Özel Kast: Kanuna göre bu suçun işlenmiş sayılabilmesi için fiilin bilinmesinin ve istenmesinin yeterli olamadığı aynı zamanda failde bu suç için özel bir amacın arandığı durumlardaki kast çeşididir.
Örneğin yaralama kastı için yaralama bilinç ve iradesi yeterlidir. Kanun failin hangi amaçla (saikle) suç işlediği ile ilgilenmez. Buna karşılık kanunun maddi fiilin bilinçli ve iradi olmasından başka failin özel bir amaçla hareket etmesinin gerekli kıldığı hallerde özel kast söz konusudur.
Genel Kast- Özel Kast: Yeni TCK sisteminde böyle bir ayrım düzenlenmemekle beraber failin iradesi direkt sonucu gerçekleştirmeye yönelik ise yani fiili işlerken belli bir saik ile hareket ediyorsa burada özel kast var kabul ederiz. Buna karşın failde yalnızca bilme ve isteme iradesi yeterliyse genel kasttan söz ederiz.
Doğrudan kast; bilerek ve isteyerek suçun kanuni tanımındaki fiilin işlenmesidir. Örneğin, kıraathanede bir kimseye ateş ederek öldüren kişi doğrudan kast ile insan öldürme suçu işlemiş olur.
İlgili 44 soru bulundu
Türk Ceza Kanunu'nun 21. maddesinde kast şöyle tanımlanmıştır: ''Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir.” Suçun yasal tanımındaki maddi unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesi, kastın varlığı için zorunludur.
Fakat en basit haliyle kast; sömürgeciliğin getirdiği toplumsal ve ekonomik değişikliklerden beslenmiş, tarihi dinsel köklere sahip toplumsal bir düzen. Sözcük olarak kast, Portekizce'de ırk, cins, soy anlamına gelen 'casta' sözcüğünden türüyor. Aile veya toplumsal sınıftan gelen eşitsizlikler Hindistan'da halen var.
Doğrudan Kast ve Olası Kast Ayrımı
Doğrudan kastta, fail eylemi bilerek ve isteyerek fiili işlerken olası kastta ise suçun kanuni tanımındaki sonuçları öngörmesine rağmen işlemesi durumudur. Doğrudan kastta bilme ve isteme durumu söz konusu iken olası kastta “olursa olsun” düşüncesi ile hareket edilmektedir.
“Suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesi” hali için doğrudan kast terimi kullanılmaktadır. Yasa koyucu bir de, doğrudan kasttan daha basit bir hal olan olası kasta yer vermiştir. TCK 21/2'de tanımlanan olası kastla doğrudan kastı ayıran temel unsur, “istemek”tir.
Eklenen Kast: Hareketin yapılmasından sonra ancak sonucun gerçekleşmesinden önce ortaya çıkan kast türüdür. Suç yolu aşamalarına başlamasından sonra meydana gelen kast olarak ifade edilir. Örneğin; A, B'yi yaralamak kastıyla darp ederken B, A'nın annesine sövmeye başlamıştır bu durumda A, B'yi öldürmüştür.
Olası kast, fiilin neticesinin öngörülmesine rağmen olursa olsun motivasyonu ile suçun işlenmesini, neticenin kabullenilmesini; bilinçli taksir ise, suçun öngörülen neticesinin gerçekleşmeyeceğine duyulan güvenle işlenmesini, neticenin gerçekleşmesini istememesini ifade eder.
Taksirli suçlar arasında adam öldürme , yaralama , iflas , genel güvenliğin tehlikeye sokulması gibi birçok eylem bulunur. Kişi çevreyi kirlettiğinde bunu taksirle gerçekleştirmiş olabilir. Taksirle casusluk fiilinin işlenmesi ya da trafik güvenliğinin taksirle tehlikeye sokulmasına istinaden suç işlenebilmektedir.
Kastın Türleri:
Doğrudan doğruya kast-dolaylı (muhtemel, olası) kast: Failin gerçekleşmesini istediği sonuçlara ilişkin kast, doğrudan doğruya kasttır. Failin gerçekleşmesini istemediği fakat gerçekleşebileceğini öngörebildiği ve kabullendiği sonuçlara ilişkin kast ise dolaylı kasttır.
Müelliflere göre, hareketten doğan netice, bazen muayyen bîr müddet devam eder: işte neticenin devam etmeyip derhal nihayete erdiği suçlara ani, neticenin devam ettiği suçlara ise mütemadi suç denir.
Ani suçlar, yasal tanımlamada belirtilen hareketin icrasıyla yada tanımda ek olarak neticenin gerçekleşmesinin arandığı durumlarda neticenin gerçekleştiği suçlardır. Kasten öldürme suçu, ölümün doğrusu neticenin gerçekleşmesiyle tamamlanmaktadır.
Genel sosyal dayanışma içerisinde mütalaa edilebilecek ihmal cezalandırılmaz. Örneğin, tehlikesiz bir soğuk algınlığında hastaya yardım etmeme gibi. Acil yardım gerekliliğine dayanan dayanışma içerisinde mütalaa edilebilecek ihmal az bir ceza ile cezalandırılır ( saf ihmali suçlar TCK m. 98).
Bilinçli taksir,failin “öngördüğü” bir sonucu istememesine rağmen, kurallara uymadan ya da şans, kişisel yetenek gibi etkenlere güvenerek hareket etmesi sonucuişlemesidir. Bilinçli taksire örnek olarak sollama yasağı bulunan yolda sollamayaparak ölüme sebep olan kişi verilebilir.
Kastın öğeleri
Kast, bilme ve isteme olmak üzere iki ana öğeden oluşur. Bilme ifadesinden anlaşılan, suç tipinde tanımlanan unsurların fail tarafından fiilin işlendiği sırada biliniyor olmasıdır. Mesela, hırsızlık suçunda kastın mevcut olması için failin alıp götürdüğü malın başkasına ait olduğunu bilmesi gerekir.
Bu suçlar; kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve yağma suçlarıdır. Bu suçlar yönünden her eylem bağımsız bir suç sayılarak gerçek içtima hükümleri uygulanacaktır.
Kast, aynı geleneklere bağlı bulunan çeşitli sosyal sınıflardan oluşur. Bu sistemde brahmanlar, din adamlarından, kshatriyalar, raca, asker ve asillerden; vaysiyalar, tüccar ve çiftçilerden; sudralar, zanaatkar ve işçilerden oluşmuştur. Kast sisteminin dışında kalanlar da paryaları meydana getirmiştir.
Kast, endogami ile karakterize edilen sosyal tabakalaşmanın bir formudur. UNICEF ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün verilerine göre dünya çapında 250 milyon insan kast ayrımcılığından etkilenmektedir. "Kast" terimi, Portekizce ve İspanyolcada casta ırk, soy; Latincede ise castus saf soy anlamına gelmektedir.
Kast, kişi ile işlediği suçun maddi unsurları arasındaki psikolojik bağı ifade etmektedir. Suçun kanuni tanımındaki maddî unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesi, kastın varlığı için zorunludur.
Hint kast sistemi, Hindu dinine inananların toplumsal olarak örgütlenmesi amacıyla yaratılmış bir sosyal merdiven sistemidir. Her Hindu bir 'kast' içine doğar. Kast, toplumda özel bir konumu olan ve bu konumu nedeniyle öteki gruplardan ayrılan bir insan topluluğudur.
Kast sistemi, insanları ekonomik ve sosyal açıdan sınıflandırmak için kullanılan bir sistemdir. Hinduizm dinine göre bazı kişiler doğuştan seçilmiştir ve uhrevi özelliklere sahiptir. Büyük çoğunluk ise parya ve sudra olarak tanımlanmış ve hiyerarşik bir yapıda olan sistemin en alt basamağında yer almıştır.
Bugün öğreti ve uygulamaya egemen olan görüş gereğince kast, kanunda öngörülmüş objektif suç unsurlarının somut olayda bilinmesi ve istenmesi ile oluşur. Böylece kastın bilme ve isteme unsurlarına dayandığı kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri