Yolu (yolunu) şaşırmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
"Yolunu Şaşırmak" deyimi, kelime anlamıyla yanlış yola girmek veya doğru yolu kaybetmek anlamına gelirken, mecazi olarak bir kişinin hayatında yanlış kararlar alarak doğru kabul edilen yoldan sapması veya hedeflerinden uzaklaşması anlamında kullanılır.
[1] Hangi yola gideceğini kestirememek. [2] Kötü yola sapmak. [3] Doğru yolu bulamamak.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Yolunu kaybetmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Yoluna koymak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir işi olumlu bir duruma sokmak, istenilen şekle getirmek. “İşlerini kısa zamanda yoluna koymayı başardı.”
İlgili 24 soru bulundu
"Yolunu Beklemek" deyimi, genellikle birinin gelmesini sabırla veya umutla beklemek anlamına gelir. Bu ifade, bir kişinin bir başkasının varmasını, ulaşmasını veya bir yere gelmesini beklediği durumlar için kullanılır.
Deyim, dil biliminde, kavramları, durumları hoşa giden bir anlatımla ya da özel bir yapı veya söz dizimi içinde belirten ve çoğunlukla gerçek anlamlarından ayrı anlamlara gelen sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğu ya da cümledir.
Herhangi bir yere doğru gitmeye başlamak yolunu tutmak şeklinde ifade edilir. Özellikle belirlenmiş bir yol ya da yöne doğru kişinin hareket etmesi olarak da anlatmak mümkün.
Yola çıkmak hem gerçek hem mecazi anlamda kullanılan bir deyimdir. Bir yerden bir yere ulaşmak için bulunduğu noktadan ayrılmak, o yine doğru hareket etmek yola çıkmak deyimini açıklamaktadır. Araca binmek, yol üstünde durmak, yol üzerinde hareket etmek yola çıkmak deyiminin gerçek anlamıdır.
Rüyada yolda kaybolmak; Rüyanızda asfalt yolda kaybolduğunuzu gördüyseniz, hızlı çıktığınız kariyer basamaklarından sert bir düşüş yaşayacağınızın işaretidir. Toprak veya patik yolda kaybolduğunuzu gördüyseniz, ailenizi geri plana ittiğiniz, onlarla ilgilenmediğiniz ve sözlerini dinlemediğiniz şeklinde yorumlanır.
Rüyada Kaybolmak ve Yolunu Bulmak; Kuracağı hayırlı ve doğru bir ortaklık ile işlerinin ve kazancının artmasını sağlayacağına, sorunlarından çok kısa bir zamanda kurtulacağına tabir olunur.
Günlük hayatta sıkça kullanılan kelimelerden biri süksedir. Sahip olduğu zengin anlamlar sayesinde pek çok kavramın yerini tutabilir. Sükse kelimesinin bulunduğu deyimler arasında sükse yapmak bulunur.
Yolda kalmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
kaza, doğal afet vb. sebeplerden olayı yolda ilerleyememek, gideceği yere varamamak.
İçine çekmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Genel anlamı itibariyle yüzü kızarmak, uzanıp sıkılmak ve bu doğrultuda rahatsız olmak üzerinden değerlendirilir. Özellikle kişinin yüzünün kızarması doğrultusunda duygularını ortaya çıkarması anlamı eşliğinde kullanılan bir deyimdir.
Bağrına basmak, bir kişiyi kabullenmek, olduğu gibi sevmek ve korumak gibi anlamlara gelen bir deyimimizdir. Bağrına basmak deyimi, kucaklamaktan gelmiştir. Kucaklamak, kucak açmak aynı zamanda kişiyi bağrına basmak ile aynı anlamı taşımaktadır.
"Peşinden koşmak", Türkçede birisine veya bir şeye büyük bir ilgi ve arzuyla ulaşmaya çalışmak, elde etmeye çalışmak anlamında kullanılan bir deyimdir.
Nefesi kesilmek deyiminin anlamı ilk olarak hayran olmak ya da etkilenmek demektir. Nefesi kesilmek deyiminin bir diğer anlamı ise güçlükle soluk alacak duruma gelmek, soluğu durmak ve zor nefes almak anlamlarındadır. Bu durumları anlatmak isterseniz nefesi kesilmek deyimini cümle içinde kullanabilirsiniz.
Betül Eyövge Yılmaz on X: "Türkçede deyimler ayrı yazılır. Ancak "vazgeçmek" deyimi gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Yolunu yapmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
: Bir işi olumlu sonuca ulaştıracak ya da mümkün kılacak girişimde bulunup hazırlık yapmak veya tedbir almak.
Deyimler, atasözleri gibi kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin tümü ya da bazıları değiştirilip yerine -aynı anlamda da olsa- başka sözcükler konulamaz veya söz dizimleri değiştirilemez. Örneğin; kabak tadı vermek yerine kabak kokusu vermek denemeyeceği gibi, ağır başlı yerine de başı ağır kullanılmaz.
Baklayı ağzından çıkarmak: Gizli tuttuğu şeyleri açıklamak, söyleyemediği şeyleri sabrı tükenince söylemek. Baltayı taşa vurmak: Farkında olmadan karşısındakini rahatsız ede cek, kızdıracak söz söylemek. Bardağı taşıran son damla : Sonunda insanın sabrını tüketen, olum suz tepki yaçatan söz, davranış vb.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
Yarı yolda bırakmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Verilen desteği, yapılan yardımı sonuna kadar götürmemek. “Sana nasıl güvenebilirim, beni kaç kez yarı yolda bıraktın.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri