Hız problemlerinde hız formülü x=V.t olarak bilinmektedir. Bu formülde x=Yol, V=Hız ve t=Zaman olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şekilde bir aracın hızı hesaplanırken merak edilen diğer konu ortalama hızdır. Ortalama hızı hesaplarken de alınan toplam yol miktarının toplam süreye bölünmesinden yararlanılır.
Bir parçacığın ani hızını hesaplarken, o parçacığın belirli bir zaman aralığında, konum-zaman grafiğine ihtiyaç duyulur hız=yol/zaman . Konum-zaman grafiğinde, istenilen ana karşılık gelen konumun, grafiğe teğet olan doğrusunun, tanjantı anlık hızı verir.
Yer değiştirme, hız ile zamanın çarpımı olduğundan, doğrunun altında kalan alan konum değişimini, yani yer değiştirmeyi verir. Eğer doğru, zaman ekseninin üstündeyse ivme pozitif de olsa negatif de olsa yer değiştirme pozitif olacaktır.
Sürat ve hız birbirinin yerine sık sık kullanılsa da, fizikte bunlar farklı kavramlardır. Sürat gidilen mesafeyi zamana bölmekle hesaplanır. Yönü yoktur. Ortalama hız ise yer değiştirme bölü zamandır.
Sürat sadece aracın belirli zaman aralığında alabileceği yol miktarı ile ilgili bize bilgi verir. Ancak hız bize hem aracın belirli zaman aralığında ne kadar yol aldığını belirtirken (SI birim sisteminde bu birim metre/saniye olarak geçerlidir) aynı zamanda objenin hareket yönüyle ilgili de bize bilgi verir.
İlgili 18 soru bulundu
sürat bir hareketlinin birim zamanda aldığı ortalama yoldur. alınan yolun yönü olmadığı, sadece uzunluğu olduğu için süratin de yönü yoktur ve dolayısıyla skalerdir. hız ise bir hareketlinin birim zamanda yaptığı yer değiştirmeyi ifade eder.
Yola paralel bir F kuvveti cisme yol aldırabiliyorsa iş yapıyor demektir. Yapılan iş, kuvvet ile yolun çarpımına eşittir. İş W sembolü ile gösterilirse, W = F. Δx olur.
Eğer suda kayık, motor ve yüzen bir yüzücü varsa bunların iki tür hızı vardır. Durgun kabul edilen suda hareket eden motorun hızına suya göre hız denir. Suyun hızı ile, motorun suya göre hızının bileşkesine yere göre hız denir. X= vyer.t bağıntısı ile hesaplanır.
Sürat Formülü = Alınan Yol / Geçen Zaman
Bu formüldeki alınan yol metre yani m şeklinde ifade edilir. Geçen zaman ise saniye yani s şeklinde ifade edilir.
Hız Ölçü Aletleri
Örneğin meteorolojide havanın hızı anemometre denilen araçla ölçülürken bir aracın hızı takometre ile ya da bir diğer adı kilometre saati ile ölçülür. Ayrıca radar denilen aletle de taşıtların hızları ölçülür.
Bir ivme grafiğinde alan neyi temsil eder? Bir ivme grafiğinin altındaki alan, hızdaki değişimi gösterir. Başka bir deyişle, belirli bir zaman aralığı için ivme grafiğinin altındaki alan, bu zaman aralığındaki hız değişimine eşittir.
A- Sürat Nedir
Bir cismin birim zamanda aldığı yola sürat denir. Sürati hesap edebilmek için alınan yolu ve geçen zamanı bilmek gerekir. Ölçülen her büyüklüğün mutlaka bir birimle belirtilmesi gerekir.
Bir cisme etki eden kuvvet ile kuvvetin etkime süresinin çarpımına itme denir. İtme vektörel bir niceliktir. İtme = Kuvvet x Zaman I→=F→⋅ΔtI→=F→⋅Δt I: İtme (N.s) F: Kuvvet (N) t: Zaman (s) Kuvvet-zaman grafiğinin altındaki alan itmeyi verir.
Bir hız grafiğinin altındaki alan, nesnenin yer değiştirmesini temsil eder.
Aynı zamanda bir yön değişikliği de olabilir. Peki, ivme nasıl hesaplanır? İvme, hareketlinin hızının geçen süreye bölünmesiyle bulunur.
Eğer araba hızlanıyorsa ivme hızla aynı yönü gösterir; eğer araba yavaşlıyorsa ters yönü gösterir.
Günlük ve kinematik kullanımda hız bir objenin süratinin büyüklüğü olarak adlandırılır ve skaler bir büyüklüktür. (Konumunun değişim oranı) Ortalama sürat ise toplam alınan yolun toplam zamana bölünmüş halidir. Anlık hız ise zaman 0'a yaklaşırken hesaplanan ortalama hıza denir.
Ortalama sürati bulmak için gidilen toplam mesafeyi zaman aralığına bölüyoruz. Ortalama hızı bulmak için yer değiştirmeyi zaman aralığına böleriz.
İki boyutlu hareketlerde açısal hızın işareti bulunduğu eksenin değişmesi ile değişir. Bu değişime eksenlerin yerlerinin değiştirilmesi de eklenebilir, tıpkı x ekseni ve y eksenlerinin değiştirilmesi gibi. Eğer eksenler yer değiştirilmez ve sadece yönler değişirse açısal hızın sadece işareti değişir.
Çizgisel hız öncelikle dünya ve coğrafi kavramlarla ilişkilendirilebilir. Yerküremiz kendi etrafında düzgün dairesel hareketle döner. Kendi etrafında sabit hızla dönen yerküre üzerindeki herhangi bir noktanın birim zaman içinde sahip olduğu yer değiştirme hızı "çizgisel hız" olarak adlandırılır.
Bir cismin bir referans noktasına göre zamanla yer değiştirmesi olayına hareket denir. İki cismin birbirine göre hareketine bağıl hareket ve hızlarına da bağıl hız denir.
şeklinde tanımlanır. Hız birimi SI (MKS) birim sisteminde m/s'dir km/saat de hız birimi olarak kullanılabilir. Hız vektörel büyüklük olduğundan, hızın işareti hareketin yönünü gösterir. Hız (+) işaretli ise araç (+) seçilen yönde, (–) işaretli ise, (–) seçilen yönde gidiyordur.
Newton'un ikinci yasası, bir cismin üzerine uygulanan kuvvet ile cismin kütlesi ve bu kuvvetin cisme kazandıracağı ivme arasındaki ilişkiyi vermektedir.
Denklemin açılımı şu şekildedir: gerilim = akım x direnç veya volt = amper x ohm veya V = A x Ω.
Ortalama Hız, bir parçacığın belli bir zaman aralığında yaptığı yer değiştirmenin, bu zaman aralığına oranı olarak ifade edilir. Ortalama hız şeklinde ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri