Günümüzde yolcu gemileri turist taşıyan modern cruise gemileri ve kısa orta mesafelerde yolcu ve araç taşıyan feriler olarak ortaya çıkmaktadır.
Yolcu ve Taşıt Taşıyan Gemiler
Kruvaziyer gemiler, yüksek hizmet standartları sunan turistik yolcu gemileridir. Feribotlar, kısa mesafeli yolcu ve araç taşıyabilen gemilerdir.
Gemi Türleri Nelerdir? Gemiler, hareket ettiren kuvvet bakımından yelkenli, motorlu ve nükleer gemiler olarak sınıflandırıldığı gibi, insan veya eşya taşımaya tahsis edilmiş olmalarına göre de yolcu ve yük gemileri olarak ayrılmaktadır.
Yük gemisi, insanların, malların ve hayvanların bir yerden başka yere deniz yolu ulaşımı ile taşınmasını sağlayan gemidir. Yük gemisi, daha yavaş olmasına rağmen hava ulaşımından daha ucuz olduğu için hala tercih edilmektedir.
Ro-Ro gemileri araba, kamyon, römork, tren gibi hareketli yüklerin taşınmasını kolaylaştırır. Yükleme ve tahliye işlemleri genellikle geminin kıç kısmında bulunan rampalar aracılığıyla gerçekleştirilir.
İlgili 43 soru bulundu
Konteyner gemisi, uluslararası standartlardaki konteyner adı verilen kutuları taşımak için tasarlanmış, yük gemisidir.
Canlı hayvan gemileri; fareden deveye, kuştan balığa, inek, koyun, keçi ve benzeri küçük büyük her türlü hayvanların canlı olarak taşınmasında kullanılan ve özel bir donanıma ihtiyaç duyulan gemilerdir.
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
Deniz taşımacılığı, deniz taşımacılığı olarak da adlandırılır ve karayolu veya havayolu taşımacılığına göre daha büyük miktarda yük taşınabilmesi avantajına sahiptir. Deniz yolu taşımacılığı geniş bir acente ağı bulunur ve bu acente ağı, yüklemelerin sorunsuz bir şekilde yapılmasını sağlar.
Sintine: Gemilerin makine ve yardımcı makine alt tankları, koferdamlar, ambarlar veya benzer bölümlerinde oluşan sızıntı su ve yağlı atık suların biriktiği bölümlerdir.
Dökme yük gemileri, paketlenmeyen maden cevheri, hurda metal, hububat gibi dökme halde bulunan kuru yükleri taşıyabilen gemilerdir.
REKOR KIRACAK. Şu anda dünyanın en büyük yolcu gemisi unvanını Royal Caribbean filosunun bir diğer gemisi 'Wonder of the Seas' elinde bulunduruyor ve yaklaşık 355 metre uzunluğunda.
Wonder of The Seas şu anda dünyanın en büyük gemi unvanını koruyor ancak sırasını Icon of The Seas'a bırakacak gibi duruyor. Yolcu gemisi 236, 857 bin ton ağırlığında.
Yolcu gemisi, birincil işlevi denizde yolcu taşımak olan bir ticaret gemisidir. Bununla birlikte yolcu ve yük taşımak için tasarlanmış birçok gemi sınıfını içerir.
1- Tekne: Tekneler 20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren en yaygın kullanılan gemi türlerinin başında geliyor. 'En küçük gemi' olarak tanımlanmaktadır. Genellikle yolcu taşıma ve balıkçılık işlerinde kullanılır.
Kaptan gemiyi sevk eden ve yöneten kimsedir.
Denizyolu Taşımacılığı Türleri
Deniz taşımacılığı türleri, tramp ve liner olmak üzere iki ana başlıkta ele alınır. Her iki taşımacılık türü de farklı açılardan kazanım sağlamanıza yardımcı olur. Yük ve gemi sınıfına göre de farklılık gösteren denizyolu taşımacılığı, beş farklı kulvarda sınıflandırılır.
Deniz taşımacılığı, malların veya kişilerin denizlerde gemilerle taşınmasıdır. Bu taşıma biçimi hem dünya genelinde hem de Türkiye'de önemli bir rol oynamaktadır. Genellikle büyük miktarlarda mal taşıma ihtiyacı olan şirketler tarafından tercih edilen bir seçenektir.
Derinlik – Depth (D) : Gemi ortasında temel hattı ile ana güverte arasındaki düşey uzaklıktır. Fribord – Freeboard (f) : Gemi ortasında dizayn su hattı ile ana güverte arasındaki düşey uzaklıktır.
Eski zamanlarda gemiler çoğunlukla ahşaptı. Denizciler de bu sebepten geminin suya oturan kısmını tahta yiyen kurtlardan, midyelerden ve deniz yosunlarından korumak için; bakır boyası ile kaplarlardı. Boyaya kırmızı rengi veren şey de bakırdı. Bu sayede gemiler su altında toplanan şeyler yüzünden hasar görmezdi.
Osmanlı'da devlet adına tersanelerde ve gemi tezgâhlarında yapılan her geminin ayrı bir defterde kaydı tutulur ve “ miri “ gemi olarak bilinirdi.
Petrol tankeri, ham petrol ve işlenmiş petrol ürünleri taşıyan gemilere denilir.
Basit bir açıklama, Latince “gemi” kelimesinin – Navis – cinsiyetinin dişil olmasından kaynaklanmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri