Buna göre; hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle, süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan pasaportların bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlanırken, süre uzatma işlemi ücretsiz yapılıyor.
Yeşil Pasaport Süresi: Yeşil pasaport en fazla 5 yıllık verilir. Güncelleme: Mayıs 2022 itibari ile 5 yıl olan yeşil pasaport geçerlilik süresi, yeni nesil yerli e-pasaportla 10 yıla çıktı.
Yeşil pasaport 6 ay kalış kuralı kısaca yeşil pasaport sahiplerinin Avrupa ülkelerinde son 180 günde (6 Ay) maksimum 90 gün kalabiliyor olmasıdır.
Yerli ve Milli pasaport üretimine başlanması sebebiyle hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılmıştır. Süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan pasaportların geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlanırken, süre uzatma işlemi ücretsiz yapılabilmektedir.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir. Bu tutarların toplamında ise 5444,75 ödemiş olacaksınız. 2022 yılında toplam 1703 TL ödenirken bu sayı 2023 yılının temmuz ayında yapılan güncelleme ile 5444,75 TL'ye ulaşmıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Buna göre; hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle, süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan pasaportların bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlanırken, süre uzatma işlemi ücretsiz yapılıyor.
Yeşil Pasaportun süresi, bağlı olduğunuz kurumdaki amirinizin başvurusu ile en az 6 ay en fazla 5 yıl olmak üzere İçişleri Bakanlığınca belirleniyor. Not: Mayıs 2022 itibari ile 5 yıl olan yeşil pasaport geçerlilik süresi, yeni nesil yerli e-pasaportla 10 yıla çıktı.
İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, yeşil pasaportun geçerlilik süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az kalan pasaportların geçerlilik süresini uzatma işlemleri ücretsiz gerçekleştiriliyor.
Kamuda çalışan veya kamudan emekli olanların alabileceği yeşil pasaport sayesinde dünyanın her kıtasında yüzlerce ülkeye vizesiz olarak seyahat edebilirler. Yeşil pasaport sahiplerinin çocukları da 25 yaşına kadar öğrencilikleri devam ettiği sürece yeşil pasaport kullanma hakkında sahiptir.
- Vizenin veya vize muafiyetinin Türkiye'de sağladığı kalış süresi, her 180 günde 90 günü geçemez. Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir.
Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat edilebilen yeşil (hususi) ve gri (hizmet) pasaportlara muafiyet sınırlaması getirildi. Önceden hiçbir izin ve işleme tabi olmadan Avrupa ülkelerine gidebilen bu pasaport sahipleri, 2021'den itibaren önceden kayıt olmak zorunda.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yeşil pasaport, vatandaşımızın uluslararası dolaşımı için tanınan bir haktır. Kimlerin bu pasaportu alacağı mevzuatımızda bellidir, geri alınması veya iptal edilmesi söz konusu değildir" dedi.
Yeşil pasaportlular, bordo pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
PASAPORT Kanunu'nda yapılan yeni değişikliklerle yeşil pasaportlarda erkek çocukların yaşı 18'den 25'e yükseltilirken kız çocuklarının sınırsız olan süresi 25 yaşa düşürüldü. Öte yandan yeşil pasaportların süresinin 4 yıldan 5 yıla çıkarıldı.
Yeşil pasaport çıkarma veya yenileme işlemlerinde harç talep edilmemekte, yalnızca defter bedeli alınmaktadır. Buna göre 2023 yılı yeşil pasaport ücreti 501 TL olarak belirlenmiştir.
Yeşil pasaportun sağladığı en büyük avantaj, tam tamına 160 ülkeye vize almadan giriş yapabilmeniz. Vize işlemleriyle uğraşmanızı önleyen bu pasaport aynı zamanda bazı ülkeler için kapıda ya da online şekilde vize almanızı da sağlıyor. Yeşil pasaport diğer pasaportlara oranla çok daha fazla ülkenin kapılarını açıyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 18-25 yaş aralığındaki yeşil pasaport sahibi kişilerin çalışmaya başlaması halinde hakkını yitirmeyeceğini söyledi. Halihazırdaki düzenlemeye göre 'yeşil pasaport' sahibi erkek ve kadınlar, 25 yaşını doldurdukları andan itibaren hakkını kaybediyor.
Hizmet, Hususi (Yeşil) ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Almanya'ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Yeşil pasaport, çoğu insanın kullandığı bordo pasaporttan farklı olarak 5 yıllık geçerlilik süresi ile vize sorununu ortadan kaldıran bir pasaport türüdür. Bordo renkteki hususi pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vize alması gerekirken yeşil pasaporta sahipseniz çoğu ülkeyi daha kolay ziyaret edebilirsiniz.
Yeşil Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır? 2023. Pasaport yenileme işlemi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü veya E-Devlet Sistemi üzerinden randevu alınması gereklidir. Ayrıca dilerseniz Alo 199 çağrı merkezinden telefonla arayarak randevu alınabilir.
Hayır. Pasaportların geçerlilik süresinin uzatılması mümkün değildir.
– Bunun için kısa yol https://randevu.nvi.gov.tr/application/index linkine tıklamak olabilir. – Linke tıkladıktan sonra sizden sorgulamaları yapabilmeniz için istenen bilgiler kimlik no, adınız, soyad, doğum tarihinizdir. – Eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra dilediğiniz sorgulamayı görebilirsiniz.
Kimler Hususi (Yeşil ) Pasaport Alabilirler? 1- TBMM Eski Üyeleri ve Eski Bakanlar, 2- Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan veya bu kadro derecesinden çalışmakta iken EMEKLİ olan devlet memurları.
Siz vefat ettikten sonra ise dul eşiniz alabiliyor… İSTİFA EDEN YEŞİL PASAPORT ALABİLİR Mİ? Pek çok kişinin yanıldığının aksine, memurluktan kendi isteği ile istifa eden (yani kanundaki adıyla memuriyetten çekilen) kişilerin de yeşil pasaport alma hakkı var.
26. Hususi Damgalı Pasaportlar Ne Kadar Süreli Verilir? Hususi damgalı pasaportlar; 6 aydan az olmamak üzere kanunda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde en fazla 10 yıl süre ile düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri