Farklı aşılar aynı anda uygulanabilir mi? Evet aşıların pek çoğu aynı anda uygulanabilir. İnaktif aşılar aynı anda yapılmadı ise farklı aralıklarla uygulanmasında sakınca yoktur. Ama canlı aşılar ve özellikle de cilt içine uygulanan iki canlı aşı ya aynı anda uygulanmalı ya da aralarında 1 ay süre olmalıdır.
Aşılamada iki doz arasında olması gereken en az sürelere mutlaka uyulmalıdır. Bırakılması gereken en az süreden önce yapılmış olan dozlar yapılmamış olarak kabul edilmelidir. Kural olarak 2 canlı aşı aynı günde yapılabilir. Aynı günde yapılmaması durumunda arada en az 4 hafta süre olmalıdır.
3. Birden fazla canlı aşı aynı anda yapılabilir. Farklı zamanlarda yapılacaksa aralarında en az 4 haftalık süre olmalıdır. Oral poliyo, oral tifo ve sarı humma aşıları her zaman yapılabilir. Kolera ve sarı humma aşıları aynı anda yapılmaz, en az 3 haftalık aralık bulunmalıdır.
Her iki aşı da diğer aşılar ile aynı anda uygulanabilmektedir.
Adjuvanlar (aluminyum tuzları..) uygulanmasından önce, aynı anda, ya da daha sonra yapılabilir. 9 Bu nedenle, örneğin tetanoz, hepatit B ve kuduz profilaksisi için aynı anda aşı ve immun globulin uygulanabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Farklı aşılar aynı anda uygulanabilir mi? Evet aşıların pek çoğu aynı anda uygulanabilir. İnaktif aşılar aynı anda yapılmadı ise farklı aralıklarla uygulanmasında sakınca yoktur. Ama canlı aşılar ve özellikle de cilt içine uygulanan iki canlı aşı ya aynı anda uygulanmalı ya da aralarında 1 ay süre olmalıdır.
Aşıların aynı gün uygulanmasının herhangi bir sakıncası yoktur. Birden fazla aşı aynı anda yapılabilir. Özellikle şemada geç kalmış çocuklarda çok sayıda aşının aynı gün uygulanma- sı gerekebilir. Hepatit B, BCG, DaBT-İPA-Hib, KPA, OPA, KKK, suçiçeği, hepatit A aşıları aynı gün uygulanabilir.
Halk arasında menenjit aşısı olarak da bilinir. 2, 4, 6. aylar ile 18. ayda beşli karma aşı içerisinde, kas içine uygulanır. Çocuk felci enfeksiyonuna karşı bağışıklık sağlar. 2, 4, 6. aylar ile 18. ayda beşli karma aşı içerisinde uygulanır. İlköğretim 1. ve 8. sınıflarda pekiştirme dozları yapılır.
Avrupa Pediatrik Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Kurumu (ESPGHAN) ve Avrupa Pediatrik Enfeksiyon Derneği (ESPID) OPV ile aynı anda uygulanmamasını önermektedirler (1). İngiltere Halk Sağlığı Kurumu iki canlı aşıyı aynı anda veya en az dört hafta ile yapılmasını önermiştir.
Aşı takviminde yer alan Menenjit ACWY ve Menenjit B aşıları, bebeklerde menenjit aşısı 2., 4. ve 6. aylarında yapılır. Ayrıca menenjit B aşısı için 12-15 ay arasında ek doz verilmesi gerekir.
Bu reaksiyonlar 3 ila 7 gün arasında sürebilir. Diğer çocukluk çağı aşıları ile birlikte aynı gün yapıldığında ateş olasılığının ve derecenin biraz daha yüksek olabileceği bildirilmektedir.
Rota virüs ishali tüm dünyada her yıl iki milyondan fazla hastane yatışına ve yaklaşık 600 bin ölüme sebep olduğu bildirilmektedir. Rota virüs ishalinin önlenmesinde tek yöntem Rota virüs aşılamasıdır. Bu nedenle Rota virüs aşısı yapılmalıdır.
Hafif seyreden ateşli veya ateşsiz hastalıklar, antibiotik kullanmak veya hastalığın iyileşme döneminde olmak aşılanmaya engel değildir.
Menenjit Aşısı 9 aydan büyük bebeklere uygulanmaktadır. Ülkemizde halen kullanılan 2 aşı vardır. Menectra 9 ay-23 ay arasında 3 ay arayla 2 doz olarak önerilmektedir, 2 yaşından sonra tek doz olarak yapılır, 55 yaşına kadar uygulanabilmektedir . Nimenrix ise 1 yaşından sonra tek doz olarak uygulanır.
Sağlık bakanlığı tarafından ücretsiz olarak tüm çocuklara yapılan aşılar yanında sağlık bakanlığının yapmadığı ama çocuklarda yapılmasını önerdiğimiz aşılara 'özel aşılar' denilmektedir. Bunlar rotavirus aşıları ve meningokok aşıları ve HPV aşılarıdır.
-Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak canlı aşılardır bu aşılar yapıldıktan sonra bir hafta içerisinde ateş, kırgınlık gözlenebilir. Yine gerekirse parasetamol ile müdahale edilebilir. -Meningokok B aşısından sonra ateş, aşı yapılan yerde ağrı sıkça gözlenebilir.
Menenjitin özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda daha sık görülmesinden dolayı, doğumdan belirli bir süre sonrasında bebeklere menenjit aşısı yaptırılması gerekir.
İlk doz 15 haftalıktan önce uygulanmalıdır. Son doz 8 aylık olana kadar uygulanmalıdır. Rotavirüs aşısı olan hemen hemen tüm bebekler şiddetli rotavirüs ishalinden korunur.
Her iki aşı da rotavirüs hastalığına karşı oldukça etkilidir. Rotateq 3 dozla Rotarix ise 2 dozla aynı etkinliği gösterir. Rotateq içinde insanda enfektif olmayan sığır rota virüs suşu olduğundan fazla doza karşın aşı yan etkisi artmaz, ancak 3 dozla Rotarix'e benzer antikor yanıtı elde edilir.
Diğer aşılarla birlikte uygulanabilir. Aşı sonrası; ateş, huzursuzluk ve aşı yerinde şişlik, kızarıklık olabilir. 24 aydan büyükler için: Tek doz yapılır.
Çocukluk dönemi: Meningokok aşısının çocukluk döneminde uygulanması önerilmektedir. İlk doz genellikle 2 ay civarında, ikinci doz 4 aylıkken ve üçüncü doz ise 12-15 aylıkken yapılır. Bazı ülkelerde ek dozlar da gerekebilir. Ergenlik dönemi: Meningokokal aşı, ergenlik döneminde de uygulanması önerilen bir aşıdır.
Rota virüsü aşısı sonrasında görülen bazı problemler; kusma, huzursuzluk, hafif ve geçici ishal olarak sıralanabilir. Bunun dışında çok ağır bir reaksiyon görülmesi halinde bebeğin en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi oldukça önemli bir konudur.
Hepatit B aşısı kimlere yapılmamalıdır? Daha önce yapılan hepatit B aşısına veya aşının bileşenlerinden birine ciddi alerjisi olan kişilere hepatit B aşısı yapılmamalıdır.
Aşı kimlere önerilmez? Aşının herhangi bir bileşenine karşı daha önce aşırı duyarlılık geliştiği bildirilen kişilerde kontrendikedir. Aşının yapılacağı gün ağır geçirilen bir enfeksiyon hastalığı veya yüksek ateşi olan kişilerde aşının yapılması ertelenmelidir.
Beşli karma aşı (Difteri-Boğmaca-Tetanos-Hib- Çocuk Felci/DaBT-Hib-İPA)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri