Zeytinyağı, tane karabiber, karanfil ve defne yaprağını koyuyoruz. Özellikle defne ve karanfil sebzelerin tadı ile birleşerek yemeğe çok güzel bir aroma veriyor. Atlamamanızı tavsiye ederim.
Ete en çok yakışan baharatlar karabiber ve tuzdur. Et bir gün öncesinden marine edilmek isteniyorsa, zeytinyağı ve biberiye kullanılabilir. Yumuşak bir ete terbiyeye gerek yoktur. Taze baharat, kekik, biberiye, karabiber, soğanın suyu ete lezzet katacak malzemelerdir.
Özellikle de yahnilerde soğan ve karanfil uyumu müthiş bir lezzet oluşturur. Karabiber, kırmızı biber, karanfil, kişniş, defne yaprağı ve kekik ise, kökte harcı için en önemli baharatlardan. Köri ise genellikle kırmızı et ve tavuk etinin vazgeçilmezleri arasında.
Haşlama suyuna bir tutam karbonat ile etler daha yumuşak kıvamda pişer.
Kimyon özellikle dana etinden yapılan köftelere çok yakışan bir baharat. Köftenin bu sadık eşlikçisi, dana eti dilimlerine de lezzet katıyor. Kimyonu marinat soslarında da kullanabilirsiniz. Gerçek şu ki kimyonsuz bir kırmızı et yemeği düşünülemez.
İlgili 43 soru bulundu
Tarifine göre ete hem farklı tatlar katmak hem de sert eti yumuşacık yapmak için marinasyona güvenebilirsin. Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Et haşlama sürecinde etinizi daha lezzetli hale getirmek için sarımsak, defne yaprağı, tane karabiber, tane kimyon, kekik gibi malzemelerden de destek alabilirsiniz.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek hem de yumuşak olacaktır.
Tuzsuz Pişirin
Et yemeklerine eklenen tuz, etin sertleşmesine neden olur. Dolayısıyla daha iyi bir sonuç için tuzu et piştikten sonra eklemeye dikkat etmek gerekir.
Eti pişirmeden önce tuzlayıp 1-2 saat dinlendirmek yumuşamasını sağlayabilir. Pişirme aşamasına geçmeden önce fazla tuzu bir bez yardımıyla alın. Etin yumuşacık lokum kıvamında olması için, mutlaka marine edilmesi gerekir. Eti marine sosuyla harmanladıktan sonra buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
Kırmızı et tarifleri için; taze ya da kuru kekik, kuru soğan ve sarımsak tozları, hardal tohumu, kişniş tohumu, karanfil, defne yaprağı, tarçın, zerdeçal, kimyon, kırmızı biber ve karabiber çeşitleri.
Karanfil direkt ağıza alınarak veya yutularak tüketilebilir. Toz hali yemeklere baharat olarak ilave edilir.
Baharatları seçmek kadar yemeklere ekleme zamanları da oldukça önemlidir. Taze baharatları (kekik, nane, maydanoz gibi) yemekleri servis etmeden hemen önce kullanmak gerekir. Bunun yanı sıra hazır baharat karışımlarını ve çeşnileri de, pratik bir şekilde yemeğinize ekleyebilirsiniz.
Mantarlı Et Sote İçin Gerekli Malzemeler 400g dana kuşbaşı et 5 yemek kaşığı sıvı yağ 1 adet soğan 2 adet yeşil biber 2 adet kırmızı biber 1 yemek kaşığı domates salçası 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı pul biber 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı kekik 1 su bardağı sıcak su 500g kültür mantarı 1 tatlı kaşığı tuz ...
Kavurma etine lezzet katan baharatlar ise kişisel tercihe göre değişebilir. Ancak genel olarak kullanılan baharatlar şunlardır: tuz, karabiber, kırmızı biber, kekik, kimyon ve sarımsak. Bu baharatlar etin suyunu çekmesine ve aromasını arttırmasına yardımcı olur.
Kırmızı tane biber “Peru biber ağacı” isimli bitkiden elde edilen bir çeşit biberdir. Karabiberin tadına ihtiyaç duyduğunuzda ama daha gösterişli bir baharat kullanmak istediğinizde kırmızı tane biber seçebilirsiniz.
Et haşlama tariflerine lezzet vermesi ve et haşlama suyunun daha vitaminli olması için içerisine havuç ve patates eklenir. Aslında klasik et haşlama tariflerinin içerisine patates ve havuç eklendiğinde sebzeli et haşlama tarifi olarak da aynı şekilde yapılıyor.
Et bir süre haşlandıktan sonra bir kenara alın. Ardından tencereye yağ koyun. Yağlı sevenler etin kendi yağından bir miktar koyabilir. Yağın içine kimyon, karabiber, kekik, tuz ve pul biber serpin ve 5 dk karıştırın.
Özellikle son iki örnekte suda çözünen proteinlerin başlama suyuna geçmesi etin besin değerinde kayda değer bir kayba, suyun da besin ve kalori değerinin önemli miktarda yükselmesine yol açar, dolayısıyla haşlama suyunun atılmayıp kullanılması gerekir.
Haşlama yapacaksanız sıcak su ile haşlayın, et pişmeye yakınken tuz atın. Daha leziz olmasını isterseniz süt, sıvı yağ, soğan suyunu karıştırıp eti terbiye edin ve yaklaşık 3 saat bekletin.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Et pişmeden önce tuz eklememelisin.
En zor pişen, sizi mutfağa uzun süre zincirleyen yemekler kuşkusuz etli yemeklerdir. Bunun sebebi de etin çok uzun zamanda pişmesidir. Etin pişmesini hızlandırmak aslında zor da değil. Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Baharatları eklemelisiniz. Haşlama için en uygun etler kemikli, özellikle kuzu gerdan ve ilik kemiği içeren parçalardan olmalıdır.
Tencerede pişen kekikli et yemeğini sıcak olarak servis edebilirsiniz. İsteğe göre tencerede et yemeğinin içine kekiği azaltıp, çoğaltabilirsiniz. Tencerede et yemeği oldukça lezzetli ve kolay bir ana yemektir. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri