Limon doğal olarak küfleri öldüren ve kötü kokuları gideren bir etkiye sahiptir. Yorganlarınızda oluşan rutubet kokusunu gidermek için limon ve tuzdan elde edeceğiniz macun kıvamındaki karışımı rutubet lekesi olan ya da uygun gördüğünüz yerlere uygulayın, daha sonra nemli bir bezle silerek kurumaya bırakın.
Giyecek, çamaşır ve yatak gibi eşyaları saklamaya yarayan yorgan hurcu, çoğu zaman çadır bezi, meşin gibi maddelerden yapılır. Büyük veya küçük fark etmeden her boyuta uygun bulunan yastık yorgan hurcu ölçüleri arasından beklentinize uygun olanı bulabilirsiniz.
Sıvı çamaşır deterjanı ve yumuşatıcıyı birlikte kullanarak mis kokulu ve tertemiz yünler elde edebilirsiniz. Yıkamanın ardından iyice kurutmayı ve taramayı da unutmamalısınız. Kuruduktan sonra dolaşan yünleri parmaklarınızla açarak havalandırmalısınız.
Rutubet kokusuna karşı etkisi olduğu bilinen kedi kumunun ortamda tutulması kokuyu azaltıcı etki yaratıyor. Kedi kumunun nemi çekebilme düzeyinin yüksekliğinden dolayı rutubet kokusu ortadan kalkıyor. Küf sorunu üzerinde etkisi olduğu bilinen bir diğer giderici ise, çamaşır suyu ve camsil karışımı olarak öne çıkıyor.
Bir başka temizleme yöntemi ise karbonat. Yorganın üzerine bir elek yardımı ile karbonat döküp 1 saat boyunca bekletin ve daha sonra elektrik süpürgesiyle süpürün. Yorganınızda oluşan kokuların yok olduğunu göreceksiniz.Karbonat, doğal bir koku giderici olduğundan, yataktaki kötü kokuları da giderecektir.
İlgili 37 soru bulundu
Yün yorganlar için en iyi sonuç kuru temizlemede alınır ancak evde yıkamak istenirse ürün 40˚C sıcaklıkta, narin programda yıkanabilir. Ya da makinanızın yünlü ayarında da yıkanabilir. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır. Ürünler ütülenmemelidir.
Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
Bir kap içinde bir fincan sirke ile bir bardak sıcak suyu karıştırın. Dolap içi, duvar yüzeyi ve halıda oluşan küf lekelerinin üzerine bu karışımı dökün. 10 dakika kadar bekledikten sonra ılık nemli bir bez ile lekenin üzerini temizleyebilirsiniz.
Giysi dolaplarının giysiler ile temas etmeyen kısımlarına, kese içinde naftalin koymak nem ve küf kokusunu önler.
Yün yorganların temizliği sırasında toz deterjan kullanmak, deterjan kalıntılarının oluşma potansiyeli nedeniyle alerjik durumlara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle kuru temizleme dışında bir yöntem uygulanacaksa, toz deterjan yerine sıvı çamaşır deterjanı kullanılması önerilir.
Çamaşır makinesi yorgan kaç derecede yıkanır sorusunun yanıtını arıyorsanız, 30 derece iyi bir seçenek olur. Pamuk veya yün yorgan çeşitleri düşük sıcaklıkta yıkanmalıdır. Bu sayede iç kısmında bulunan malzemeler topaklanmadan temizlenebilir. Pamuklu programında ve düşük sıcaklıkta yorganı yıkayabilirsiniz.
Karbonat, kötü kokuları emme özelliği sayesinde yorganların tazelenmesine yardımcı olacaktır. Sonuç olarak, yün yorgan elde veya makinede yıkanır ve doğru bir kurutma ile tertemiz olur.
Özellikle yünden yapılan ürünler, diğer çeşitlere göre daha hassas olduğu için bakımına ekstra özen göstermelisiniz. Kullanılmış yün yorganlar, uzun süre havasız kalırsa üzerindeki toz ve bakteriler, kumaşın çürümesine sebep olabilir.
Yastık kılıfı, çarşaf ve nevresimden oluşur. Kullanımı, yastık kılıfı ile yastık kaplanır. yatağa çarşaf serilir ve son olarakta yorgan nevresim ile kaplanır, yani nevresimin içine yorgan konur. Nevresim Takımları bir çok çeşit, bir çok kalite olabilir.
Bunun için öncelikle yine vakumu poşetlerden edinmelisiniz. Vakumlu poşetlere yerleştirdiğiniz yorganları bazanın altına düzgünce koyabilirsiniz. Yer sıkıntınız yoksa kumaş yorgan hurçlarının içine yorganları katlayıp koyabilir; doğrudan bazanın altına yerleştirebilirsiniz.
Özellikle banyo yapıldığı zaman, su buharı banyonun tavanına ve duvarlarına temas eder. Banyo duvarları genellikle fayans olduğu için su buharından etkilenmez ancak tavanda durumlar farklılık gösterir. Banyo tavanı sürekli su buharına maruz kaldığı için, tavan kararması meydana gelir.
Büyük marketlerden kolayca temin edebileceğiniz şeffaf renkli bir sirke olan beyaz sirkeyi küf olan tüm alanların üzerine dökün. Uzunca bir süre bekletip sirkenin bu alanların üzerinde kurumasını sağlayın.
Onunla gücünü yitirmiş küf lekesini zımparalayın. Bunun ardından, son olarak zımparaladığınız bölgeyi güvendiğiniz daha öncesinde sizi yanıltmamış olan bir çamaşır suyu gibi yüzey temizleyicisiyle temizleyin. Çamaşır suyu kullanmak küf mantarlarını öldürecektir ve tekrar ortaya çıkmasını engelleyecektir.
Ağırlıklı olarak Çankırı kaya tuzu ve himalaya tuzundan üretilen tuz lambaları düzenli olarak yakılmadığında fazla nemi yeterince çekemeyecektir. Ancak buna rağmen lamba yakılmasa bile lambanın hammaddesi olan Çankırı kaya tuzu ve himalaya tuzu gibi kristal tuzlar nemi çekmeye devam eder.
Rutubetin zararları arasında küf alerjisi yer alır. Rutubetli duvarların küflenmeye başlamasıyla birlikte küf alerjisi baş gösterir. Küf alerjisi ile birlikte burun akıntısı, göz yaşarması ve hapşırma belirtileri yaşanır. Bu alerji daha sonra öksürük, nefes darlığı ve hatta astıma kadar ilerleyebilir.
Nemli ve sıcak ortamlar rutubete neden olur. Bu yüzden evlerimizde banyo, tuvalet gibi ıslak alanların havalandırılması çok önemlidir ayrıca evdeki su sızıntıları da rutubetin başka bir sebebidir. Çatı veya duvarlarda oluşan çatlaklar da su sızıntısı yaparak rutubete yol açabilir.
Rutubet giderici ortamdaki nemi içine hapseden tabletler aracılığı ile nemin azalmasına yardımcı olur. Rutubet giderici cihazlar, kullanımı kolay ve pratik ürünler arasında yer alır. Bulunduğunuz ortamın nem oranını dengelemek için ekonomik bir yöntem arıyorsanız rutubet giderici ürünler kullanabilirsiniz.
Evin rutubetli olması durumunda kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kendi gidererek bunun için yaptığı masrafı kira bedelinden indirebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri