Erzurum yöresinde Ermenilerden miras kalan lavaş ekmeği yöresel bir ekmek olmakla birlikte aslında hepimizin yediği bir ekmek türüdür. Lavaş ekmeği ile döner servisi de yapılır. Ayrıca çok ince açılan lavaş ekmekleriyle çiğ köfte sunumları da yapılmaktadır.
Ekmek çeşitlerinden ön plana çıkanları; Türk ekmeği, buğday ekmeği, kepek ekmeği, yulaf ekmeği vb. olarak sıralanabilir.
Yüzyıllardır insanlığın temel besini olma özelliğini koruyan ekmeğin Türkiye'de tam 1000 çeşidi üretiliyor.
İlgili 24 soru bulundu
Etli ekmek, Konya yöresine ait olan ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türüdür. Konya haricinde Kastamonu ve Mardin gibi çeşitli yörelerde de farklı türleri yapılmaktadır.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Daha sonra Ramazan ayının vazgeçilmesi olan pidemize dönüşmüştür. Osmanlı sarayında ise saray ekmeği has ekmek diye anılır ve has fırın adı verilen fırınlarda pişirilirdi. Halkın kullandığı ekmeğe ise harcı denirdi.
“Altın ekmek” Malaga kentinde bir fırında üretilmeye başlandı. Kinoa, çiya ve kuru domates gibi malzemelerin kullanıldığı ekmek hamuruna birer gram altın ve gümüş eklendi. Ortaya altın ekmek çıktı. Tek bir ekmeğin fiyatı bin 380 euro, yani yaklaşık 9 bin Türk Lirası.
Doğrulanmış Cevap
Yani cevap 4 bünün ekmek "16" çeyrek eder.
Karadeniz yöresinin vazgeçilmez lezzetinden biri olan mısır ekmeği, belki eski sıklığında değil ama günümüzde hala yapılmaktadır.
Ekmeklerin ve diğer unlu mamullerin üretimi yapan ve satışını sağlayan kişilere ekmekçi denir.
M.Ö. 4000'li yıllarda Babilliler'in özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine dair bulgulara rastlanmıştır. İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır.
Tandır ekmeği (Azerice:Təndır çörəyi, Farsça: naan-e-tannuri (نان تنوری)) Ortadoğu ve Asya'da sıklıkla yenen, ince ve oldukça gevrek bir çeşit ekmektir. Yerde açılan ve etrafı çamurla sıvanmış bir çukurun içinde pişirilir. Yufka gibi, oklava ile bir buçuk santim kalınlığında açılır. Üzerine un, susam ve su serpilir.
Elazığ yöresinde ise "tandır ekmeği" olarak bilinir. Mayalı Açılan mayalı hamurun sac üzerinde pişirilmesiyle elde edilir. Bazı yörelerde fırında veya tandır üzerinde pişirilir. Karaman, Elazığ, Hatay, Gaziantep, Mardin, Konya yörelerinde yaygındır.
Yufka Osmanlı İmparatorluğu mutfağının mirası olarak bu devletin eski toprakları üzerinde yer alan birçok ülkenin mutfağında bulunur. Yufkanın daha kalın bir biçimi Orta Asya Türk mutfağı kökenli görünmektedir.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.
Pide ise 15. ve 16. Yüzyılda İstanbul'da yaygın biçimde tüketilen yassı biçimdeki ekmek anlamına gelen pide ve foduladan gelmektedir. Bu sözcüklerin ortaçağ Yunancası'ndaki karşılıkları pitta ve küçük hali olan pitulladan gelir.
Çeşitli baharat ve unların kullanılmasıyla yapılan ekmeğe “Osmanlı Ekmeği” deniyor. Tekirdağ Çorlu'da üretilen ekmek, 7 çeşit tahıl ununun yoğrulmasıyla ortaya çıkıyor. Yulaf, çavdar, kepek, tam buğday gibi unlar kullanılıyor. Kullanılan baharatlar ise haşhaş, çörek otu, kepek, susam.
Yediğimiz ekmek Tanrı, oğul ve kutsal ruhu hatırlatsın diye ekmeklerin üzerine 3 çizgi çekeriz' der. Orhan Gazi bu durumdan çok etkilenir ve bir ferman yayınlayarak 'Bundan sonra bütün Müslüman fırıncılar, Allah'tan başka ilah olmadığına işaret etmek için ekmeğin üzerine bir çizgi çeke' buyurur."
3) Tam Buğday Ekmeği
Buğdayın her bir kısmının kullanılarak hazırlandığı tam buğday ekmeği, beyaz ekmekle kıyaslandığında sağlık dostu ekmek olarak ilgileri üzerine toplar. Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor.
Ekmek seçimlerinde tam tahıl tercih etmelidir. Kepek ekmeği beyaz ekmeğin içersine kepek eklenmiş şekli olduğundan barsakta demir emilimini engelleyebilirler. Bu nedenle en uygunu tam tahıl ekmekleridir.
Kepekli ekmek diğerlerine oranla daha az doyurucu özelliktedir desek yeridir. Beyaz ekmeğe göre elbette çok daha doyurucudur ancak bir tam tahıllı ekmek, yulaf ekmeği ya da tam buğday ekmeği ile kıyaslandığında daha az doyuruculuğa sahiptir diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri