Sesli şekilde omzundan hafif sarsılarak – uyarı verilerek bilinci kontrol edilir. Varsa sıkan giysileri gevşetilir. Hastanın ağzının içinde yabancı cisim olup olmadığı kontrol edilir. Bak – Dinle – Hisset yöntemi ile kişinin sağlıklı solunum yapıp yapmadığı kontrol edilir.
Alttaki bacak hafif dizden bükülerek arkaya destek yapılır , Başı uzatılan kolun üzerine yan pozisyonda hafif öne eğik konur , Tıbbi yardım (112) gelinceye kadar bu pozisyonda tutulur , 3-5 dakika ara ile solunum ve nabız kontrol edilir.
Eğer bilinç kaybının nedeni ortam değilse bilincini kaybeden kişi yüzüstü veya yarı yüzüstü durumda yatırılır. Bu şekilde yatırmada ki amaç dilin boğazı kapayarak solunumu engellemesine karşın önlem almaktır.
Bilinç kontrolü yapılır ve bilinç düzeyi belirlenir. Koma durumunun nedenleri araştırılır. Çevrede ilaç, alkol, uyuşturucu madde olup olmadığı araştırılarak koma nedeni belirlemeye çalışılır. Hasta/yaralının kimliği belirlenir ve önemli bir hastalığı olup olmadığı araştırılır.
Bilinç kontrolü; hasta veya yaralıya yöneltilen bütün uyarılara tepki vermesi için yapılan kontroldür. Bilinç kontrolü yaparken ilk olarak; bilinç kontrolünü sağlayacağımız hastanın omuzlarına ellerimizi koyup, omzundan hafif sarsıp durumunu sorarak bilincinin yerinde olup olmadığı belirlenir.
İlgili 17 soru bulundu
- Eğer yaralı olan kişinin bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa Koma pozisyonuna getirilmesi gerekmektedir.
Eğer hiçbir uyarana cevap alınamıyor ise bilinci kapalı olabilir. Bebeklerde (0–12 ay) bilinç kontrolü ise ayak tabanına elimizle vurarak yapılır. Hasta veya yaralının bilinci açık veya kapalı olsa da kimlik bilgileri alınarak vaka kayıt formuna yazılır.
Bilinci kapalı bütün hasta/yaralılarda solunum yolu kontrol edilmelidir. Çünkü dil geriye kayabilir ya da herhangi bir yabancı madde solunum yolunu tıkayabilir.
Bilinç kaybı diğer ismiyle bilinç bozukluğu beynin genel fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmemesi üzerine meydana gelmektedir. Uyku durumuyla beraberde görülebilecek olan bu durum uyarıya cevap vermeme, dış etkenlere tepki vermeme veya kişinin herhangi bir şekilde bilinç göstermeme durumuna denilmektedir.
Öncelikle sırt üstü yatırılır. Ayakları yerden yaklaşık 30 cm. yukarıya kaldırılır. Solunum yolu açıklığı kontrol edilir ve bu açıklığın korunması sağlanır. Eğer sıkan giysileri varsa gevşetilir.
Komadaki kişi birkaç gün veya hafta içinde ölmezse genelde uyanır yani gözlerini açar. Birkaç günlük komanın ardından kişinin görece az hasarla tam bilinçli halde uyanması mümkün olabilir.
Koma, bireyin uzun süreli bilincinin kapalı olduğu ve olaylara, durumlara tepki veremediği durumda olması olarak adlandırılabilir.
Bilinçsizlik: Komanın en önemli belirtilerinden bir tanesi bilinç kaybıdır. Bilinç kaybı yaşayan hasta ısı, ışık, ses gibi çevresel uyaranların yanı sıra ağrılı uyaranlara da tepki veremez. Motor hareketlerde bozulma: Komanın şiddetine bağlı olarak hastalarda refleksler az da olsa çalışabilir.
Tıbbi bir durum olan bilincin kapalılık hali; beynin normal faaliyetlerinde bir aksaklık olduğunu ve uyku halinden başlayıp hiçbir uyarıya yanıt vermeyecek kadar ilerleyen bir durumdur.
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
Sıkan giysiler gevşetilir, sakinleştirilir. • Nabzı ve solunumu değerlendirilir. • Kullandığı kalp ilacı varsa verilir. • Bilinci açıksa hasta yarı oturur pozisyonda bekletilir.
Beyin ölümü geri dönüşsüzdür…
Ciddi kazaların, ağır felçlerin ya da beyin kanamasının neden olduğu beyin ölümünde hastanın bilinci kapalıdır ve acı hissetmez. Beyin ölümü; hayatın artık sona erdiğini, vücutta bulunan organların ise ancak makine desteği ile fonksiyonlarını devam ettirebildiği bir süreçtir.
Hasta / yaralının hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir, Normal solunum yoksa (solunum yoksa veya yetersiz ve düzensiz ise) hemen yapay solunuma başlanır.
Hasta/yaralıya sözlü uyaranla ya da hafifçe omzuna dokunarak “iyi misiniz?” diye sorularak bilinç durumu değerlendirmesi yapılır.
Bilinç kontrol edilmeli, bilinç kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmelidir: (Airway; hava yolu) Hava yolu açıklığının değerlendirilmesi. (Breating; nefeslendirme) Solunumun sağlanması Bak-Dinle-Hisset) (Circulation; dolaşım) Dolaşımın sağlanması.
İtfaiyeci Yöntemi (Omuzda Taşıma): ✓Yürüyemeyen ya da bilinci kapalı olan kişiler için kullanılır. ✓Bir ilkyardımcı tarafından uygulanır. ✓İlkyardımcının bir kolu boşta olacağından merdiven ya da bir yerden rahatlıkla destek alınabilir. ✓İlkyardımcı sol kolu ile omuzdan tutarak hastayı oturur pozisyona getirir.
Bilinç düzeyleri; ➢ Kişinin bilinci yerinde/açık ise; tüm uyarılara cevap verir. ➢ 1.derece bilinç kaybı; sözlü ve gürültülü uyaranlara cevap verir. ➢ 2.derece bilinç kaybı; ağrılı uyaranlara cevap verir. ➢ 3.derece bilinç kaybı; tüm uyaranlara tepkisizdir, cevap vermez.
Kalp Krizinde Nabız Kaç Olur? Taşikardi yani hızlı kalp atışı, dakikada 200 atıma kadar çıkabilmektedir. Kalp hızının artması ile birlikte baş dönmesi, nefes darlığı, göğüste çarpıntı ve çırpınmak hissi olabilmektedir.
5 kez el bileğinizin iç kısmı ile bebeğin sırtına, kürek kemiklerinin arasına hafifçe vurulur. Yabancı cismin çıkıp çıkmadığına bakılır. Eğer cisim çıkmadıysa bu defa bebeğin başı gövdesinden aşağıda olacak şekilde sırtüstü çevrilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri