Örneğin, eskiden çok yaygın olan “müdür” unvanı, artık “direktör” ya da “yönetici” olarak kullanılıyor. Çünkü artık müdürün görevi, idare etmekten çok yönlendirmek ya da koordine etmek olarak tanımlanıyor.
Her ne kadar kişi bu basit cümleyle kendisini yönetici olduğuna bir şekilde ikna etmiş olsa da gerçek şudur ki; bir kişinin müdür veya direktör unvanı olmasına rağmen kendisine bağlı çalışan(lar) yok ise, üzgünüm ama bu kişi gerçek manada yönetici değildir.
Yönetici, sorumlu olduğu kurumun idari işleri ile ilgilenen; çalışanların iş süreçlerinden, kurumsal stratejiden, yeni iş ortaklıkları için yapılan görüşmelerden, idari sorunların çözümünden sorumlu olan profesyonel meslek elemanıdır.
Müdür, bir kurumun bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetlerin kurallara uygun bir şekilde yürütülmesini sağlayan üst düzey yönetici şeklinde tanımlanır.
Ancak bazı işletmelerde Direktör unvanının, yönetim kurulu üyesi anlamında değil, fakat genel müdüre bağlı üst kademe departman sorumlusu anlamında kullanıldığı görülmektedir. Örneğin Satınalma Direktörü, İnsan Kaynakları Direktörü, Pazarlama Direktörü gibi.
İlgili 30 soru bulundu
Genel müdürün de üstünde yer alan şirketin yürütmesinin başında yer alan kişidir. Genel müdür, Ceo'ya bağlı olarak çalışır ve raporlamalarını ona yapar. Ceo ise raporlamasını yönetim kuruluna yapar. Şirketin işleyiş hiyerarşisi açısından en üst yerde yer alan kişidir.
CEO, CFO, COO, CIO, CTO ve CMO olmak üzere şirketin farklı birimlerinde üst düzey yöneticiler çeşitli görevler üstleniyor. Hedeflerin gerçekleşmesi, engellerin kaldırılması, ekiplerin motivasyonlarının sağlanması ve bütçenin yönetilmesi üst düzey yöneticilerin sorumluluğunda oluyor.
Eğitim fakültesinden mezun olanlar okullarda; işletme, çalışma ekonomisi bölümlerinden mezun olanlar pazarlama veya üretim müdür olarak görev yapabilir. Halkla ilişkiler, psikoloji veya sosyoloji alanında lisansı bulunanlar ise insan kaynakları müdürü olabilir.
Eskiden yazismalarda Müdire sifati cok kullaniliyordu. Ama simdi genel olarak kadin Müdürler icin de Müdür sifati kullaniliyor. Dogru olan Müdür kadin olunca Müdire sifatinin kullanilmasidir. Cinsiyet ayrımına bazı örnekler: "Müdire", "hakime" ve "iş kadını" sözcükleri profesyonel ortamlarda kullanılmaktadır...
Bir işletme içinde unvanlar, bir çalışanın konumunu ve iş rolünü göstermek için kullanılır. Yönetici unvanları ise, genellikle bir şirkette üst düzey bir konuma ve yetkiye sahip olan bir çalışanı tanımlar.
Yönetim tarzlarını geleneksel yönetim ve lider yönetimi olarak ikiye ayırabiliriz. Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
Yönetici; mal ve hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilmesini yöneten kişidir. Bir yönetici aynı zamanda girişimci olabilir ya da bir girişimci adına ücret karşılığında bu işi üstlenmiş olabilir.
Üst düzey yönetici, bir kuruluşun en yüksek karar verme yetkisine sahip yöneticisidir. Üst düzey yöneticiler, genellikle işletme yönetimi, muhasebe veya benzer bir alanda eğitim almışlardır. Üst düzey yöneticiler, kuruluşun tüm işletme faaliyetlerini yönetir ve koordine eder.
Lider, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, sorumluluk alan ve elindeki güç ile bilgilerini harmanlayarak kararlar alan kişidir. Yönetici, bir departman veya birimin sorumlusu olan, ekipleri gözetmek ve denetlemekle görevli olan kişidir.
*yönetici lider kişiliklidir. idareci görev adamıdır. *yönetici çözüm odaklıdır, idareci sonuçla ilgilenmez, kendi alanıyla ilgilenmekle yetinir. *idareci paranoyaktır, yönetici şüphecidir.
MADDE 6- (1) Müdür olarak görevlendirileceklerin aşağıdaki şartlardan en az birini taşımaları gerekir: a) Okul/kurumlarda müdür olarak görev yapmış veya yapıyor olmak. b) Okul/kurumlarda müdür başyardımcısı olarak en az iki yıl görev yapmış olmak.
Okul müdürü olmak için öğretmenlik bölümlerinde 4 yıl eğitim almak gerekmektedir ancak kişi, farklı lisans bölümlerinden mezun olarak formasyon eğitimi alıyorsa bu süre uzamaktadır. Öğretmen olarak mezun olan bireyler bir süre öğretmen olarak görev yapmalı ve daha sonra okul müdürü olmak için ilgili sınava girmelidir.
c) Bakanlıkça yapılan yazılı sınavda başarılı olmak, ç) Yazılı sınavın son başvuru tarihi itibariyle müdürlük sınavı için en az sekiz yıl öğretmenlik, iki yıl müdür yardımcılığı veya müdür yetkili öğretmenlik yapmış olmak; müdür yardımcılığı sınavı için de en az iki yıl öğretmenlik yapmış olma şartı aranır.
Başlangıç seviyesinde bir yöneticinin brüt aylık maaşı genellikle 40.000 TL ile 70.000 TL arasında değişebilir. Daha deneyimli ve üst düzey yöneticilerin maaşı ise 100.000 TL'ye kadar veya daha fazla olabilir. Yöneticiler, ayrıca şirketin büyüklüğüne ve sektörüne göre farklı ek ücretler ve avantajlar da alabilirler.
2023 yılı itibari ile 13 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Vali maaşları 23210 TL'dir. En düşük Vali maaşı 18570 TL iken, en yüksek Vali maaşı 49980 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, Lise Müdürü 2023 yılında ortalama 30.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Lise Müdürü , Ocak 2023 yılında ortalama 24.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.916 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Genel müdürler ile CEO'lar arasındaki en büyük farklardan biri maaşlar. Çoğu kuruluş için CEO'lar, genel müdürlerden daha geniş bir yelpazede üst düzey iş görevlerine sahip. Bu nedenle, yüksek eğitimleri ve daha kapsamlı iş deneyimleri nedeniyle CEO'lar genellikle genel müdürlerden çok daha yüksek ücret alıyor.
İlk kademe yöneticiler (İKY), çalışanların gözünde şirketi temsil ederler. Bu nedenle İKY için sadece iyi teknik bilgiye sahip olmak yeterli değildir. Onlardan ustalık yanında yüksek liderlik ve iletişim becerileri göstermeleri de beklenir ve bu mümkündür.
C-Level, şirketlerde en yüksek düzey yönetici pozisyonlarını ifade eden bir terimdir. Bu pozisyonlar, şirketin stratejik yönünü belirleyen, üst düzey kararlar alan ve şirketin performansını denetleyen kişilerdir. C-Level pozisyonlarının en yaygın örnekleri şunlardır: CEO, COO, CFO, CMO, CIO, CHRO, CCO vs.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri