Yönelim becerileri; kişinin pozisyonu ve çevresindeki önemli nesnelerle ilişkisini belirlemek için görme, işitme, koklama, dokunma duyularını kullanma sürecidir. Bağımsız hareket ise; güvenli, etkili ve bağımsız olarak hedefe doğru hareket etmesi anlamına gelmektedir.
Bağımsız Hareket (Dolaşma) : Görme yetersizliği olan kişinin, bağımsız hareket tekniklerini ve diğer duyularını kullanarak güvenli şekilde bir yerden başka bir yere gidebilmesidir. Yönelim ve bağımsız hareket, görme engeli olan kişilere mutlaka kazandırılması gereken becerilerdendir.
Gören rehber, görme engelli kişinin hızlı, güvenli ve verimli bir şekilde hareket etmesine yardımcı olur. Uzun baston bağımsız hareket için en fazla önerilen yardımcı araçtır.
Projenin temel amacı, görme engelli öğrencilerin yönelim ile bağımsız hareket becerilerindeki düzeylerinin değerlendirilebilmesi için standardize edilmiş değerlendirme aracını (YÖBDA) geliştirmektir.
İlgili 17 soru bulundu
Yönelim becerileri; kişinin pozisyonu ve çevresindeki önemli nesnelerle ilişkisini belirlemek için görme, işitme, koklama, dokunma duyularını kullanma sürecidir.
DAİRESEL ARAMA YÖNTEMİYLE NESNE BULUR.
Eli ile daire çizer. Elini sağdan sola doğru çevirerek daire çizer. Elini bir el boyu ileri götürür. İkinci ve üçüncü basamakları tekrarlayarak nesneyi bulur.
Bastonun kıvrık baş kısmı engele çarpıldığında elin yaralanmasını önler. Çapraz Baston tekniği ile yürünürken bazı ülkelerde baston ucunun yere değdirilmeden bir santimetre kadar yukarıda tutularak yürünmesine karşılık baston ucunun yere dokunması daha güven vericidir. Ayrıca kol da yorulmaz.
Braille Daktilolar
Braille yazı sisteminde bir yazı yazma aracıdır. Daktilo üzerindeki her tuş, altı noktanın bir noktasını basar. Daktilo üzerinde satır atlama (bir alt satıra geçme) tuşu, bir kutu geri alma tuşu, kelimeler arası boşluk verme (space) tuşu ve kâğıt çevirme (şaryo) yer almaktadır.
Temel Hareketler Dönemi
becerilerin kazanıldığı dönemdir. Bu temel beceriler koşma, atlama, sıçrama, sekme, yakalama, fırlatma, topa ayakla vurma gibi hareketlerdir.
Temel hareket becerilerinin kazanılması, çocuğun sosyal ve duygusal gelişimi üzerinde önemli rol oynar. Temel hareket becerilerin kazanılmasında güç, esneklik, denge, dayanıklılık, hız, çeviklik, koordinasyon gibi faktörler etkilidir.
Dengeleme hareketleri ( eğilme, esnetme, düşme-kalkma, dönme, ağırlık aktarma, atlama-konma, denge, itme, çekme v.b.) Nesne kontrolü gerektiren hareketler ( atma, yakalama, vuruş, yuvarlama, durdurma, raketle vurma v.b.)
Temel hareket becerisi olarak; spor ve gelişmiş aktivitelere temel oluşturan koşma, yakalama, zıplama, atlama, fırlatma, sekme, topa ayakla vurma, topu tutma, ayakkabı bağlama, yazı yazma gibi büyük ve küçük kas hareketlerinden oluşan hareketlerin tümü gerçekleştirilir.
Hareket Eğitiminin Amaçları;
Yeterli hareket tepkileri kazandırmak, Çocuğun fiziksel çevresi içinde kendinin ve bedenini kullanma kapasitesinin farkına varmasını sağlamak, Koordinatif ve motor becerileri geliştirmek, Kuvvet, dayanıklılık, koordinasyon ve esnekliği geliştirmek.
Bağımsız yaşam becerileri, öz bakım becerilerinden basit ev işlerine, alışveriş yapma becerilerinden basit yemek hazırlama becerilerine, boş vakit değerlendirme becerilerinden bağımsız yolculuk becerilerine, kadar uzanan geniş bir yelpaze içinde ele alınmaktadır.
Braille alfabesi veya Körler alfabesi; 1821 yılında Louis Braille tarafından geliştirilmiş görme engelli insanların okuyup yazması için kullanılan bir alfabe yöntemidir.
bu kurs görme engellillerin yazısı olan "braille" yazının görme engelli olmayanlar tarafından öğrenilmesini hedefler. harfler, imla işaretleri, rakamlar, matematiksel işaretler ve müzik özelindeki işaretlerin braille karşılığını öğrenecekler.
Daktilo ya da yazı makinesi, bir klavye aracılığıyla harekete getirilen harfleri mürekkepli bir sistem yardımıyla kağıda basarak yazı yazan makine.
Beyaz bastonlar pek çok ülkede kör veya görme engelli kişilerin bir sembolü olarak biliniyor. Beyaz baston, görme engellilerin kullandığı en çok bilinen araçlardan. Tamamen beyaz bastonlu bir insan görürseniz, bu genellikle kör ya da belli bir düzeyde görme engelli oldukları anlamına gelir.
Görme engelliler ( total kör, az görenler) ,in bağımsız hareket edebilmesini sağlayan araca Beyaz Baston denir. Körler başkasının yardımı olmaksızın kendi başlarına yürüyebilmek için baston kullanırlar.
Ham madde olarak daha çok ağaç parçaları kullanılan bastonların; ortopedik, asa tipi, kendinden saplı, takma saplı, kakmalı, oyma ve işlemeli gibi farklı türleri bulunur.
Izgara araması, başlangıçta tanımlanan hiper-parametre değerleri ızgarasından, en uygun hiper-parametre kümesi üzerinde kapsamlı bir arama işlemi gerçekleştirir. [27]. Rastgele arama algoritmasi ise uygun hiper- parametre kümesini bulmak için ızgara içerisinde rastgele gezinir [28].
“Teknik Kurtarma” eğitimi; emniyetli şekilde ulaşılamayan yamaç, uçurum benzeri ortamlarda çeşitli kazalara müdahalede bulunmak amacıyla; ipli sistem ile teknik sedye tahliyesi için neler yapılması gerektiğinin anlatıldığı 4 günlük bir eğitim programıdır. 2 eğitmen 1 asistan eşliğinde, 9-18 kişilik gruplara verilir.
Rehberle yürüme görme yetersizliğinden etkilenmiş olan küçük çocuğun tehlikelerle karşılaşmasını engelleyecek ve rehberin bedenindeki değişikliklerden yukarıya çıkıldığını, eğimli bir arazide yürüdüklerini fark ederek rahatça yürüyebilecektir.
Öğrenmeye hazırlık becerilerini temel olarak çocuğun öğrenmesini kolaylaştıran ve dikkatini derse/çalışmaya aktarmasına yardımcı olan beceri ve davranışlar olarak tanımlayabiliriz. Bu konuda aklınıza gelebilecek bütün davranışlar sıralanabilir. Öğrenmeye hazırlık becerileri eğitime başlar başlamaz edinilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri