Yönetim bir bilimdir; Sorunların rasyonel, mantıksal, nesnel ve sistematik yöntemlerle ele alınabileceğini var sayar. Sorunları belirlemek ve çözmek için bilimsel yöntemleri (gözlem, deney vb) kullanır.
Grup Niteliği:Yönetimde birden çok kişiye ihtiyaç vardır.Bir kişinin olduğu yerde yönetimden söz edilemez. Bilim ve Sanat Olma Özelliği:Yönetim kendineözgü teori,yaklaşım,model ve kavramları olduğu için bilimdir. tüm ilke teorilerinin,yaklaşımların uygulamaya maharetle götürülmesi için sanattır.
Bu süreden 1900'lü yıllara kadar geçen zaman ise ataerkil çağ olarak bilinmektedir. Yönetimin bilimsel olarak ele alındığı çağ ise 1900'lü yıllarla başlar (Başaran, 1989, 40-57).
Yönetim bilimi dersinin amacı; öğrencilere yönetim biliminin önemini, temel kavramları, yönetimde karşılaşılan sorunlara ilişkin genel bilgileri vermek ve öğrencilere bu sorunların çözümü için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Yönetim bir bilimdir; Sorunların rasyonel, mantıksal, nesnel ve sistematik yöntemlerle ele alınabileceğini var sayar. Sorunları belirlemek ve çözmek için bilimsel yöntemleri (gözlem, deney vb) kullanır.
Yönetim aynı zamanda bir bilim dalı olarak kabul edilir. Yönetime asırlarca sezgi ve deneyime dayalı olarak uygulanan, çıraklık ve deneme yanılma yöntemiyle öğrenilen bir sanat dalı olarak yaklaşılmıştır.
Kimi kesimler yönetim biliminin doğuşunu Sanayi Devrimi'ne ve “kapalı mekanlarda çok sayıda işgörenin bir arada çalışmasının” getirdiği, yönetsel sorunların etkisine bağlarken; kimi kesimler ise yönetim biliminin doğuş nedenini profesyonel yöneticilerin ortaya çıkmasıyla ilişkilendirmiştir.
Yönetim Bilimleri Programları, öğrencilere işletme yönetimi, organizasyonel davranış, pazarlama, finans, muhasebe, insan kaynakları yönetimi, üretim ve operasyon yönetimi gibi işletme alanlarında teorik ve pratik bilgiler sunan bir bölümdür.
Yönetim Bilimleri Programları Bölümü iktisat ve işletme alanlarında uygulamalı ve teorik eğitim veren lisans programıdır.
Bilim adamları ve araştırmacıların büyük bir çoğunluğu, yönetim biliminin kurucusu olarak, Frederick W. Taylor'u kabul ederler. Taylor'un 1911 yılında (104 YIL ÖNCE) yayınladığı “Bilimsel Yönetimin İlkeleri” adlı eseri, yönetim alanında yazılmış en önemli eserlerden biridir.
Yönetimin temel amacı, örgütsel amaçları gerçekleştirmektir. Örgütsel amaçlar üç başlık altında ele alınabilir (Genç, 2007, s. 25). Düzen amacı: Örgütte çalışanların, örgütte istenen sonuçlara ulaşılması için gerekli davranışları göstermeleridir. Kültürel amaçlar: Her örgütün kendine göre bir kültürü bulunur.
Bunlar; Planlama • Örgütleme (organize etme) • Yöneltme (yürütme) • Kontrol (denetleme)'dir.
Fayol'a göre yönetim, temel unsurları planlama, örgütleme, yöneltme (emir ve kumanda etme, sevk ve idare etme), eşgüdüm ve denetim olan bir süreçten ibarettir (POCCC: Planning and forecasting, Organising, Commanding, Coordinating, Controling).
1911'de yayımlanan “Bilimsel Yönetimin İlkeleri” kitabı ile, tahayyül ettiği yönetim ve organizasyon anlayışının esaslarını açıklamıştır. Taylor, çalışmalarını belli ön kabullere dayandırmaktadır. Örgüt içindeki bireylerin, belili sınırlar içinde rasyonel (mantıklı) hareket edeceklerini varsaymıştır.
Yönetim, insanların tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri amaçlara ulaşabilmek için, başkalarına iş gördürme, başkaları aracılığı ile iş başarma ve amaçlara ulaşmadır. Yönetici, işleri bizzat yapan değil, yapılması gereken işleri planlayan, örgütleyen, koordine eden ve denetleyen kişidir.
Yönetim Bilişim Sistemleri, bilgisayar temeline dayanan bütünleşik bir sistemidir. Her an ulaşılabilecek bilgiler, tek bir sistem tarafından değil birçok alt sistemin birleşimi tarafından işlenir ve insan ile bilgisayar arasında karşılıklı bir alışveriş ve etkileşim vardır.
Yönetim uygulamaları insanlık tarihi ya da insanların toplu olarak yaşaması ile başlamasına rağmen yönetimin bir kavram olarak M.Ö. 1300 yılında ortaya çıktığı iddia edilmektedir (Mandell vd., 1981:112).
ÖRGÜTLEME. İki veya daha fazla kişinin bir araya gelerek ortak bir amaca ulaşabilmek için çabalarını birleştirdikleri, iş bölümü koordinasyonunun sağlandığı düzene denir.
İnsanların amaçlarına ulaşmak için tek başına gerçekleştiremeyecekleri işleri, başkalarına gördürmesi, başkaları aracılığı ile başarıya ulaşmaları şeklinde yönetimi tanımlayabiliriz. Her ne kadar kulağa hoş gelmese de bu şekilde bir tanım yönetim için uygun olabilir.
Fayol yönetim işlevlerini; plânlama, örgütleme, kaynakları bir araya getirme, yön verme, kontrol şeklinde gruplandırmıştır. Çağdaş yönetim kuramcıları Fayol'ün gruplamasında birtakım değişiklikler yaparak, şu şekilde ele almışlardır: Plânlama, organize etme (örgütleme), yürütme, koordinasyon (eşgüdümleme), kontrol.
y ( , p , , malzeme, bilgi vb.) anlamlı bir şekilde bir araya getirilerek planlama, örgütleme, yöneltme ve denetleme faaliyetlerinin yürütülmesine yönetim denir.
Bunlar genel olarak Klasik Yönetim Teorisi, Neo-klasik Yönetim Teorisi ve Modern Yönetim Teorisi'dir. Literatürde özellikle Weber'in Bürokrasi Teorisi, Taylor'un geliştirdiği Bilimsel Yönetim Teorisi ve Fayol'un geliştirdiği Yönetim Süreci Yaklaşımı, Klasik Yönetim Teorisi altında incelenmektedir.
Yönetimin sanat tarafı da yöneticinin karizmasını sağlayan özelliklerinden faydalanıp insanlara bir işi nasıl yapmaları gerektiğini aktarması olarak düşünülebilir. Burada karşıdakinin psikolojik ihtiyaçları belirlenmeli, ona göre doğru bir iletişim kurulmalıdır.
İşletme; kâr amaçlı kurumların kuruluşu, finansmanı, üretim araçlarının sağlanması, üretilen mal ve hizmetlerin pazarlanması, örgütlenmesi, yönetilmesi ve finansal olaylarının izlenmesini inceleyen bir sosyal bilimdir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri