En belirgin semptom, parmak uçlarında ve dudaklarda hissedilir. Bu bölgelerde uyuşma ve karıncalanma gerçekleşir. Yine kas ağrıları, spazm ve kramplar erken belirtiler arasında yer alır. Özellikle aktif hareket ederken kol ve bacaklarda ağrılar hissedilir.
Kalsiyum düşüklüğü bulunan bir kişide yorgunluk, kemiklerde ağrı ve sızı, parmak uçlarında, dudaklarda ve çeşitli hassas bölgelerde uyuşma, karıncalanma hissi görülebilir. Aynı zamanda kalsiyum eksikliğinin sonucunda bazı hastalıklar ve rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir.
Hipokalsemi yani kalsiyum eksikliğinde özellikle kemiklerin zayıflaması, kas ağrıları ve kramplar, çocuklarda diş çürümeleri ve epilektik nöbetler gibi belirtiler gösterir. Kalsiyum düşüklüğünün en belirgin semptomları şu şekildedir: Kemiklerin zayıflaması ve kemik erimesi (osteoporoz)
Kemiklerin zayıflaması ve osteoporoz: Özellikle uzun süreli kalsiyum eksikliği, kemik sağlığını olumsuz etkileyerek osteoporoz riskini arttırabilir. Kas ağrıları ve kramplar: Sırt ve bacaklarda kas ağrıları ve kramplar hipokalsemi belirtilerindendir.
Kalsiyum Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir? Kemik erimesi, raşitizm, osteomalazi gibi bazı kemik rahatsızlıkları kalsiyum eksikliğinde görülen hastalıklardır.
İlgili 24 soru bulundu
Kanda kalsiyum yetersiz olduğunda kaslar kasılamaz ve büzüşürler. Kanda kalsiyum düşüklüğünün en sık nedeni tiroid ameliyatlarıdır. Tiroid ameliyatlarında yanlışlıkla paratiroid bezlerinin çıkartılması ya da zarar görmesi sonucu ortaya çıkar. Kalsiyum yüksekliğinin tersine kanda kalsiyum düşüklüğü hemen belirti verir.
Kalsiyumun yetersiz olması, kalsiyumun kemiklerden çekilmesine, kemik yapısının bozularak sağlıksız ve kırılgan bir yapıya dönüşmesine neden olur. Bu sebeple kalsiyum eksikliğinin uzun süre devam etmesi, kemik ve eklem hastalıklarına yol açabilir.
D vitamini eksikliği çocuklarda rikets (raşitizm) erişkinlerde ise osteomalazi dediğimiz klinik tabloya neden olmaktadır. Osteomalazide en belirgin yakınma; pelvis, omurga ve kostaları (kaburgalar) içeren yaygın ağrıdır ki bu ağrı genellikle belden başlayıp, pelvis, kalça, uyluk, sırt ve kostalara yayılır.
Kas ve kemik: Yüksek kalsiyum seviyeleri, kaslarda zayıflık ve kramplara yol açabilir. Aynı zamanda kemiklerde ağrı ve kırılmaların riskini artırabilir.
Sonuç: D vitamini eksikliği karşımıza kas-iskelet problemleri şeklinde çıkabilmektedir. Bu nedenle, inatçı eklem-kas ağrıları, bölgesel ağrılar ve fibromiyalji varlığında bu durum da akılda bulundurulmalıdır.
En İyi Kalsiyum Takviyesi Markaları
Adından sıkça söz ettiren markalar arasında; Nature's Supreme, Eurho Vital, Solgar, Voonka, Youplus, Assos ve Atahun gibi markalar bulunmaktadır. Dilediğiniz formdaki kalsiyum takviyesini vitaminler.com güvencesi ile satın alabilirsiniz.
Kalsiyum takviyeleri yemek yerken ya da yemekten sonra tok karnına kullanılabilir. Sindirim enzimleri kalsiyumun sindirilmesine destek olacaktır. Kalsiyum takviyeleri genellikle kapsül ve tablet formda olduğu için su ile tüketilmesi tavsiye edilir.
Raşitizm çok şiddetli yaşandığında da kalsiyum seviyelerinin düşmesine neden olabilir. Bu kas kramplarına, nöbetlere ve nefes alma zorluklarına yol açabilir. Nadiren aşırı derecede düşük bir D vitamini seviyesi kalp kasının zayıflığına (kardiyomiyopati) neden olabilir.
Kanda kalsiyum yüksekliği, idrarla kalsiyum ve sıvı atımını da artırdığı için aşırı susuzluk, aşırı idrara çıkma gibi belirtiler gözlenebilir. Ayrıca böbreklerde taş oluşma riski artar ve böbrek taşları nedeniyle sırtta ve üst karında ağrı yaşanabilir.
Serum Kalsiyum testi için; damardan (ven) küçük bir miktar kan numunesi alınır. İdrar ile yapılan kalsiyum testi ile böbreklerin yeterli veya uygun miktarda kalsiyumu süzme eylemini gerçekleştirip gerçekleştiremediğini test ederken böbrek taşı şüphesi olan hastalarda da idrar kalsiyum düzeyi ölçümlenir.
Ağır vitamin B12 eksikliği kronik sinir sistemi hastalıklarına zemin oluşturabilmekte ve bu hastalarda ayak ile ellerde uyuşmalar, şiddetli boyun ve sırt ağrıları his durumlarında bozukluklarda görülmektedir.
Eklem, kemik ve disklerdeki bu değişiklikler omurilik için var olan alanı daraltarak dar kanala neden olabilir ve sinir ağrılarına neden olabilir. Sırt ağrıları, ayrıca sırt bölgesindeki kas ve kemikler dışında, vücudun çeşitli bölgelerindeki organlardan kaynaklanan 'yansıyan ağrılar' nedeniyle de oluşabilir.
Kemik sağlığı için en önemli vitaminlerin başında D vitamini gelir. Özellikle besin ile alınan kalsiyumun emilmesindeki katkısı büyük olan D vitamininin kemiğin büyümesinde ve yapım-yıkım dengesinde de önemli rolü var. D vitamini eksikliği olanlarda kemikte kolaylıkla kırılma, eğilme ve bükülmeler olabilir.
Kalsiyum eksikliği en fazla kemikleri etkiler. Kalsiyum eksikliği olan bazı kişilerde osteopeni (düşük kemik mineral yoğunluğu) gelişebilir. Osteopeni olan hastalarda kemikler zayıf, güçsüz, gözenekli ve kırılmaya meyillidir. Tedavi edilmezse özellikle kadınlarda sık rastlanan osteoporoza dönüşebilir.
Magnezyum eksikliğinin uzun vadede etkileri arasında ise şu belirtiler sayılabilir: Kalp sağlığını bozar ve kalp krizi ve inme riskini artırır. Kemik sağlığını bozar ve osteoporoz riskini artırır.
Kas Problemleri
Kaslarda kalsiyum eksikliği belirtileri şunlardır: Kas ağrıları ve kramplar. Yürürken ya da hareket ederken bacak ve kollarda ağrı Ellerde, kollarda, ayaklarda, bacaklarda ve ağız çevresinde uyuşma ve karıncalanma hissi.
Kanda kalsiyum düzeyinin yüksek seyretmesi böbrek taşına ve pankreas bezi üzerine etki ederek pankreatit oluşmasına yol açabilmektedir. Kandaki kalsiyum düzeyi yüksekliği aynı zamanda mide salgısını artırarak ülser ve gastrite neden olabilir ayrıca kabızlık, bulantı ve kusma gibi şikayetler görülebilir.
Hızlı uygulama vazodilatasyon, kan basıncında düşüş, bradikardi, kardiyak aritmiler, senkop ve kalp durmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri