Ön frenin durdurma gücü daha yüksektir. Arka freni tam sıkarsanız, arka tekerlek kilitlenecek ve kayacaktır. Bu da kontrolü kaybetmeye neden olur..
Bisiklette etkili duruş ve yavaşlama sağlayan ön frendir. Doğru kullanılması koşuluyla sanılanın aksine güvenlidir de. Arka fren ön frene göre daha az yavaşlatır ve tek başına çoğu zaman bisikleti durduramaz, frenler tekerleği kilitlediği anda bisiklet kayarak ilerlemeye devam eder.
Disk frenler, daha yüksek performans ve daha fazla frenleme gücü sunarken, V-frenler daha ekonomiktir ve daha kolay bakım yapılabilirler. Disk frenler, özellikle dağ bisikletleri veya yarış bisikletleri için tercih edilirken, V-frenler genellikle günlük bisiklet sürüşleri için yeterlidir.
Fren manetleri scooterlarda gidonda, viteslilerde ise ön fren gidonda arka fren ise sağ ayağınızdadır.
V-Fren (Pabuç Fren)
Bisikletlerde fren tipleri arasında en eski ve sade fren tipi v-brake olarakta anılan pabuç frenlerdir. Oldukça sade ve kolay bir mekanizması olan pabuç frenlerde frenleme, pabuçların jantı paralel bir şekilde sıkıştırması ile gerçekleşir.
İlgili 35 soru bulundu
Hidrolik frenler, mekanik frenler, elektronik ve havalı frenler olarak çeşitleri vardır. ABS, ESP, ASR, Hild Holder ve bunlar gibi birçok sistemle donatılmıştır. Günümüz binek otomobillerde yaygın olarak hidrolik frenler, biraz daha eski yıllarda ise mekanik frenler kullanılır.
Fren balatası otomobilin diski ile temas eden parçasıdır. Yapıları gereği zamanla aşınırlar ve maruz kaldıkları sürtünme kuvvetinden dolayı ses çıkarmaya sebep olabilirler. Aşındıklarında, disk ile arada toz ve benzeri yapılar olduğu zaman, fren diskinde çizik olduğu zaman ıslık benzeri ses çıkarırlar.
Ayrıca tip marka model farketmeden hepsinde ön fren sağda dır.
Unutmayın hiç bir otomobilde asıl olarak arka frenler aracı durdurmaz. Önler durduru ve arkalar stabiliteyi sağlar. Eğer arkalar gereğinden az tutarsa frenajda savrulma hissedilir, ve eğer gereğinden çok tutarsa da hem fren mesafesi uzar, hemde yine frenajda savrulma olur.
Frene basınca önce önler, sonra arkalar tutar. Bahsettiğiniz yağmurlu havalarda diskleri kurulama özelliği nadir araçlarda var diye biliyorum. En aşşağı Executive Car larda oluyor.
Bisiklet kullanırken mutlaka kask ve eldiven takmalısınız. Kask düştüğünüz zaman kafanızı, ensenizi ve yüzünüzün yan taraflarını korur. Bisiklet kaskları çok hafiftir. Bu yüzden sizi pek rahatsız etmez.
Otomatik vites arabalarda sadece 2 pedal vardır. Sağ taraftaki gaz, sol taraftaki ve genellikle daha büyük olan pedal frendir.
Vitesli Bisiklet Yan Teker
Vitesli bisikletleri kullanmak isteyen çocuklar başlarda henüz bu değiştirme sistemine adapte olamayabilir. Çünkü bu sistem hızınızı ve pedal seviyesinin ağırlığını değiştirebilir. Bu sürece alışana kadar vitesli bisiklet yan teker takviyesiyle başlangıç yapabilirsiniz.
Tekerleklerin kilitlenmesi frenin bileşenlerini aşındırır. Frenleme aşamalı olmalıdır – pedala hafif bir basınçla başlayın, gerektiği kadar artırın ve frenleme bittiğinde de pedalı yumuşak bir şekilde bırakın. Bunu takip ederek, rahatsız edici sarsıntılar olmayacağından, tüm süreç aracın yolcuları için sorunsuz olacak.
Fren hidrolik sistemine hava girmesi (frenlerin hava yapması) sonucu, fren pedalı aşırı yumuşak hale gelir ve frenler çok az tutar. Bunun sebebi, fren pedalına basınca havanın hidrolik boruların içinde sıkışıyor (esniyor) olmasıdır, oysa hareketin sıkışmadan-esnemeden direkt olarak iletilmesi gerekirdir.
Fren sisteminizin hidroforu, hidrofor içindeki diyafram ve diyaframın her iki tarafında bulunan hava ile çalışır. Vakum basıncı düşükse, diyaframlar itme çubuğunu ana silindire hareket ettiremez. Böyle bir durumda da fren pedalınız sertleşir ve fren sisteminiz kilitlenir.
Uyarı: Yüksek hız kademeli frenleme tekniğini uygularken motosikletiniz dik konumda olmadır. Bakışlarınız ileride olsun. Bu eğitimi daha basit olarak frenlemenin sonuna doğru, durmanın son 4-5 metresinde ön fren üzerindeki baskıyı azaltıp arka frenin üzerindeki baskıyı arttırarak tamamlarsınız.
Freni patlayan araba durmak için gerekli etkilere tepki vermekte zorlanıyorsa el freni yöntemi gerekli yavaşlamayı sağlayabilir. Dikkat etmemiz gereken nokta el freni sonuna kadar çekmeyeceğimiz olmalıdır. Sonuna kadar çekmemiz tekerleklerin kitlenmesine ve sonrasında kaymasına neden olur.
Vites boşa alındığında araç kontrolsüz bir şekilde hızlanıyor. Azaltmak için fren kullanılıyor. Balatalar yanabiliyor ve fren tutmuyor. Ayrıca viteste olmayan aracın motorunun da, fren yapıldığında deviri düşüren özelliği ortadan kalkmış oluyor.
Yokuş uzun, eğimi de orta ve üstü ise, ön vitesi (sol el) 1, arka vitesi (sağ el) 1,2 veya 3 yapmalısınız. İlk seferde ağır gelirse, bir dahaki sefera daha küçük viteste deneyin. Yokuşa çok yavaş girmezseniz denge kaybı yaşamazsınız. Pedallara sürekli ve kuvvetli basmalısınız.
Genel olarak ön vitesler yol konumunu belirlerken arka vitesler anlık hızınızı belirler. Hızınızın ve pedal gücünüzün artması veya azalması durumunda öncelikli olarak arka vitesler değiştirmeli. Arka viteslerin yetmediği durumlarda ön vitesler değiştirilmelidir.
Ön dişli ortadayken arkadan 4-5-6 vites. Ön dişli 3. vitesteyken arka dişliden 7-8 vites kullanılmalı. Ön vites ile arka vites çapraz olmamalıdır.
Balatanın bitmesi, frenlerin tutmasını engelleyecektir. Araç sürülürken frene basılması durumunda %75'e kadar bir kayıp yaşanacaktır. Fren balatalarının bitmesi durumunda araç 30 km hız sınırında sürülmelidir. 30 km hız üzerinde araç sürülürse, fren tutmayacak ve büyük kazalara yol açacaktır.
Balans olayı var fren sistemlerinde. Yani şöyle ki, pabucun vidaları gevşektir ve sen fren yapınca gevşek pabuçlar jantla temasa geçtiği için bizim fark etmediğimiz titreşimler oluşturur.
Frenden ses gelmesi durumunun pek çok sebebi olabilir. Önemsenmeyen frenler ne yazık ki, sadece kendinizin değil, aynı zamanda araç içerisindeki yolcuların hayatını da tehlikeye atmaktadır. Eğer frenlerinizden ses geldiğini fark ettiyseniz, vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri