Bu durumda arabanızın kontağını çevirmeniz, arabanızı birkaç kişi yardımıyla hareket ettirmeniz, arabanızın vitesini 2. Vitese takmanız ve araba hızlandıktan sonra ayağınızı debriyajdan çekerek gaza basmanız gerekmektedir. Diğer seçenek ise aracınıza yapacağınız akü takviyesidir.
Araç akülerinin düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır. Akü, seyir halindeyken bile bitebilir ve bu durumda da yolda kalmak kaçınılmaz olur.
kesinlikle akünün durumuna bağlıdır, eğer akü yepyeni bir aküyse 2-3 ay araç çalışmasa bile bişey olmaz, belki daha bile fazla, eğer akü eski veya ömrünü tamamlamak üzereyse bu süre çok soğuk havalarda 2 güne bile düşebilir.
Boşalmış bir aküyü şarj etmek için bir çift akü takviye kablosuna ve aküsü dolu, çalışır durumda bir diğer arabaya ihtiyacın olacak. Ardından aküleri takviye kablosuyla birbirine bağlamalı ve boşalan aküyü, işlevsel aküden enerji aktararak şarj etmelisin.
İlgili 30 soru bulundu
Akü, kendi kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir. Araç çalışırken akü devamlı sarj olur ve böylece beklenmedik anda bitme ihtimali azalır. Ancak bazı durumlarda akü daha kolay deşarj olur, yani boşalmaya başlar.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Akü, elektrik depolamaya yarayan bir ünitedir. Bu ünite, deşarj bir yapıya sahiptir. Yani durduğu yerde kendi kendine şarjı azalabilir ve kullanıldıkça da enerji depolayabilir.
Normalde araç aküleri, araba çalışırken kendi kendini şarj etmektedir. Ancak aküde bir arıza meydana geldiyse şarj olmayacak ve kısa süre sonra bitecektir. Bir araba aküsünün bitmesinin birçok farklı nedeni vardır, ancak akülerin bitmesinin en yaygın nedeni hava sıcaklığının çok yüksek veya çok düşük olmasıdır.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
“Akü bitince ne olur, aküsü biten araba nasıl çalışır?” gibi soruların yanıtı sık sık merak ediliyor. Akü bitince arabanın çalışması mümkün olmuyor. Anahtarı kontakta çevirince araca elektrik enerjisi gelmiyor ve dolayısıyla marşa da voltaj verilmiyor.
Boşalmış yada boşa yakın bir akünün sökülerek harici şarj cihazına bağlanması ve kapasitesinin en fazla %10 oranında şarjla 12 saatte doldurulması gerekir. Örneğin 60 Ah bir aküyü 5 Amper ile 12 saatte doldurmanız gerekir. Aracın dinamosunun şarj kapasitesi çok yüksektir.
Aracın aküsünün zayıf olması ile aracın stop etmesi arasın da bir alaka yoktur.
Aküsü Biten Arabanın Kapıları Nasıl Açılır? Akünün araç kapılarıyla ilgili doğrudan etkileyebileceği alanlar merkezi kilit ve uzaktan kumanda sistemi olacağı için, aracınızın aküsü bittiğinde kapıları anahtarla kolayca açabilirsiniz.
Akünün bitmesi aracınıza zarar verir mi sorusunun yanıtını şu şekilde verebiliriz: Aküsü biten araç çalışmayacaktır, çalışması için zorlamanız hâlinde ise motora zarar verebileceğiniz için aracınızın aküsü bitmişse PratikAraba ekibimize başvurmanızı tavsiye ederiz.
Akü Bitiş Süresi Nedir? Çok soğuk ve çok sıcak havalarda akü hızla tükenebilmektedir. Eğer hava çok soğuk veya çok sıcaksa aracınızı 4-5 günde bir çalıştırmanızı tavsiye ederiz. Normal zamanlarda ise 1-2 haftalık süreçlerde arabaların çalıştırılması tavsiye etmekteyiz.
Arabanızı Ara sıra Kullanmalısınız
Mümkünse, arabanızı haftada bir veya iki haftada bir çalıştırmak iyi bir fikirdir.
Yeni model araçlardaki ses sistemleri kontağa bağlı olduğu için kontak kapandığında kendini kapatır. Yolculuk yaparken müzik dinlediniz ve aracı kapattığınızda otomatik olarak radyonuz kapanmadı. Oto teyp çok az güç tüketmesine rağmen araç kapalıyken uzun süre teyp açık kaldığında aküyü bitirebilir.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Fakat tüm bunlarla beraber ortalama kullanımda kaynaklara göre akünün ömrü 4 ila 5 yıl arasındadır. Ayrıca araç sahipleri akü değişimi yapmadan önce akünün son kullanma tarihi olup olmadığını merak eder. Akülerin son kullanım tarihi üzerinde yazmaz.
Uzun süre kullanılmayan araçlarda oluşan sorunlar;
Parçalarda bulunan yağ mumlaşır, işlevsiz hale gelir. Sübaplar sıkışır. Süspansiyon sisteminde sorun. Teknik kısımların çalışmasını engelleyecek şekilde tozlanma olur.
5- Akü kutup başlarını ve bağlantı yerlerini temiz tutun.
Zaman içerisinde akü kutup başlarında oluşacak oksitlenme aracınızın çekiş gücünü zayıflatabilir.
Arabalar sürülmek için tasarlanmıştır, aylarca boşta oturmak için değil. Kullanılmadığında motor sıvıları bozulmaya başlar, yağlanmayan parçalar aşınmaya başlar ve daha da kötüsü hayvanlar içeri girerek ulaşabildikleri her şeyi çiğneyebilirler.
Aracınız ihtiyacı olan elektriği, aküde bulunan elektrikten harcıyor demektir. Kırmızı akü lambası yandığında, sıkıntıya girmemek için aracınızı stop etmeden, en yakın elektrikçiye gitmeniz gerekir. Stop ettiğinizde, akünüzde gerekli enerji kalmayacağı için tekrar çalıştırmanız, mümkün olmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri