Yönetici güç kaynaklarını etkileme süreci ile kullanarak başkalarının davranışlarını değiştirebilmekte ve yönlendirebilmektedir (Koçel, 2014: 652). Güç kaynakları French ve Raven (1959) tarafından zorlayıcı güç, yasal güç, ödüllendirme gücü, uzmanlık gücü ve karizmatik güç olarak beş boyutta ele alınmaktadır.
Yönetici, gücünü yasa, yönetmelik veya kurallardan alır. Liderler ise • kendilerine verilen doğuştan yetenekleri güce dönüştürürler. Yöneticiler her ne kadar üst kademede olsalar da genellikle etkilenen • tarafta yer almaktadırlar.
Bunlar; ödül gücü, zorlayıcı güç, yasal güç, uzmanlık gücü ile karizmatik güçtür.
Yönetsel güç, çalışanların örgütsel güven düzeyleri üzerinde etki üreten önemli bir olgudur ve hizmet işletmelerinde bu olgu daha da önemli bir hâl almaktadır. Ayrıca, çalışanların işletmeleri ile kendilerini özdeştirmeleri ve daha iyi performans sergilemeleri konusunda da etkili olmaktadır.
Güç kaynakları veya türleri, ilk olarak French ve Raven (1959) tarafından kişi ve örgüt, grup, takım arasındaki etkileşimlerden yola çıkılarak yasal güç, zorlayıcı güç, ödüllendirme gücü, karizmatik (benzeşim) gücü ve bilgi/uzmanlık gücü olarak beş boyutta ele alınmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Dört güç kaynağı vardır. Bunlar; bulunulan pozisyon, kişisel özellikler, uzmanlık ve bilgiyi elde etme ile bilgiye engel olma konusunda sahip olduğumuz fırsatlardır.
Bir cihazı çalıştırmak için birim zamanda ne kadar enerji kullanıldığını “Güç” kavramı ile ölçeriz. Gücün ölçü birimi “Watt”dır. Gücü hesaplamak için kullanılan formül ise Güç= Enerji / Zaman şeklindedir.
Güç faktörü, gerçek gücün görünür güce bölünmesiyle bulunur. Elektrik mühendisliğinde aktif ve reaktif güç tanımı için en sık kullanılan örnek köpüklü bira dolu bardaktır.
Henri Fayol'e göre ise yetki, biri ast diğeri üst olan iki kişi arasında meydana gelen bir güçtür. Buna göre yetki bir üstün, astına emir veme hakkı ve itaat ettirme gücüdür. Ast itaat etmediği takdirde üst yaptırım uygulama gücüne sahiptir (Koçel, 2011, s. 554).
Bunlar; Bilgisayar (PC) güç kaynakları, Kesintisiz (UPS) güç kaynakları, AC/DC güç kaynakları şeklindedir.
Güç kaynağı, bir sistem ya da düzeneğin gereksinimi olan enerjiyi sağlamak için kullanılan birimlerin genel adı. Cep telefonu ya da el feneri pili, bir pili doldurmak için kullanılan adaptör, bir bilgisayarın gereksinimi olan gücü üreten donanım birer güç kaynağıdırlar.
French ve Raven (1968) liderin izleyicilerini etkilemek için kullandığı güç kaynaklarını beş gruba ayırmıştır. Başkalarını istediği yönde davranışa sevk edebilme yeteneği olarak bilinen güç kaynakları; ödüllendirme gücü, zorlayıcı güç, yasal güç, uzmanlık gücü ve karizmatik güçtür (Bakan & Büyükbeşe, 2010: 76).
İyi bir yönetici, sorun değil çözüm odaklı olabilmeli ve ekip arkadaşlarına yetki/sorumluluk verebilmeli. İyi bir yönetici, duygusal zekaya sahip olmalı. Duygularını yönetebilmeli, dinlemeli ve empati yapabilmeli. İyi bir yönetici, vizyon sahibi olmalı ve değişimlere ayak uydurabilmeli, durumsal davranabilmeli.
Şekildeki vektörlerde bu durum alıcının özelliğine göre belirtilmiştir. Bundan dolayı alternatif akım devresindeki endüktif ve kapasitif özellikli alıcılarda üç ayrı güç ölçme faktörü ortaya çıkarır. Bu güçler görünür güç, aktif güç, reaktif güçtür.
AA güçünün üç bileşeni vardır: gerçek güç (Aktif güç)(P), watt (W) ile ölçülür; görünür güç (S),volt-amper (VA) ile ölçülür ve reaktif güç (Q), Volt-amper reaktif (var) ile ölçülür.
Mekanik Güç
Mekanik sistemlerde güç, kuvvetin ve hareketin kombinasyonu şeklinde tezahür edilir. Örneğin güç birkaç şekilde ifade edilebilir. Bunlardan ilki belirli bir nesnenin üzerindeki kuvvet ile nesnenin hızının çarpımı diğeri ise bir milin üzerindeki torkun milin açısal hızının çarpımıdır.
İş ve güç arasındaki fark nedir? Yukarıdaki iş tanımını yaparken, yapılan “işin” ne kadarlık bir “zamanda” yapıldığına hiç değinmedik. Bir işin ne kadar çabuk (hızlı) yapıldığı konusunda bir fikir edinebilmek için zamanı da dikkate almak gerekir. Güç, bir işin ne kadar sürede yapıldığını belirten bir kavramdır.
ENERJİ NEDİR ? Enerji kısaca iş yapabilme yeteneğine denir. Enerjiyi temel olarak iki çeşitte tanımlayabiliriz. Bunlar potansiyel enerji ve kinetik enerji çeşitleridir.
Güç kaynakları, elektrik ve otomasyon sistemlerinin çok büyük önem taşıyan bileşenlerinin başında gelmektedir. Bu bakımdan iyi seçilmiş olan bir güç kaynağı her daim stabil olarak çalışmalıdır. Çünkü bu durum sistemin çalışma ömrünü önemli ölçüde etkileyen faktörlerin başında gelmektedir.
Güç kaynaklarının temel amacı, elektronik cihazların düzgün ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Birçok elektronik cihazın çalışması için belirli bir gerilim ve akım düzeyine ihtiyacı vardır ve bu gereksinimleri karşılamak için uygun bir güç kaynağı kullanılmalıdır.
Güç kaynağının önemi, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen elektronik cihazların doğru ve istikrarlı bir şekilde çalışabilmesine bağlıdır. Eğer güç kaynağı doğru bir şekilde çalışmaz veya yetersiz kalırsa, cihazlarımız arızalanabilir, performansları düşebilir hatta tamamen kullanılamaz hale gelebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri