Yola terk, taşınmaz malikinin imar parseli elde etmesi için zorunlu değildir. Sadece ayırma işleminin yapılması yeterlidir. Ancak, kadastro parselinin yola ve yeşil alana giden kısımları ifraz edilerek imar parselleri oluşturulmadan inşaat ruhsatı verilemez.
Yola terk işlemi; imar planlarının uygulanması esnasında mal sahiplerinin gayrimenkullerinin tamamını ya da bir kısmını kamuya terk etmesidir. Kamuya terk olarak da adlandırılan bu işlem, imar planları çerçevesinde park, yeşil alan, oyun alanı gibi tesislerin kurulumu için yapılır.
Terk miktarı parsel yüzölçümünün %20'sine tekabül etmektedir. 18 uygulaması sırasında DOP oranı %25 olarak belirlendiği için bu parselden %5 daha DOP oranının kesilmesi gerekmektedir.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 15. Ve 16. Maddeleri gereği yapılan Yola Terk işlemleri müdürlüklerimizce kontrol ve tescil adımları yerine getirilirken uygulanan harç kapsamı yönünden farklılıklar olduğu gözlemlenmektedir. Yola Terk İşleminin yasal dayanağı 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 15. Maddesidir.
Daha önce 16. madde uygulaması ile yola terk gibi işlem gören parselden DOP kesintisi alınmaz. 18 uygulaması alanı içinde bulunan bazı tarihi ve özel yapılar bu uygulamanın başlatılma süresini uzatabilir veya bu uygulamaya dâhil edilmeyebilir.
İlgili 19 soru bulundu
2010/22 sayılı genelge gereğince yola terk işlemi; haritası ilgilisi tarafından serbest harita mühendisine yaptırılıp, kadastro müdürlüğünce de kontrol edilmesi gereken işlemlerdendir.
Yola terk ve yoldan ihdas İmar Yasası'nda yer almakta olan iki kavramdır. İmar çalışmalarının sorunsuz bir şekilde gerçekleşebilmesi için uygulama aşamasına geçilmeden önce yola terk ve yoldan ihdas işlemlerinin mutlaka gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Yola bırakma (terk), genel hizmet alanları (yol, yeşil alan vb.) ile ilgili olmasından ötürü, imar uygulaması (parselasyon) niteliğinde bir ayırma (ifraz) işlemidir. İmar uygulaması niteliğinde olması nedeniyle de, yola bırakma işlemi sonucunda, kadastral parsel imar parseline dönüşür ve “arsa” niteliği kazanır.
Tapuda yola terk işlemi yapmak için öncelikle tapu müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir. Başvurunuzda, taşınmaz malınızın hangi bölümünü yola terk etmek istediğinizi belirtmelisiniz. Bu işlem, noter aracılığıyla veya tapu müdürlüğünde düzenlenecek olan bir yazılı beyan ile yapılabilir.
Söz konusu hüküm şu şekildedir: “(Terk edilen) Bu yerlerin kullanılış şekli, yeni bir imar planıyla değiştirilip özel mülkiyete konu olabilecek hale getirildiği takdirde, bu yerler devir alınan idareye belediye veya özel idarece aynı usulle iade edilir.
Dolayısıyla bedelli terk ile bedelsiz terk arasında fark kalmamış durumdadır. Daha önce terk varsa, terk miktarını DOP oranına tamamlayacak kadar daha kesinti yapılacağını düzenleyen Yönetmelik maddesi ise, terkin bedelli ya da bedelsiz yapılmasına göre bir ayrım yapmamıştır...
Mevcut düzenlemedeki kamu ortaklık payları (KOP) kaldırılarak yerine düzenleme ortaklık payı (DOK) (bkz.dipnot 2) getirilmiştir.
Yapılan kesinti, uygulama sahasında kamunun yararlanacağı, MEB'e bağlı ilk ve ortaöğretim kurumları, yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, ibadet yeri ve karakol gibi tesisleri oluşturmak amacıyla yapılır. DOP oranı en fazla %40'tır.
Yola terk işlemi; imar planlarının uygulanışı sırasında, imar parsellerinin oluşturulabilmesi için taşınmaz mal maliklerince bedelli veya bedelsiz olarak taşınmazın tamamının veya bir kısmının imar planına uygun olarak kamu yararına (yola, yeşil alana, parka) terk edilmesi işlemidir.
Taşınmaz malların yürürlükteki imar planlarına göre, yolda kalan kısımlarının parselden ayrılarak tapu kaydından düşülmesi işlemi yola terk, evvelce yol olan kısımların mülkiyete konu olması halinde bu kısımların tescil edilmesi işlemi yoldan ihdas olarak adlandırılıp İmar kanununun 16. maddesine dayanarak ...
Yollar, özel mülkiyete tabi olmayıp, yararı kamuya ait mallardan olduğundan 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 715 ve 999'uncu maddeleri gereğince tescile tabi değildir.
Yola terk işlemleri 3 ayrı kurumun onayına tabi olmakla beraber her bir kurum bir öncekinin onayı ve üst yazısıyla kontrol ve işlem yapmaktadır.Bu kurumlar sırasıyla ilgili ilçe belediyesi, ilgili Kadastro Müdürlüğü ve ilgili Tapu Müdürlüğüdür.
Bedelsiz terk, henüz parselasyon yapılmamış yerlerde uygulama imar planında umumi hizmetlere ayrılmış alanların, malik tarafından ileri sürülen ifraz ve tevhit talebinin kabulü karşılığında malikin muvafakati ile kamu mülkiyetine kazandırılmasıdır.
İfraz işlemi müracaatını takip eden 30 gün içerisinde ilgili kurumlar tarafından incelemeler yapılır ve işlem sonuçlandırılır. İşlemin onaylanmasının ardından imar planı 15 gün içerisinde tapu müdürlüğüne teslim edilir. Tapu müdürlüğünün tescil işlemini 30 gün içerisinde gerçekleştirme mecburiyeti bulunmaktadır.
Tapu Müdürlüğünde satışı yapılmış bir parselden daha sonra yol geçmiş olmasında Tapu Müdürlüğünün sorumluluğundan bahsedilemez. Tapu Müdürlüğü, satışı yapılan her parselin daha sonra uygulanacak olan imar plânındaki durumunu bilemez. Bilse bile talep sahibine sözlemek gibi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Genel yola çıkmak için uygun bir yolu bulunmayan taşınmaz maliki, komşu taşınmaz maliklerinden kendisine uygun bir geçit verilmesini talep edebilir. Komşu taşınmaz malikleri kural olarak bunu yerine getirmek zorundadır.
Dedemin Arsasına Yol Gitmiyor, Dava Açabilir Miyim? Taşınmazına ait herhangi bir yol bulunmayan ya da mevcut olan yolun hiçbir şekilde elverişliliği bulunmayan taşınmaz sahipleri ya da taşınmazın mirasçıları, taşınmazları için yol yapılabilmesi adına geçit hakkının tesis edilmesi için mahkemeye başvurabilir.
(Plan lejandı Müdürlüğümüzde görülebilir.) (Kati ruhsat verilemez ibaresi: Merkezefendi Belediyesinden alınan cevaba göre yola terk işlemi yapılmadan inşaat yapılması mümkün değildir. Yola terk işlemi yapıldıktan sonra yeni alınacak tapu ve çap belgeleri ile imar durumu tanzim edilecektir.)
Yeni bir parselasyon işleminde, kamunun ortak kullanımına ait olacak alanların yaratılabilmesi için özel kişilere ait parsellerden düzenleme ortaklık payı (DOP) kesintisi yapılmaktadır.
İhdas etmek emlak literatürü içerisinde ise bir yolun kapanması sebebiyle oluşan taşınmaz malın, düzenlenecek haritaya göre yoldan ayrılmasını ifade eder. Bu duruma göre taşınmaz, bir parsel numarası altında ilgili belediyeye, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ya da Hazine adına tescil edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri