Bu sıva türü, özellikle geleneksel ve doğal bir estetik görünüm sağlamak amacıyla tercih edilir. Kara sıva, genellikle taş yapıların ve ahşap binaların dış cephelerinde kullanılır. Ayrıca iç mekanlarda da dekoratif bir etki yaratmak için tercih edilebilir. Kara sıva, dayanıklı ve su geçirmez bir yapıya sahiptir.
Kaba sıva; bina yapım esnasında, duvarlar yapıldıktan sonra duvarların dış etkilerden, (yağmur, don, güneş gibi) korunması, binanın ömrünü uzatması gibi unsurların yanında sıva ile düzgün ve pürüzsüz bir yüzeyin elde edilmesi için gerekli olan bir uygulamadır.
Binaların dış cepheleri ile iç cepheleri arasındaki dengeyi sağlayarak estetik bir görünüm kazandıran sıva, duvar yüzeylerine ince bir katman halinde uygulanmaktadır. Katman malzeme olarak kullanılan sıva, duvarların pürüzsüz olmasını, düzelmesini ve boya yapılmaya hazır hale gelmesini sağlar.
İç ve dış mekânlarda, Duvar ve tavanda, Tuğla, gazbeton, beton, brüt beton, bims ve briket gibi yüzeylerde kullanılır.
Kaba sıvanın duvarda sabit kalabilmesi için yüzeye bir kat harç serpilir. Sıva işleminde 1 ölçekli çimento ve 3 ölçekli kum kullanılabilir. Kaba sıva için 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu, 9 ölçü kum ve ince sıvada 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu kullanabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Hava sıcaklığı 20°C'nin altında yapılan sıva uygulamasında 24 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Daha sonra 12 saat ara ile en az üç kez sulanmalıdır. Sonrasında uygulama yüzeyinin 1 hafta boyunca nemli kalması sağlanmalıdır. Daha pürüzsüz bir yüzey elde etmek için üzeri FİXA İnce Siva ile sıvanır.
Kara sıva, bir inşaatın kabası tamamlandıktan sonra yapılan ilk uygulamadır. Kalınlığı ortalama 2-4 cm olan kara sıvadan sonra kalınlığı 0.5 – 1 cm arasında değişen ince sıva uygulaması yapılır.
Su Geçirmezlik: Kara sıva, su geçirmez özelliklere sahiptir. Bu özelliği sayesinde yapıların iç mekanlarını suya karşı korur. Duvarlarda nem ve rutubet oluşumunu engeller, böylece sağlıklı bir yaşam ortamı sağlar. Termal Yalıtım: Kara sıva, yapıların içindeki ısı dengesini korumada etkili bir rol oynar.
Kaba sıva uygulaması; tuğlalar arasındaki boşlukları doldurarak boşluksuz bir duvar oluşturmamızı sağlamaktadır. Bina oturma ve hareketlerinde duvarlarda oluşabilecek kılcal sıva çatlaklarını engellemektedir.
Kara sıva inşaatın kaba halinin bitimi akabinde yapılan ilk uygulamadır. Çimento, kum, su ile hazırlanan bir karışımdır. Aynı işlem çimento yerine kireç ile de uygulanmaktadır. Boya öncesi veya kaplama öncesi yapılan bir işlemdir.
Kaba sıva ihtiyacı olan tuğla ve bimsblok duvarlarda 1 . Çimento, 1. Kireç, 6 Kum (hacimsel) karışımlı harç ile kaba sıva yapılabilir.
Kaba ( Kara ) Sıva
Sıvanın kalınlığı 3 cm olmalıdır.Sıvanın muntazamlığı mastar ya da ip çekilerek kontrol edilmelidir. Kaba sıva yüzeye genellikle 2 katman halinde uygulanır. Kaba sıva harçları istenilen amaca göre farklı malzemelerle yapılabilir.
Kara sıva üzerine kaba alçı yapıldıktan sonra üzerine saten alçı yapılır. Tabi tüm bu alçı işlemlerinin yapılması için aslında oda sıcaklığının sağlanması gerekir. Aşırı soğuk/sıcak havalarda yapılması tavsiye edilmez. Bu esnada kapıcıların da sıvadan sonra ölçü alması gerekir.
İnşaatların kaba halinin bitimi sonrası ince işlere geçişteki ilk uygulamadır. Su, çimento ve kum ile hazırlanan bir karışımdır, boyadan önce duvarlara ve tüm yüzeye uygulanır. Çimento yerine kireç ile hazırlanan karışım genel olarak yumuşak bir kıvamda olduğundan uygulaması kolaydır.
Silikonlu boyalar ile yağlı boyalar, alçı boyamada tercih edilen boya çeşitleridir. Alçı üzerine duvar boyama yapmadan önce, iki defa astar çekmen ve kurumasını beklemen gerekir. Kaba inşaatın bitimiyle yapılan kara sıva yerine alçıyı boyamak, çok daha kolay.
·SIVA : Kaba Sıva = 1m3 Kaba Kum + 200 Kg Çimento + 0,170 m3 (7 Torba) Kireç ile ortalama 2 CM. KABA SIVA Harç ilk aşamada 150 lt. su kattıktan 2 saat sonra 4 torba çimento ve 100 lt daha su katılarak hazırlanır.
Yapılamaz. Sıva üzerine Kaba alçı sonrasında saten alçı çekilmiş yüzeye zımpara ve astar sürüldükten sonra boya veya kağıt yapılabilir.
Kara sıva genelde çimento esaslı sıva için kullanılır. Kaba sıva ise hem alçı hemde çimento esaslı sıva için kullanılabilir.
Sıvasız duvara mantolama yapılır mı, evet yapılır ama kaba sıvalı olursa daha iyi olur. Bazı duvarlarda çok çukurlu ve terazisi bozuk olursa mecburi kaba sıva ister. Sıvasız veya tuğlalı duvarlar yapılacak işlemler hemen hemen aynı.
Çelik Sıva, makine ile atıldığı için çok fazla vakit kazandıran ve bu nedenle de kaba alçı veya kara sıva (çimentolu kaba sıva) yerine kullanılan çimento esaslı el ve makine sıvasıdır. Daha çok iç cephede uygulanan bu ürün, dış cephede de kullanıma uygundur.
Tadelakt Sıva
Başlıca faydalarından biri, su geçirmez ve son derece dayanıklı olması, ıslak odalar ve mutfaklar da dahil olmak üzere her türlü uygulama için mükemmel hale getirmesidir.
4041 KALEKİM İNCE SIVA
İç ve dış mekanlarda yapılardaki boyama, seramik kaplama, yalıtım öncesinde düzgün yüzey sağlamada, Çimento esaslı kaba sıva, beton ve brüt beton yüzeylerde, Tuğla, bims, duvar ve tavanlarda kullanılır.
Doğrudan güneş ışığı altında, siste, sert rüzgarlı dönemlerde, yoğun nem ya da yağış ortamında sıva uygulaması yapmaman gerekir. Sıva, uygulandıktan sonra yağmur ve güneş gibi hava koşullarından korunmalıdır. Sıvanın üst katını dış cephe boyaları ile boyayarak dayanıklı hale getirebilirsin.
Elektrik tesisatı malzeme ve işçiliği ortalama 50.000 TL, su tesisatı malzeme ve işçiliği yaklaşık olarak 60.000 TL para tutar. Duvar örülmesi için harç 12.000 TL, sıva yapılması için kullanılan hazır sıvaya ise 17.000 TL para gider.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri