Dişi köpekler senede 2 defa olmak üzere kızgınlık diye adlandırılan üremeye hazır oldukları döneme girerler. Bu dönemde köpekte fiziksel ve davranışsal bir takım değişiklikler gözlemlenebilmektedir. Dişi köpekte kızgınlığa girme cinsel olgunluğun da başlaması anlamına gelmektedir.
Kızgınlığa giriş döneminde hormonal aktiviteler başlar. Dış görünüşte cinsel organın büyümesi ve kanamanın başlaması ile anlaşılır. İştahsızlık, huzursuzluk, su içme isteğinde artma ve sık idrar yapma görülür. Çoğu köpek sıklıkla cinsel organını yalar.
Erkek köpeklerin kızgınlık döneminde olduğunu gösteren en tipik belirti saldırgan tavırlardır. Kortizol ve testosteron adı verilen hormonlardaki değişim huzursuzluk yaratacağı gibi çok havlama ve özellikle geceleri ulumayla kendini belli eder. Dikkatsizlik erkek köpeklerde kızgınlık dönemi belirtileridir.
Kızgınlık dönemi ortalama olarak 3 hafta sürmektedir ve bir köpek çoğunlukla 6 ila 8 ayda bir kızgınlık dönemine girecektir. Pek çok ırkta, köpekler yaklaşık 6 aylık olduklarında ilk kızgınlık dönemine girmektedir; ancak bunun daha erken ya da daha geç olması da mümkündür.
Kızgınlığın önlenmesi, hem yumurtalıkların hem de rahmin alındığı, dişi köpeğin kısıtlaştırılması (kastrasyon) ile mümkündür. Her halükarda, kısırlaştırma işlemi için en az bir veya iki kızgınlık döneminin geçirilmesini beklemeniz tavsiye edilir.
İlgili 31 soru bulundu
Vaginanın vulva dudaklarından dışarı çıkması olayıdır. Prolapsus vagina daha sık çiftleşme sırasında kenetlenen hayvanların zorla birbirlerinden ayrılması sonucu karşılaşılan bir durumdur. Güç doğumlarda vaginanın zorlanması da bir sebeptir.
En net ve yalın haliyle bir cevap arıyorsanız, evet köpekler regl olur ve bu durum aynı insanlarda olduğu gibi belirli periyodlarla gerçekleşir. Yetişkinliğe adım atan her dişi köpek, özellikle 6-8 aylık olduğu dönemden bir yaşına uzayan süreçte regl olmaya müsaittir. Her köpekte bu süre değişecektir.
Köpeğiniz regl boyunca mahzunlaşıp dinlenmek istiyorsa onun üzerine gitmeyin. Yürüyüş, mama ve oyun gibi günlük rutinlerini yerine getirmek istemiyorsa köpeğinizi zorlamayın. Ona gösterdiğiniz ilgi ve şefkati regl döneminde artırmanız daha uygun olacaktır.
Genel olarak bakıldığında köpekler yılda iki kez çiftleşirlerken, çiftleşmeyi dişi köpekler belirler. Önemli olan dişi köpeklerin kızgınlık dönemine girmeleri ve erkeği kabul etmesidir. Etik olarak bakıldığında köpeklerin yaşını doldurmadan çiftleştirilmesi hem sağlıkları hem de gelişimleri için uygun değildir.
Öte yandan, dişi köpeklerin regl başlangıcında gelen açık renkli kanama; köpeğinizin regl olduğunu anlamanızı engelleyebilir. Zaman içerisinde kanamanın rengi koyulaştığında ve belirtiler arttığında köpeğinizin adet döneminde olduğunun bilincine çok daha kolay varabilir ve buna yönelik önlemler alabilirsiniz.
Kızgınlık döneminde köpekler, kızgınlık hormonunun aşırı salgılanması nedeniyle tüy dökülmesi yaşayabilirler.
Çoğu köpek ırkları 4-10 ay ( ortalama 7 ay ) aralıklarla östrus ( kızgınlık ) gösterir.Mevsimin kızgınlık zamanıyla ilgisi genel olarak yoktur, yılın her hangi bir mevsiminde kızgınlık gösterebilirler.
Dişi köpeklerde ovulasyon kızgınlığın başlamasından kısa bir süre sonra olur. Çiftleşme olsa da döllenme kızgınlığın 4. gününden önce olmaz. Kızgınlık sürelerinde de değişiklikler vardır. 4-13 gün olmakla beraber ortalama 9 gündür.
Çiftleşme sırasında, erkek köpek arkadan gelip dişinin sırtına çıkar ve belini ön ayakları ile kavrar. Sonra hızla kalçasını ileriye itip penisini dişinin vajinasına sokar. Sperm boşalımı meydana geldikten sonra, köpekler 10-30 dakika boyunca ayrılmazlar. Buna 'kilitlenme' denir ve son derece normaldir.
Yavrular cinsel olgunluğa eriştiklerinde ana-babaları ve kendi öz kardeşleri ile çiftleşebilmektedir.
Fakat ameliyat sırasında kızgınlık dönemine girmelerini sağlayacak üreme hormonları alındığı için hormonları çiftleşme için uygun seviyeye gelmez. Diğer bir deyişle dişi köpeklerin kısırlaştırıldıktan sonra çiftleşmesi çok mümkün değildir. Erkek köpeklerde ise çiftleşme gerçekleşebilir.
böyle bir çiftleşmeden bir hayvan oluşmaz.
Köpekler ilk periyodlarında çiftleşerek hamile kalabilirler. Zaten doğada da genellikle böyle olur.
Bu şekilde erkeklerin dikkatini çekmeye çalışırlar. Vajinal sitolojidegenellikle epitel hücreleri görülür. Köpek türleri ortalama olarak yılda iki defa östrüs dönemine girerler. Küçük ırk köpeklerde bu süre dört ayda bire kadar düşerken büyük ve dev ırklarda iki yılda bire kadar çıkabilmektedir.
Regl dönemi köpeğin kızgınlığa girdiğinin belirtisi olup en az 21 gün boyunca sürmektedir. İlk kez köpek sahiplenen kişiler için bu durum şaşırtıcı ve tuhaf gelebilir. Yavru köpek sahiplenen kişiler ortalama 6 ay içerisinde dişi köpeklerinin kızgınlığa girdiğine şahir olabilirler.
Bazı insanlarda regl döneminin oldukça ağrılı geçmesinin yanı sıra, bazı insanlarda da hiçbir ağrı hissedilmeden regl dönemi atlatılmaktadır. Köpeklerde de bu durum tamamen aynıdır. Bazı köpekler regl döneminde oldukça ağrı çekebilirken, bazı köpeklerde herhangi bir ağrı oluşumu meydana gelmemektedir.
Dişi köpeklerin regl döneminde evin içinde oturdukları yerlere leke bırakmasının önüne geçmenize yarar. Elastik ve ayarlanabilir bel yapısı sayesinde köpeğinizin vücuduna mükemmel şekilde oturur.
Çiftleşme sırasında erkek, dişiyi arkadan bağlar ve ön bacaklarıyla orta bölümünü kavrar. Hızlı pelvik kasılmalar, penetrasyon ve boşalma gerçekleşene kadar devam eder. Pelvik kasılmalar sona erdikten sonra, erkek köpek ve dişi köpek 10 ila 30 dakika boyunca ayrılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri