Yönetici kime denir sorusunun cevabı; üretim veya hizmet gerçekleştirmek için faaliyet yürüten şirketlerin ya da kurumların, üretim faktörlerini bir araya getirmek ve işi koordine etmek ile görevlendirdiği kişi, şeklinde verilir.
Yönetici, bir şirket veya organizasyonun yönetimini üstlenen bir kişidir. Yöneticiler, şirket veya organizasyonun amaçlarını belirler ve bu amaçları gerçekleştirmeyi hedefleyen çalışmaları yönetirler. Yöneticiler, ayrıca şirket veya organizasyonun işleyişini düzenler ve çalışanları yönetirler.
Yönetici; mal ve hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilmesini yöneten kişidir. Bir yönetici aynı zamanda girişimci olabilir ya da bir girişimci adına ücret karşılığında bu işi üstlenmiş olabilir.
Yönetici unvanları ise, genellikle bir şirkette üst düzey bir konuma ve yetkiye sahip olan bir çalışanı tanımlar. Bazen bunlara “C-Seviyesi” pozisyonlar denir ve bu rolleri üstlenen kişiler genellikle departman veya bölüm başkanları olduğu için C (chief- şef) seviyesi ile ifade edilir.
Yönetici: "Yönetme yetkisini elinde bulunduran", "yöneten kişi", "idareci".
İlgili 25 soru bulundu
Yöneticiler genelde firma ya da kurum liderlerine hizmet ederler. Ancak • liderler, hedef ve politikaları kendileri belirler. Yönetici, gücünü yasa, yönetmelik veya kurallardan alır.
Herkesin bildiği gibi müdürlük pozisyonu bir tür yöneticilik basamağıdır. Bu unvanlara sahip kişiler, diğerlerine üstü kapalı şu mesajı verir; Alanımda belirli bir tecrübeye sahibim, şirketin amaçlarına ulaşması için bir veya birden fazla fonksiyonun icrasından doğrudan sorumluyum.
Yönetici, sorumlu olduğu kurumun idari işleri ile ilgilenen; çalışanların iş süreçlerinden, kurumsal stratejiden, yeni iş ortaklıkları için yapılan görüşmelerden, idari sorunların çözümünden sorumlu olan profesyonel meslek elemanıdır.
Yönetici olmak için; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi veya işletme mühendisliği, makine mühendisliği ve endüstri mühendisliği bölümlerinden mezun olmanız gerekir. Ancak ilgili bölümlerin yanı sıra şirket yapısı ve çalışma alanına göre farklı bölümlerden mezunlar da değerlendirilebilir.
Lider, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, sorumluluk alan ve elindeki güç ile bilgilerini harmanlayarak kararlar alan kişidir. Yönetici, bir departman veya birimin sorumlusu olan, ekipleri gözetmek ve denetlemekle görevli olan kişidir.
İyi bir yönetici, sorun değil çözüm odaklı olabilmeli ve ekip arkadaşlarına yetki/sorumluluk verebilmeli. İyi bir yönetici, duygusal zekaya sahip olmalı. Duygularını yönetebilmeli, dinlemeli ve empati yapabilmeli. İyi bir yönetici, vizyon sahibi olmalı ve değişimlere ayak uydurabilmeli, durumsal davranabilmeli.
Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır. Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabilir.
Her şirketin her kurumun her oluşumun her projenin başarısı iyi yönetilmesine bağlıdır. Yöneticilik; anlık karar alma, planlama, organize etme, liderlik etme, motivasyonu yükseltme, değişimi anlama ve yönetme işidir. Yöneticilik görevi sadece bu işlerle de sınırlı değildir.
Yasanın bu maddesinden de anlaşılacağı gibi yönetim kurulu, yönetim planında aksine bir düzenleme mevcut olmadıkça en fazla üç kişiden oluşur. Böyle bir sınırlama anataşınmazın maliklerine gereksiz mali külfet yüklememek içindir.
Genel Müdür, şirketin yasal temsilcisidir ve şirket işletmelerinin yönlendirilmesi ve yönetimin sorumlu kişidir. Şirketin emanet edildiği en yetkili kişidir. Genel Müdür, Yönetim Kurulunun düzenli üyesi olamaz, ancak Yönetim Kurulu üyeleri arasından herhangi birini yerine geçici olarak vekalet edebilir.
Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
Üst düzey yönetici, bir kuruluşun en yüksek karar verme yetkisine sahip yöneticisidir. Üst düzey yöneticiler, genellikle işletme yönetimi, muhasebe veya benzer bir alanda eğitim almışlardır. Üst düzey yöneticiler, kuruluşun tüm işletme faaliyetlerini yönetir ve koordine eder.
Son zamanlarda en sık duyduğumuz kavramlardan biri de liderlik… Ve çoğu zaman -farklı olmakla birlikte- yönetici kavramı ile iç içe geçmiş şekilde kullanılıyor. Oysa “Her lider bir yöneticidir” ya da “Her yönetici bir liderdir” tanımı yanlış bir algı oluşturabilir. Çünkü her lider yönetici olmak zorunda değildir.
Yöneticilik bir meslek (kariyer) uygulamasıdır, liderlik ise insanları etkileyebilme ve harekete geçirebilme işidir. Yöneticilik formal bir organizasyon yapısı içinde gerçekleşir, liderlik için formal yapı şart değildir.
Patronlar girişimci olup, kar amaçlı olarak yatırım yapmak üzere şirketlerini kurarlar ve finansal risk alırlar. Yöneticiler ise faaliyette olan bir şirketi veya şirketin bir bölümünün operasyonlarını kontrol eder ve yönetimini üstlenirler.
Liderlik ve Yöneticilik Arasındaki En Önemli 4 Fark
Lider risk alır, yönetici riski değerlendirir. Lider insan ilişkileri yaratır, yönetici sistemler yaratır. Lider organizasyonu vizyonuyla yürütürken yönetici sistem ile yönetir.
Yönetici sadece organizasyon içerisindeki belirli kriterler ve standartlar içerisinde koordinasyonu sağlar ve bir kontrol mekanizmasıdır. İyi bir yönetici aynı zamanda iyi bir lider olmak zorundadır. Yani ne sadece yönetici olmak, ne de sadece lider olmak yetmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri