Sistem Olarak Organizasyon. Tanımlarına bakıldığında yönetimin, temel unsurunun organizasyon (örgüt) olduğu ve yönetimin genel olarak bu unsur üzerine kurulmuş olduğu görülmektedir.
Bunlar; Planlama • Örgütleme (organize etme) • Yöneltme (yürütme) • Kontrol (denetleme)'dir.
Bu fonksiyonları dört başlık altında toplamamız mümkündür: planlama, örgütleme (organize etme), yöneltme ve kontrol (denetim).
Yönetim Fonksiyonları Nelerdir? Planlama: Amaca ulaşmak için önceden alınan kararları içerir. Bu süreçte amaca ulaşmak için gerekli bilgiler toplanır. Yönetimin birinci ve en önemli aşaması planlamadır.
Sonuç olarak, yönetim sürecinin temel özellikleri; amaç belirleme, planlama ve organizasyon, koordinasyon ve iletişim, karar verme, delegasyon ve yetki devri, disiplin ve denetim ile değerlendirme ve geri bildirimdir. Bu özelliklerin etkin bir şekilde uygulanması, başarılı bir yönetim süreci için zorunludur.
İlgili 28 soru bulundu
Yönetimin temel amacı, örgütsel amaçları gerçekleştirmektir. Örgütsel amaçlar üç başlık altında ele alınabilir (Genç, 2007, s. 25). Düzen amacı: Örgütte çalışanların, örgütte istenen sonuçlara ulaşılması için gerekli davranışları göstermeleridir. Kültürel amaçlar: Her örgütün kendine göre bir kültürü bulunur.
C) Devletin üç temel fonksiyonu olan yasama (teşri”) , yürütme (icra) ve yargı (kazâ) görevlerini hangi organlar eliyle yürüttüğü konusu üzerinde de kısaca durmamız icap etmektedir. Zira bu konu hak ve hürriyetlerin hem tesbiti ve hem de korunması açısından çok önemlidir.
Gregg, yönetim süreçlerini karar verme, planlama, örgütleme, iletişim, yönetme, koordinasyon ve değerlendirme olmak üzere yedi grupta toplanmıştır. Hicks'e(19) göre, bu süreçler birbirini tamamlayan, iç içe geçmiş ve birbirine bağlı fonksiyonlardır.
Karar verme; planlama, örgütleme, yürütme, ve kontrol fonksiyonlarının esasını oluşturmaktadır.
Genel tanım olarak yönetim, “İnsanların işbirliğini sağlama ve onları bir amaca doğru yöneltme, yürütme faaliyet ve çabaların toplamıdır.”
Bu unsurların verimli biçimde kullanma usullerini bulmak yönetim biliminin amacı olmaktadır. Buna göre, İYİ BİR YÖNETİMİN AMACI; → AZ İNSAN → AZ PARA → AZ MALZEME → AZ ZAMAN → AZ YER kullanarak daha çok verim elde etmektir.
Yönetim, insanların tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri amaçlara ulaşabilmek için, başkalarına iş gördürme, başkaları aracılığı ile iş başarma ve amaçlara ulaşmadır. Yönetici, işleri bizzat yapan değil, yapılması gereken işleri planlayan, örgütleyen, koordine eden ve denetleyen kişidir.
Sonuç olarak, stratejik yönetim süreci, hedef belirleme, durum analizi, strateji formülasyonu, strateji uygulama ve strateji değerlendirme ve kontrol aşamalarını içermektedir.
Yürütme, yöneticinin astlarına emir ve talimatlar vermesini kapsar. Astların belirli görevleri sürdürmelerinde yol gösteren devamlı bir eğitim faaliyetlerini ifade eder. Yöneticilerin, astların beklentilerini karşılamaları ile ilgili olarak motivasyon konusunu içerir.
Yönetciler karar alırkan örgüt adına karar almaktadırlar. Örgütün hedefleri, çalışanların beklentileri ve örgütün çevresi karar mercinde bulunan kişilerin kararlarını da etkilemektedir. süreci, örgüt yönetiminde önemli bir aşama, hatta yönetim sürecinin kalbi olarak kabul edilmektedir.
Ana(Temel) Süreçler: Şirketin iş sonuçları üzerinde direk etkisi olan ve stratejik öneme sahip üst seviyedeki süreçlerdir. Süreçler: Ana süreçleri oluşturan ve birbirleriyle etkileşim halinde olan süreçlerdir. Alt süreçler: Süreçleri oluşturan ve iki veya daha fazla fonksiyonu ilgilendiren faaliyetlerdir.
- Seçme ve seçilme hakkının kullanılmasını sağlamak. - Kişi dokunulmazlık hakkının eksiksiz bir şekilde sağlamak. - Ülkenin bölünmez bütünlüğünün sağlanması ve bunun için sınırları korumak.
Fayol'a göre yönetim, temel unsurları planlama, örgütleme, yöneltme (emir ve kumanda etme, sevk ve idare etme), eşgüdüm ve denetim olan bir süreçten ibarettir (POCCC: Planning and forecasting, Organising, Commanding, Coordinating, Controling).
Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder. Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder.
Yönetim alanı, bir yöneticinin doğrudan yönetebileceği ve denetleyebileceği ast sayısını ifade eder. doğrudan bağlanacak ast sayısını gerçekçi biçimde belirlemektir. Bu bir ilkedir, çünkü bir organizasyonda yöneticilere bağlanacak ast sayısı gelişigüzel kararlaştırılamaz.
Yönetim yaklaşımları; klâsik, neoklasik (İnsan İlişkileri), modern ve modern sonrası (postmodern) yaklaşımlar diye sınıflandırılabilir.
Yönetim tarzlarını geleneksel yönetim ve lider yönetimi olarak ikiye ayırabiliriz. Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri