Takım çalışması ve işbirliği, iş yerinde pozitif bir enerji yaratır ve çalışanların motivasyonunu artırır. İş yerinde dayanışma ve işbirliği artar, daha yüksek verimlilik elde edilir. Çalışanların fikirlerine değer vermek ve onları içerme, motivasyonun ve aidiyet hissinin artmasına yardımcı olur.
Çalışanlarla etkin iletişim kuran ve bunu sürdüren yöneticiler onları motive eden araçları tespit edip kişileri daha kolay motive edeceklerdir. Çalışana değer verme, iş güvencesi sağlama, para, başarılı olma, yönetime aktif katılma, iyi çalışma koşulları, kariyer ve terfi olanakları önemli motivasyon araçlarıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Yönetici ve yönetim motivasyon konusu ile ilgilenmek zorundadır. Çünkü yöneticinin başarısı, astlarının örgütsel amaçlar doğrultusunda çalışmalarına; bilgi, yetenek ve güçlerini tam olarak bu doğrultuda harcamalarına bağlıdır. Başka bir deyişle motivasyon ile performans çok yakından ilişkilidir.
Liderin temel gö- revi, çalışanların isteklerini sürekli ve canlı tutmak; bunun için örgütte iletişim kanallarını açık tutmak, onların kendilerini gerçekleştirmesine imkan tanımak ve güven duygusunu geliştirmektir. Bu açıdan lider, örgüt çalışanlarının motive edilmesinde kilit bir rol ve fonksiyon üstlenmektedir.
Temel Motivasyon Kaynakları
McClelland, insanların davranışlarını etkileyen üç temel motivasyon kaynağından bahsetmektedir. Bunlar başarı ihtiyacı, bağlanma ihtiyacı (ait olma) ve güç ihtiyacıdır (Burnham, 1997: 3).
Ekip üyeleri arasında iş birliği ve takım ruhunu teşvik etmek, ekibin motivasyonu için önemlidir. Ortak hedeflere odaklanmak, birbirini desteklemek ve fikir alışverişinde bulunmak motivasyonu yükseltir. Ekip üyelerinin başarılarını kutlamak, motivasyonu artırır. Başarılar takdir edilmeli ve ödüllendirilmelidir.
İş motivasyonu denildiğinde, genel anlamıyla bir işi verimli bir şekilde yapma isteği akla gelir. Bireysel motivasyonun iş ortamında yüksek tutulabilmesidir. İş yapma, işi becerme ve üstlenilen görevleri yerine getirmede arzu ve istekle dolu olmaktır.
Hedefsizlik veya yanlış hedefe yönelmek, özgüven eksikliği, zamanı verimli kullanamamak, fazla iş üstlenmek, işleri ertelemek motivasyon kaybına yol açmaktadır. Ayrıca performansımıza ve potansiyelimize yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerimiz, kendimizi daha iyisine layık görmememiz de motivasyonumuzu zedelemektedir.
İyi bir yönetici, sorun değil çözüm odaklı olabilmeli ve ekip arkadaşlarına yetki/sorumluluk verebilmeli. İyi bir yönetici, duygusal zekaya sahip olmalı. Duygularını yönetebilmeli, dinlemeli ve empati yapabilmeli. İyi bir yönetici, vizyon sahibi olmalı ve değişimlere ayak uydurabilmeli, durumsal davranabilmeli.
İlk grup, motive edici faktörlerdir. Bunlar; işin kendisi, sorumluluk, statü, terfi vs. olarak sayılabilir. Varlıkları kişiyi işyerine daha çok bağlayan, kişiye başarı hissi veren faktörler oldukları için insanı motive ederler.
Liderler, etrafındakileri gerek etkili hitabet güçleriyle gerekse sahip oldukları bilgi ve vizyonlarıyla etkileyen ve sürükleyen bir yapıya sahiptir. Sahip oldukları güçlü sosyal değerler sayesinde çevrelerinde yarattıkları etkiyle, örnek kişilik ve tutarlı davranışları, diğer insanlar için önemli bir rol modeldir.
Liderlerin öz disiplin sahibi olmaları önemlidir. Kendi işlerini düzenleyebilen ve sorumluluklarını etkili bir şekilde yerine getirebilen liderler ekiplerine örnek olurlar. Etkili liderlik özellikleri, çalışanların liderlerinden ilham almalarına ve daha motive olmalarına katkıda bulunur.
☆ Motivasyon, çalışma ortamında performans ve potansiyelin gelişimini sağlar. Yaratıcılığı, takım çalışmasını ve işbirliğini olumlu yönde etkiler. Çalışma hayatında takdir, teşekkür, ödüllendirme, terfi, gelişim olanakları, mentor ve koçluk, delegasyon ve inisiyatif faktörlerinin hepsi birer motivasyon öğesidir.
Motivasyon bir yandan işletmede verimliliğin yükselmesi, diğer yandan ise çalışanların işletmeden bekledikleri doyumun artırılmasını amaçlar. Motivasyon yönetimini faydaları; Çalışanların temel ekonomik ihtiyaçlarını karşılamaya olanak hazırlar. Çalışanların toplumsal ihtiyaçlarını karşılamaya olanak hazırlar.
Kurum içi motivasyon, firmada çalışanların mutlu bir şekilde çalışmalarını sağlayan birden çok etkinliği bir arada getirmektedir. Personellerin moral ve motivasyonunu yükseltmek amacıyla kurumsal danışmanlık hizmetleri alınmalıdır. Bu sayede organize edilen etkinlikler, firmaya maddi anlamda kazanç sunmaktadır.
Çalışma Motivasyonunu sağlayan belli başlı faktörler: ücret, işin özelliği, çalışma koşulları, kariyer imkânı, hiyerarşik yapı, iş güvencesi, örgüt kültürü gibi faktörlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri