsuzluktan doğan karamsarlık, üzüntü' biçiminde ele alınarak kullanılır. Kişinin yaşadığı herhangi bir umutsuzluk ile beraber ruhsal durum üzerinden yaşanan olay şeklinde de ifade etmek mümkün.
4. HÜKÜMSÜZLÜK: Bir hukuki işlemin çeşitli nedenlerle geçersiz olması veya geçersiz kılınabilmesi durumudur.
Göreli ya da nispi yoksulluk ise, bireylerin belirli bir yaşam kalitesini sürdürebilmek için gerekli mal ve hizmetleri karşılayacak gelir düzeyine sahip olunamaması durumudur.
Felsefi Sözlük Tanımı
Varlıkta eksiklik ya da bulunmayış durumu, mevcut olmama hali olarak belirtilir. Bu anlamda felsefi bir kategori olarak anlaşılır ve yokluk ya da namevcudiyet şeklinde kullanılır.
Çünkü yokluktan varlık meydana gelemiyor. Eğer bir varlık varsa o ezeli ve ebedi olarak hep var olmak durumunda. Yani bir bütünlük ve süreklilik arz etmek durumunda. Bu durumda varlık zamansal değil Parmenides için.
Yokluk yoktur önermesi, yokluğun bilgisine ulaşan kişinin yokluğun bilgisine sahip olması ve ona yorum getirmesidir. Ancak yokluk yoksa bilgi de yok demektir.
İbn Arabî'de yokluk, mutlak varlığın anlaşılmasına hizmet eden bir kavramdır. Yokluk, mutlak varlığın kendisinde tecellî ettiği bir aynadır. Varlık kendini bu aynada gösterir. İbn Arabî, yaratma kavramını; düşüncenin özleri konumunda bulunan a'yân-ı sâbiteye dış evrende varlık vermekten ibâret olarak kullanmaktadır.
Yekpare Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Yekpare kelimesinin sözlükte yer alan anlamının bütünlüğünü korumuş olan, bölünemez, tek vücut manalarına geldiği de bilinmektedir.
Aleyhine, lehine sözcüğü ile en çok karıştırılan kelimedir. Ancak bu iki sözcük aslında zıt anlamlıdır. Burada lehine olumlu iken aleyhine olumsuz anlamda olanıdır. Aleyhine demek, karşı, karşıt ya da kötülüğüne gibi anlamlara gelmektedir.
Yinelemelerden sakınmak amacıyla "aynı, aynı biçimde" anlamında kullanılır. Cümle içinde kullanımı: Süt beyaz, kar keza, pamuk keza, hepsi beyaz.
Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müstesna, bir şeyin veya durumun genel kurallardan veya normlardan saparak özel veya istisna bir konumda olduğunu belirtir.
Türk Dil kurumuna göre mütevellit kelimesi meydana gelmek ve ileri gelmek anlamlarında kullanılmaktadır. Mütevellit kelimesi doğmuş, dünyaya gelmiş anlamına geldiği gibi belirli bir mevkiye gelmiş anlamında da kullanılmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Sonsuz, eski Yunanca Lemniscate kelimesinden gelmektedir, (sembol: ∞) çoğunlukla matematik ve fizikte herhangi bir sonu olmayan şeyleri ve sayıları tarif etmekte kullanılan soyut bir kavramdır.
İlk bakışta “sekiz” rakamını hatırlatan sonsuzluk sembolünün birçok manevi anlamı bulunur. Bunları kısaca özetlemek gerekirse; Dini anlamda 8 sayısı, inisiyasyonun sayısıdır. Ayrıca, ruhsal bakımdan mutluluk ve cenneti simgeleyen diriliş ve yenilenme ile ilişkilidir.
Hegelci felsefede, kavramsal olarak, bu soruların incelenmesini ve sonsuzun ne olduğunu ortaya koymayı mümkün kılan, Hegelci düşünceye ait bir terim olarak Kavram'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri