Su arıtma cihazı kullanılmasına rağmen bazen içme sularının bulanık olduğu gözlemlenir. Su arıtma cihazlarında bulunan filtrasyon sisteminin yetersizliği içme sularının bulanık olmasına neden olur. Verimli bir filtreleme yapılamaması suda kum, demir, kil, sülfür gibi maddelerin ve tortuların asılı kalmasına neden olur.
Arıtma suyu neden bulanık ise ,Suda bulunan ve suya bulanık bir görünüm veren askıda katı maddelerden kaynaklanır. Bu bulanık görünüm, sudaki parçacıkların ışığı emmesi ve dağıtmasından kaynaklanır. Askıda katı madde organik ya da inorganik olabilir. Parçacıkların küçük oluşu, bunların kolayca dibe çökmesini engeller.
Suyun bulanık olmasına neden olan maddeler arasında kil, silt, çok küçük inorganik ve organik madde, algler, çözünmüş renkli organik bileşikler ve plankton ve diğer mikroskobik organizmalar bulunur. Bulanıklık suyu bulanık veya opak hale getirir.
Filtrelerin işlevi bozulur: Su arıtma filtrelerinin doğru bir şekilde takılması, filtrelerin suyu doğru bir şekilde arıtmasını sağlar. Yanlış takıldığında, filtrelerin işlevi bozulabilir ve suyun içindeki zararlı maddeleri tam olarak filtreleyemeyebilir.
Membran filtrenin çalışıp çalışmadığını TDS metre iletkenlik ölçer cihazlarla anlayabilirsiniz. şebeke suyu basıncınız iyi ön filtreler tıkalı değil ama yine de su damla damla arıtıyor yada hiç arıtmıyorsa membran filtre arızalı demektir yenisiyle değiştirin düzelir.
İlgili 45 soru bulundu
Arıtma cihazlarındaki suyun beyaz, klorlu, kireçli, yağlı gibi akması Su arıtma cihazı ilk kullanımlarda ve filtre değişikliği zamanlarında ilk kullanılan suyun beyaz kabarcıklı, yağlı yada bulutlu bir görünümü vardır bu durum filtre içerisine giren havadan kaynaklıdır.
Su kalitesi ve kullanıma bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte ortalama verilerde sistem ön filtrelerinin yılda iki kere, son filtrenin de yılda bir defa ve membranın ise ortalama 2-3 yılda bir değişmesi tavsiye ediliyor.
Mineralden tıkanmış membranların temizlenerek tıkanıklığın giderilmesi bazen mümkündür. Membran yıkama kimyasalları (membran CIP kimyasalları) doğru sıralamada uygulanarak membran tıkanıklığının giderilmesi veya azaltılması mümkündür.
Bulanık Havuz Suyunu Temizlemenin 7 Yolu:
pH seviyelerini izleyin ve dengeleyin. Kalsiyum sertliği (CH) seviyelerini düzeltin. Geri yıkama filtresi ya da filtre maddesini değiştirin. Havuzdaki yabancı parçacıkları ve mineral kalıntılarını temizleyin, fırçalayın ve vakumlayın.
Öye yandan bulanıklığı fazla sular klorlandığı zaman çok daha zararlı ürünlerin ortaya çıkacağına işarettir. Bu yüzden iyi bir klorlama için bulanıklık 1 değerinden düşük olmalıdır.Bulanıklığın kaynağı endüstriyel kirlenme veya evsel kirlenme ve dogal bozulma olabilir.
Bulanıklığın nedeni; suyun içindeki askıda olan maddelerden, gözle görünecek büyük tortulara kadar herşey olabilmektedir. Bunlara örnek olarak kum, silis, kil, demir, sülfür, mangan, kalsiyum karbonat vb. maddeler verilebilmektedir.
Elektrik gücü olmadan çalışan cihazlar sayesinde musluğunuzdan sağlıklı ve içilebilir su tüketebilirsiniz. Şebeke sularındaki sağlığa zararlı mikroorganizma ve partiküller düşünüldüğünde bu sularla yemek yapmak oldukça sakıncalıdır.
Su arıtma cihazlarının filtreleri değiştirildikten sonra cihaz içerisinde filtrelerin temizlenmesi beklenmelidir. Yeni filtreler, su arıtma cihazı yerine monte edildikten sonra belirli süre su akıtarak yapılır. Filtre değişiminden sonra su arıtma cihazının da boşaltılması gerekiyor.
Ev tipi su arıtma cihazları, genellikle 1:3 veya 1:4 atık su oranı ile çalışır. Bu demek oluyor ki, 1 litre içme suyu elde etmek için 3 veya 4 litre atık su üretirler. Örneğin, 1 litre içme suyu elde etmek istediğinizde, su arıtma cihazı 3 veya 4 litre suyu işleyecektir.
İçme suyu kaynağı olarak kullanılabilecek “berrak” bir göl suyunun (arıtmadan önce) bulanıklığı 25 NTU kadar olabilir. Yağışlı havalarda yüksek hızlarda akan “çamurlu” bir nehir suyunun bulanıklığı 1000 NTU'ya kadar çıkabilir. İçme suyunda bulanıklık 1 NTU'dan fazla olmamalıdır.
Ozon gazı, kireçli suyun içindeki kalsiyum ve magnezyum iyonlarına etki etmez, ancak suyun daha temiz ve sağlıklı hale gelmesini sağlar. Distilasyon, kireçli suyun arıtılması için kullanılan bir diğer yöntemdir. Bu yöntem, suyun kaynatılması ve buharlaşmasını içerir.
Membranlar tıkanmaya başladığında sistemden az su çıkışı olur, bu durumda basıncı artırmak membran giriş ve çıkışındaki basınç farkı anormal yükselir,membranlar deforme olur ve membranların ürün suyuna hamsu karışmaya başlar. Bu durumda kimyasal yıkama yapılsa da membranlar kurtarılamaz.
Su damlama şeklinde akıyor ise membran filtre tıkalı demektir. Ana membranın tıkanmasının diğer sebebi uzun süreli kullanım sonucu kireç birikimi olmaktadır. Kireç ile gözenekleri kapanmış filtre su arıtma cihazı tahliye su sürekli devam eder. Eğer bu şekilde kireç görünüyor ise kireç membran ömrünü bitirmiş demektir.
Su arıtma tankına fazla hava basarsak ne olur? Tanka fazla hava basarsanız depoladığı su miktarı düşecek suyun akış hızı yani basıncı yükselecektir. Bunun tek zararı depoladığı suyun azalmasıdır. Fazla basılan havayı geri boşaltabilirsiniz.
Bu konuya daha önce dikkat etmemiş pek çok kullanıcı su arıtma cihazı filtre değişmezse ne olur gibi sorular sorabilir. Filtrelerin düzenli olarak değiştirilmemesi, suyun kalitesinin azalmasına neden olabilir. Tıkanan filtreler, suyun geçişini engeller ve suyun içindeki kirleticilerin giderilmesini etkiler.
Hangi Membran Filtre daha iyi? Dünyaca bilinen En iyi kaliteli mebran filtrelerden birisi Filmtec Membran Filtre 75 Gpd'dir. Aynı zamanda Türkiye'nin en iyi membran filtre olma özelliğine sahip olan Buzsu Code Membran Markasıda en iyi ve kaliteli membran filtresidir.
Bunun sebebi nedir? Bu beyazlığın sebebi borulardan kaynaklanır. Borularda basınçla duran su dışarıya çıktığında hem kabarcık oluşur hem de suyun rengi beyaz olur.
Beyaz akan suyun çözümü var mı? Bu durumun bir çözümü yoktur tamamen doğaldır ve geçmektedir ve çoğu zaman bu mikro kabarcıklar büyük kabarcıklar haline de dönüşür gazoz soda görünümünü alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri