Çalışanların işe gidip gelmelerini sağlamak için ihtiyaç duydukları ücretin işveren tarafından ödenmesine yol ücreti denir. Yol ücreti zorunlu olmadığından 4857 sayılı İş Kanunu'nda yol parası ile ilgili bir hüküm yoktur.
Nakit yol yardımı:
Nakit olarak yapılan bir yardım işçinin ücretine dahildir. Bu nedenle, nakdi yol yardımı yapıldığında işçinin bordrosuna yansır ve SGK kesintisi de yapılır.
Milli Savunma Bakanlığı askere gidecek olan kişilerin yol masraflarını karşılamak adına 'Askeri Yol ve İaşe Bedeli' öder. Bu bedel halk arasında yol parası olarak bilinmektedir.
İşçinin aylık net maaşının tamamının veya bir kısmının, fazla mesailerinin, primlerinin yahut yol ve yemek ücretinin elden ödenmesi söz konusu olabilir. İşçiye elden ödeme yapmak hangi ücret türüne ilişkin olursa olsun işçi açısından iş akdinin haklı nedenle feshine sebep oluşturacaktır.
Mevcut 4857 Sayılı İş Kanunu'nda yol parası ile ilgili bir madde geçmez. İşçi, iş görüşmesinde yol ve yemek parası konusunu netleştirmelidir. Yol ve yemek paraları çalışanlara nakit olarak da ödenebilir. Bunlar net ücret kabul edilir, bordrolaştırılır ve vergilendirilir.
İlgili 39 soru bulundu
4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işverenin çalışanlarına yemek veya yol ücreti ödemesi gerektiği konusu ile ilgili herhangi bir zorunluluk bulunmamakta olup, bu ödemeler işverenin inisiyatifindedir.
Nakit yol parası ücreti: Çalışanın fiilen iş yerine gitmek zorunda olduğu gün sayısı ve ikamet adresi ile işyeri arasındaki ulaşımın sağlanması için gerekli olan azami yol gideri hesaplanır. Hesaplamalar sonucu elde edilen tutar, aylık nakit olarak çalışana ödenir.
Genel kural olarak işveren işçilere servis sağlamak ya da yol parası ödemek zorunda değildir. Bunun istisnası ise gece çalışmasıdır.
Nakit yol parası için gelir vergisi ve SGK primi istisnai uygulanmaz. İş için verilen yol ödenekleri fatura, ÖKC fişi vb. belgeler veya masraf listesi ile iş yerine verilir ve harcama bedeli iş yerinden alınır. GÜNLÜK Nakit yemek bedeli istisna tutarı 2023 yılı için 110 TL olarak belirlenmiştir.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işveren, çalışanlarına yemek veya yol ücreti vermek zorunda değil. İşverenin inisiyatifinde ve iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesi hükümlerine tabii olan bu ödemeler, brüt maaşa ek olarak maaşa yansımaktadır.
Nakit yol yardımı
Nakit olarak yapılan bir yardım işçinin ücretine dahildir. Bu nedenle, nakdi yol yardımı yapıldığında işçinin bordrosuna yansır ve SGK kesintisi de yapılır.
Mayıs ayında askere sevk edilecek olanların, askerlik yol parası, sevk evrakı alındıktan sonraki 3 iş günü içinde PTT'ye yatırılır. Herhangi bir PTT şubesine, kimlik belgesi ile "Asal Ödemeler" beyanı verilerek askerlik yol parası alınabilir.
Giydirilmiş brüt ücret işçinin son brüt maaşı ile birlikte tüm yan haklarının da dahil edilerek hesap edilen ücrettir. Örneğin yol ve yemek ücreti ödeniyorsa bunların da giydirilmiş brüt ücrete dahil edilmesi gerekir.
"İşverenler tarafından, işçilere sağlanan sosyal yardımlar sebebiyle asgari ücretten herhangi bir indirim yapılamaz” hükmü gereğince yemek bedeli asgari ücrete ilave olarak verilecek.
İşverenler tarafından çalışanlara sağlanan yemek ve yol yardımlarının her yıl belirlenen tutarlarda bordroda vergi istisnası uygulanmaktadır. Yemek yardımlarında yeni yapılan düzenleme ile nakit veya kart ile sağlanması fark etmeksizin günlük istisna tutarı 110 ₺ olarak duyurulmuştur.
- Yol yardımı ya da yol parası ise sigortalıya işe gidip gelebilmesinde destek olarak verilen ek bir ödeme olup sigorta primine tabidir.
SGK YOL PARASI ALABİLMEK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR
Bir kurumda sigortalı olarak çalışıyor olmak ya da sigorta primi ödüyor olmak, İkinci ya da üçüncü basamakta yer alan bir sağlık kurumunda tedavi görüyor olmak ve sevk edilenin hastanenin yine ikinci ya da üçüncü basamak bir sağlık kurumu olması.
4857 sayılı İş Kanunu'na göre, işverenler işçilerinin yol ücretini karşılamak zorunda değildir. Ancak iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde hüküm yer alıyorsa böyle bir hizmet sağlanmak ya da yol ücreti ödemek zorundadır. Servis konusunda tek istisnai durum gece vardiyasında çalışan kadın işçilerdir.
ULAŞIM DESTEĞİ NE KADAR? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, sosyal yardımdan faydalanıcı ailelerdeki Türk vatandaşı üniversite öğrencilerine (sadece 25 yaş altı lisans öğrencileri) şehirler arası ulaşım desteği sağlanacak.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfı aracılığı ile öğrencilerin IBAN hesaplarına yatırılacak olan destek parası açıköğretim öğrencileri ve uzaktan eğitim gören öğrenciler verilmeyecektir.
25.3.1. Yüklenici tarafından karşılanacak olan yemek ve yol masrafı aylık gün sayısı olarak 26 (yirmi altı) gün esas alınacaktır.Firma çalıştırılan personelin bir öğün yemek bedeli günlük brüt 6,38 (Altı lira Otozsekiz kr), yol bedeli günlük geliş-gidiş olarak brüt 4,50 (Dört lira elli kr) dir.
Yemek parası, yol parası, servis için verilen ücret, giyim yardımları, aile yardımları, yakacak yardımı, çocuk zammı, sağlık yardımı gibi ödemeler kıdem tazminatına esas kazanca eklenir. Söz konusu ödeneklerin miktarı şirketten şirkete farklılık gösterdiği için bunu ancak çalışanlar hesaplayabilir.
Yol izninin parası, işçinin ikamet ettiği bölge ve iş yeri arasındaki mesafeye ve kullandığı ulaşım şekline göre değişir. 4857 sayılı İş Kanununda yol ücreti ile ilgili herhangi bir zorunluluk bulunmaz.
Yemek ve yol yardımı ödemeleri yükseltildi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023 yılında uygulanacak gelir vergisi tarifesinin dilimlerinde artış yapıldığını da açıklamıştı. İstisna tutarlarının artırılmasıyla 51 lira olan yemek parası, 110 liraya, 25,5 lira olan yol parası da 56 liraya çıkarıldı.
Nakit olarak verilen yol yardımları gelir vergisi açısından istisna kapsamında sayılmamaktadır. Damga vergisi açısından, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 23'üncü maddesinde belirtilen ücretlere ilişkin kâğıtlar damga vergisinden muaf tutulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri